gepubliceerd:  26-02-2021

Fotoblog 1104

het Academiegebouw Groningen

3x is scheepsrecht: de derde versie is pas echt imposant

Het rijk versierde, in Noord-Nederlandse neo-Renaissancestijl gebouwde imposante Academiegebouw van de Universiteit Groningen staalt macht en kracht uit. Al voor de Groningse universiteit in 1614 -- als tweede na de Leidse universiteit (1575) -- werd opgericht bestond in Groningen een goede onderwijstraditie. Daarvoor moesten de Groningers voor een universitaire studie wel naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Leuven, Padua, Keulen en Ferrara.

Zoals gezegd, de stad Groningen heeft sinds 1614 een eigen universiteit. Het eerste Academiegebouw, ontworpen door bouwmeester Garwer Peters, was van oorsprong een Begijnhof (het Vrouw Sywenconvent). Het was een eenvoudig, laag gebouw. In het midden was een poort die model heeft gestaan voor de versiering boven de hoofdingang van het huidige Academiegebouw. 

Het gebouw werd wegens de slechte staat in 1846 afgebroken. Omdat de centrale overheid geen nieuw pand wilde bekostigen, werd met ingezameld geld van de stad en de provincie in 1850 het tweede Academiegebouw gebouwd. Het werd ontworpen door de Groninger architect J.F. Scheepers. In 1906 brandde het gebouw tijdens schilder werkzaamheden af.  

Het huidige, onder de monumentenzorg vallende gebouw,  is het derde Academiegebouw en dateert uit 1909. Het verrees op de fundamenten van het tweede gebouw. Het is ontworpen door de Haagse architect en Rijksbouwmeester J.A. Vrijman. In 2007/2008 werd het gebouw grondig gerenoveerd. Het gebouw vormt door zijn situering een opvallend element in de hoogwaardige stedelijke ruimte van de Broerstraat in het centrum van de stad Groningen. Het Academiegebouw is een Rijksmonument.

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto:microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

is het Academiegebouw hier -- in de geest van inpak  kunstenaar Christo -- oranje  ingepakt voor Koningsdag ?

foto: Hardscarf op Wikimedia

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.