gepubliceerd:  31-03-2024

Fotoblog 1314

 van Weeshuis naar stadswoningen

Stadswoningen in een monumentaal pand

In 1577 werd er voor het eerst melding gemaakt van een weeshuis op deze plek toen de echtelieden Johan de Verwer en Anna Ingenhuis hun bezittingen aan de Venlose wezen schonken en er een weeshuis werd gevestigd. In 1814 werden de binnen Venlo bestaande gasthuizen onder het bestuur gebracht van de Burgerlijke Godshuizen. Daaronder viel ook het Sint-Jacobsgasthuis, dat voor de verzorging van bejaarden bestemd was. Die verzorging werd later overgebracht naar het weeshuis, waardoor vanaf 1820 het weeshuis tevens bejaardenhuis was. Omstreeks 1820 werd er een geheel nieuw complex gebouwd.

In 1843 was het pand nog in twee delen gesplitst, waarbij het linker deel als kosterswoning werd gebruikt en het rechter deel bij de Latijnse school hoorde en mogelijk als schoolmeester woning werd gebruikt. In 1865 werden de school en de kosterswoning aan het weeshuis verkocht.

In de Tweede Wereldoorlog raakte het complex beschadigd en is daarna slechts gedeeltelijk hersteld. In 1960 vertrokken de bejaarden en de zusters naar het Zusters van Liefde klooster. Het pand werd in gebruikt genomen door de drukkerij Wolters-Van Wylick. Toen die in 1990 vertrok kwam het pand leeg te staan. In 2012 werden er, na een grondige renovatie, stadswoningen in gerealiseerd. 

Het pand, met acht traveeën en lijsgevel, heeft de status van Rijksmonument.

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: Torval op wikimedia

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.