gepubliceerd: 24-11-2020

Fotoblog 1088

de baanzekere Philips bedrijfsschool

Philips leidde vanaf 1920 het eigen personeel op

Sinds 1920 organiseerde de afdeling Onderwijs en Volksontwikkeling bij Philips de bedrijfsopleidingen. Op 28 november 1929 vond de officiële opening plaats van de Philips Bedrijfsschool, nadat eerder dat jaar de werkplaats in gebruik was genomen. Naast onderwijs werd er ook gymnastiek en opvoeding gegeven aan de leerlingen. Het onderwijs werd gegeven in een nieuw gebouw. Naast de bedrijfsschool stond er op het terrein ook een klooster waar de leerlingen verbleven als ze te ver van school woonden. De oorspronkelijke bedoeling was om eigen personeel op te gaan leiden om in de Philipsfabrieken te kunnen gaan werken. Iedere leerling was na zijn afstuderen ook gegarandeerd zeker van een baan binnen het Philipsconcern. 

Leerlingen van de bedrijfsschool kregen veel praktijkles over de verschillende beroepen die het Philipsconcern te bieden had/heeft. Daarbij waren de eerste maanden vooral meer algemene vakken en naarmate de opleiding vorderde kon men zich meer gaan richten op een specifieke keuzerichting. Leerlingen konden bijvoorbeeld kiezen uit bankwerkerij of de kantoorschool. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het oude gebouw van de school zodanig beschadigd dat het in 1947 gesloopt en heropgebouwd moest worden. In 1950 werd het nieuwe gebouw geopend en in september van dat jaar werden de eerste lokalen in gebruik genomen. Het nieuwe gebouw was uitgebreid met een grotere gymzaal en kantine en meer lokalen vergeleken met het oude gebouw. De bedoeling was om ook andere afdelingen in het nieuwe gebouw te kunnen huisvesten. In september 1954 werd er begonnen met de uitbreidingen van de school. Hierbij werden er twee nieuwe vleugels gebouwd. Hierin zouden enkele nieuwe onderwijsafdelingen en commerciële afdelingen gehuisvest worden. Deze uitbreiding heeft grotendeels het uiterlijk van het huidige gebouw bepaald.

In 1989 beëindigde Philips het instituut Bedrijfsschool. Het grote pand stond 5 jaar leeg.  In 1994 werd het gebouw in gebruik genomen door het Technisch Lyceum Eindhoven en in 2000 werd ROC Eindhoven in het gebouw gehuisvest. Inmiddels heeft het gebouw geen onderwijsbestemming meer. Het is getransformeerd tot een wooncomplex met 442 appartementen. Het voormalige congrescentrum is nu een restaurant, de oude kantine een flexibele kantoorruimte en de werkplaats doet dienst als klimhal. 

Het gehele gebouw is een gemeentelijk monument.

foto: LIAG

Philips Bedrijfsschool 1929

foto: Eindhovens Dagblad

voormalige Philips Bedrijfsschool (1950-1989) gelegen tussen de Berkenstraat, de Kastanjelaan en de Frederiklaan in Eindhoven

foto's: Eindhovens Dagblad

het nieuwe woongebouw (2020)

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.