gepubliceerd: 19-08-2024
Fotoblog 1329
Nieuwersluis - Koning Willem III kazerne
na 1922 werd de kazerne een strafinrichting
Na de Pupillenschool (zie fotoblog 1328) werd er aan de overkant van de Vecht in 1880 nog een nieuw regeringsgebouw gerealiseerd, de Koning
Willem III kazerne. Tot 1922 kende het complex een regelmatig wisselende bezetting van militaire eenheden. In 1922 werd er een strafinrichting voor militairen gevestigd, het Depot, en tevens het opleidingsinstituut voor het Korps Politietroepen.
Van 1940 tot 1945 huisvestte de kazerne ondermeer de Opleidingsschool Marechaussee. Andere gebruikers waren een direct gevolg van de bezetting van Nederland. Zo was er de Arbeidsdienst gevestigd, het Rijks Opvoedingsgesticht en Tuchtschool en er werden Nederlanders (uit het verzet) gevangen gezet in het Centraal Bewaringskamp Politieke Gevangenen. In 1950 werd de naam veranderd in Depot voor Discipline.
Wat moest men gedaan hebben om tot Nieuwersluis veroordeeld te worden? Veel voorkomende vergrijpen waren drank gecombineerd met rijden en onwettige afwezigheid. Maar ook diefstal, desertie en geweldsmisdrijven. Dit moest bestraft zijn met een vrijheidsstraf van ten hoogste zes maanden. Afhankelijk van de strafduur en rang werd men in één der paviljoens geplaatst. Afhankelijk van de rang volgde men een dagprogramma. Soldaten en korporaals volgden een militair lessenpakket inclusief sport, marsen en roeien. Onderofficieren tot en met sergeant-majoor moesten voornamelijk voorschriften wijzigen, gestrafte officieren moesten aan een taak werken die zij van hun onderdeel hadden meegekregen. Een voormalig militair bewaarder noemde het systeem klassegevoelig. Onderofficieren en officieren die er vanwege ernstige misdrijven zaten zoals dood door schuld, verkrachting, pedofilie, ondergingen een lichter regime dan soldaten die er voor een relatief licht vergrijp als ongeoorloofde afwezigheid zaten. Was het verblijf op het Depot al geen pretje, de gestrafte dienstplichtigen moesten ook nadienen. De duur van de straf werd bij de diensttijd opgeteld.
In 1999 werd Nieuwersluis één van de vier voor vrouwen bedoelde penitentiaire inrichtingen in Nederland. In tegenstelling met het zware regime onder militair gezag schijnt internering er niet tegen te vallen aldus een berichtje van een gestrafte vrouw op internet. Ze omschreef haar verblijf daar in haast lovende bewoordingen.
voormalige directeurswoning
Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!
Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.