gepubliceerd:  01-03-2022


Fotoblog 1174

de Saroleastraat - Heerlen


in de hoofdwinkelstraat van Heerlen moet je 3 meter omhoog kijken

foto: microtoerisme.nl

hoog Sammy, kijk omhoog Sammy .......

De Saroleastraat (de 'Sarool') is dè winkelstraat van Heerlen. De woon- en winkelpanden in deze straat dateren uit de periode 1907-1930. De Saroleastraat werd vernoemd naar Henri Sarolea, de initiatiefnemer van de eerste spoorlijn tussen Sittard en Herzogenrath. De straat werd pas in 1925 geasfalteerd. Tot en met 1952 reden er trams door het centrum van Heerlen, maar sindsdien is het hele spoor opgebroken. De jaren '70 van de vorige eeuw waren voor Heerlen economisch erg ongunstig. Ter stimulering kregen de winkeliers een premie voor het moderniseren van hun winkelpui. Voor een architectonische blik dient u nu dan ook een meter of drie omhoog te kijken. Vanaf die hoogte zijn veel gevels gespaard gebleven voor de 'modernisering'. 


de Pancratius bank

foto: Google Streetview

Op huisnummer 65 staat het pand van voorheen Spaarbank St. Pancratius naar een ontwerp van architect Peutz. In de eertijds prominente en deftige winkelstraat heeft Peutz tussen 1925 en 1952 een aantal bestaande winkelpanden verbouwd. Spaarbank St. Pancratius was geheel van zijn hand, echter is alleen nog het bovenste deel van de vlakke gevel, met de regelmatige ramen, het enige wat nog resteert van het origineel ontwerp. Kapelaan Nicolaye, de latere deken van Heerlen, zag al snel het belang van een spaarbank in en in 1910 werd De R.K. Spaarbank St. Pancratius opgericht. De Pancratiusbank had als doel het stimuleren van de spaarzaamheid en het realiseren van goede doelen met de winst. De officiële opening van de Pancratiusbank vond plaats op 6 januari 1911 in het patronaatsgebouw aan de Nobelstraat.

Aanvankelijk werden er dagelijkse zittingen gehouden bij de penningmeester thuis. Akerstraat 66. Op zondag was er een zitting in het patronaatsgebouw. Het pand Saroleastraat 17 werd in 1916 aangekocht en in 1919 namen ze het pand van de Geldersche Credietvereniging, Saroleastraat 63-65, over. Vanaf dat moment beschikte de Pancratiusbank over een kluis. Uiteindelijk gaat de Pancratiusbank op in de SNS bank. Na diverse verbouwingen van het pand aan de Saroleastraat verhuisde de bank 54 jaar later, in 1971, naar het pand aan de Geerstraat. Inmiddels is de SNS bank weer in de Saroleastraat neergestreken, nu op nummer 4.


Saroleastraat 30

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

 Saroleastraat 30 is een voormalige pand van Wittteveen, verbouwd in 1928 door architect Bartels. Dit oorspronkelijk wat van de rooilijn terugliggende zakenpand uit het begin van de 20e eeuw kreeg in 1928 een totaal ander aanzien, door de moderne uitbreiding met een grote erker met grote etalages om modezaak Witteveen tot een aantrekkelijke koopwinkel te maken. Architect  Bartels loste het contrast tussen de klassieke bovenbouw en de moderne onderbouw op door de dakranden van de erker een klassiek uiterlijk te geven in de stijl van zijn voorganger. Dat gevelelement is helaas verdwenen en bij latere restauraties helaas niet meer gereconstrueerd.


Saroleastraat 27

foto: microtoerisme.nl

Witteveen zit nog steeds in de Saroleastraat, nu op nr. 27.  Het pand zelf stamt uit  ca. 1905. Het heeft kenmerken van de Neo-Hollandse Renaissance. De stijlperiode hoort eigenlijk bij de 19e eeuw, maar werkt in het begin van de 20e eeuw door in het centrum van Heerlen. De voornaamste kenmerken treffen we in dit pand aan: Spek- of cordonlijsten die door de lichte kleur contrasteren met het metselwerk en het gebruik van steenblokken in de bogen boven de vensters. Het meest herkenbare is hier de Hollandse trapgevel die in het straatbeeld uitrijst boven de aansluitende gootlijsten. De geveldriehoek heeft een groot kruisvenster in het midden en daaromheen drie kleinere ramen. De driehoek is verder versiert met gevelankers, waarbij er één als een zinnebeeld in de top is opgenomen.


Saroleastraat 33: een verrassende ontdekking

Google maps: winkel / magazijn

2021: de verrassing

Saroleastraat 33 impressie nieuwe situatie

Dit pand op de hoek van de Saroleastraat en Dautzenbergstraat in Heerlen had ooit een prachtige gevel. Door de lelijke platen die er in de jaren tachtig voor zijn getimmerd weg te halen, wordt die gevel weer in volle glorie zichtbaar. Daarmee lijkt het alsof er een cadeautje voor de Heerlense binnenstad wordt uitgepakt.

"Je vraagt je toch af wie er destijds in godsnaam in de welstandscommissie heeft gezeten”, zegt Frans Voncken van de gelijknamige bakkerijketen.

Heel vroeger woonden veel eigenaren boven hun winkel. Dat verschijnsel is in de loop der jaren helemaal verdwenen. Maar onder invloed van leegstaande winkelpanden en hoge woning koop- cq. huurprijzen komt wonen boven winkels in de binnenstad helemaal terug. De nieuwgevormde appartementen boven deze winkel illustreert heel goed deze nieuwe trend. 

E  I  N  D  E

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.