rondkijken in ....

Rotterdam

alles is gratis

Stadswandeling in Rotterdam

InZicht Jan Diepenhorst stadswandeling

een wandeling in Rotterdam in twee delen van 2,0 / 2,5 km.

Deel 1: kies print (pdf) of audiotour (zip)

Deel 2: kies print (pdf) of audiotour (zip)

De wandeling volgt bovengronds zigzaggend het tracé van de oudste metrolijn, van Centraal tot Rijnhaven. Onderweg ontdekt u verrassende kanten van Rotterdam. Jan Diepenhorst is een Rotterdammer die de stad door en door kent en er boeiend over kan vertellen. Hij is op het idee voor deze wandeling gekomen. 


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van Rotterdam

Rotterdam ontstond omstreeks 1270, toen bewoners van het gebied rond de Maas en de Rotte begonnen met het aanleggen van een dam in de Rotte. Hoewel de Rotterdammers in eerste instantie leefden van de visserij, werd de stad al snel een handelsplaats en ontstonden de eerste havens. In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten. Daarna begon men met het bouwen van stadsmuren en grachten. Rotterdam groeide uit tot een belangrijke handelsplaats voor landbouwproducten en wol. Een Rotterdammer die wereldwijd bekendheid geniet, is de geleerde Desiderius Erasmus. Hij werd in 1467 of 1469 in Rotterdam geboren en bracht zijn eerste levensjaren door in de stad, waar zijn naam nog veelvuldig te vinden is.In de zestiende en zeventiende eeuw breidde Rotterdam verder uit en ging zij de concurrentie aan met steden als Delft. De zestiende eeuwse Oude Haven is er het tastbare teken van. Verder verrezen er talloze nieuwe gebouwen en werd de Laurenskerk uitgebreid. Tijdens de Opstand legde Johan van Oldebarnevelt de grondslag voor nieuwe havenuitbreidingen. Tot 1825 beperkte de groei van Rotterdam zich tot stadsdriehoek binnen de stadsmuren.

Pas na de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872 breidde de stad zich snel buiten de stadsgrenzen uit. Als ‘poort van Europa’ profiteerde Rotterdam van de explosief groeiende Duitse economie, het industriële hart van Europa. Nieuwe havens brachten volop werkgelegenheid: tienduizenden goedkope arbeidskrachten uit Brabant en Zeeland trokken naar Rotterdam. Er verrezen nieuwe wijken, zoals Crooswijk en Spangen. Tevens groeide de stad door omliggende gemeenten te annexeren, zoals Delfshaven en Overschie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en het bombardement in mei 1940 werd Rotterdam verwoest. Hoewel dit voor de stad een enorme klap was, begon men direct met de herbouw. Met succes. Rotterdam werd de grootste haven ter wereld. Uitgestrekte nieuwbouwwijken en een moderne metro waren symbolisch voor het Rotterdamse elan. Vanaf de jaren zeventig maakten nieuwe stromen immigranten van over de hele wereld Rotterdam tot een multiculturele stad, hetgeen de nodige spanningen veroorzaakte: in 2001 maakte Fortuyns ‘Leefbaar Rotterdam’ een eind aan tientallen jaren sociaal-democratische dominantie in de stad.