gepubliceerd:  18-09-2020

Fotoblog 1079

een protestants Lodewijk kerkje in katholiek Eersel

eenvoudig kerkje met vlaggenhouder

In 1648, na de vrede van Munster, werd de provincie Noord-Brabant door de bestuurders van de Republiek der zeven Verenigde Nederlanden hervormd verklaard, hoewel de Brabantse bevolking in grote meerderheid rooms-katholiek was en dat tot op heden is gebleven. De kerken werden aan de katholieke bevolking ontnomen. Er preekten van toen af iedere zondag hervormde predikanten vanaf de kansel, ze hadden tot gehoor slechts de burgemeester, de schoolmeester en enkele andere overheidsdienaren en soms ging de dienst niet door omdat er helemaal geen gehoor aanwezig was.

Deze toestand duurde tot de Franse Revolutie. Toen verdween de republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en verkregen de rooms-katholieken vrijheid van godsdienst. De kleine protestantse gemeenschappen die zich in de loop der jaren alom hadden gevormd bleven, maar leidden een moeilijk bestaan. De verhouding tussen de twee bevolkingsgroepen was ronduit slecht. De protestanten voelden zich bedreigd en wie kon, trok weg. Na verloop van tijd mocht de bevolking zijn eigen overheid kiezen en natuurlijk werden de gemeentebesturen rooms-katholiek evenals de burgemeesters.

De overheid sprong bij en liet kleine protestantse kerken bouwen. Koning Lodewijk Napoleon , de broer van de grote keizer Napoleon, nam op 4 mei 1809 het besluit dat Eersel een gift krijgt van f.6000. Met f. 3000 als beginkapitaal voor de bouw van een nieuwe Hervormde kerk in Eersel. Op meer plaatsen werden in opdracht van koning Lodewijk Napoleon kleine protestantse kerkjes gebouwd die daarom Lodewijk kerkjes werden genoemd.

In mei 1812 wordt de 1e steen gelegd door Adr. de Bie en op 5 juli 1813 wordt de kerk ingewijd met de woorden uit psalm 84 : Hoe lieflijk zijn uwe woningen o Here der heerscharen. Het type kerk wordt waterstaatskerk genoemd omdat het ontwerp is gemaakt door Rijkswaterstaat. Ook voor veel andere kleine kerkjes is dit ontwerp uitgangspunt geweest. Bij feesten en officiële gelegenheden wappert er geen vlag van de toren, maar naast de deur in een eenvoudige vlaggenhouder.

Fotocarroussel

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.