gepubliceerd:  21-03-2024

Fotoblog 1303

 Sint Oedenrode - Stompershoek

domineesvrouw Wilhelmina de Bruijn werd hier diep ongelukkig

In 1659 is heer en meester Jacop van Duppen, kanunnik des kapittels Oda Rode eigenaar van Stompershoek. Wanneer Jacob in 1675 is overleden laat hij heel wat goederen na, waaronder Stompershoek, waarvan Cathalijn weduwe Nicolaes Mercx eigenaresse werd. Wanneer het pand in 1694 in handen is van de heer Petrus van Gestel doctor in de medicijnen, verkopen zijn kinderen het na zijn dood aan het dorpsbestuur van Sint-Oedenrode. Dat het rond 1741 verhuurt aan de predikanten van de Hervormde Gemeente. Eén van deze huurders is dominee Jacobus van Heusden (1757-1841). Op 7 maart 1784, werd hij predikant van Sint-Oedenrode.

In 1790 trouwde hij enigszins boven zijn stand te Middelburg met Wilhelmina Cornelia de Bruijn (1759-1854). Gewoond hebbend in de hoofdstad van Zeeland kon Wilhelmina slecht aarden in Rooi. Volgens de familieoverleveringen had Wilhelmina moeite om in de Rooise pastorie te wennen aan het feit dat de woonkamer met zand bestrooid werd. Hier in Rooi leefde zij als opgesloten en onder een geheel ‘ander soort mensen’, andere gewoontes, gebruiken, levenswijze enz. Thuis gewend aan stoelen met gevulde zittingen, aan een mahoniehouten tafel, tapijt en geplafonneerde kamers, moest zij zich nu tevreden stellen met matten stoelen en een geboende eikenhouten tafel. In kamers, waarin de balken van de bovenverdieping zichtbaar waren, de muren wit bekalkt en de vloeren onbedekt. De boeren die zij in Rooi zag waren in vale blauwe kielen gekleed en aan het einde van hun leven waren zij stijf en krom geworden door de zware arbeid. Wilhelmina voelde zich in deze omgeving vaak eenzaam en verlaten. Gelukkig voor haar werd haar man man in 1792 bevestigd als predikant te Hilvarenbeek, waar Jacobus geboren en opgegroeid was. Daar was een ruime pastorie, waar tenminste een kamer geplafonneerd was. Jacobus bleef predikant totdat hij in 1839 met emeritaat ging.

In 1854 werd Stompershoek verkocht aan de Protestante gemeente en op 8 oktober 1861 startte men tot het afbreken en opbouwen van een nieuwe pastorij. Men besloot tot publicatie in de Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbosche Courant. De laagste inschrijving werd gedaan door Johannes Cornelis van den Bosch voor de som van f 4665, -. De pastorij werd na vele kwesties in 1865 bewoond door dominee Buddingh. 

Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand verkocht aan de ‘Stichting tot oprichting en instandhouding van Rusthuizen in Eindhoven en omgeving’, gevestigd te Eindhoven. Circa 1964 vestigde zich er de familie van Daniël Gijsbert Müller en werd Stompershoek verbouwd tot een hotel café restaurant met tuin. Vervolgens komt het pand weer in handen van de gemeente en worden er appartementen gebouwd.

foto: microtoerisme.nl
foto: bhic.nl
foto: bhic.nl

De nieuwe predikantswoning

foto: bhic.nl

Ds. Jacob van Heusden

foto: microtoerisme.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.