gepubliceerd:  10-06-2023

Fotoblog 1249

Cattentoren en Heksenhuske

Menno van Coehorn schoot de Cattentoren aan puin

De Cattentoren was onderdeel van de Roermondse stadsmuren. Deze hoektoren is vermoedelijk gebouwd bij een uitbreiding van de stad, tegen het jaar 1400. Hij werd verwoest in 1702, bij de inname van Roermond door Menno van Coehoorn. Zijn kanonnen schoten de toren in puin. Later die eeuw, in 1781, besloot keizer Jozef II de stadsmuren van Roermond helemaal te laten slopen. De wallen werden afgegraven, en de muren afgebroken. Het steen werd hergebruikt voor nieuwe huizen.

Ook de laatste resten van de oorspronkelijke Cattentoren hebben de sloopwoede niet overleeft. De ruïne werd kleiner en kleiner. Bij de verbreding van de N280 in 1985 is het restant van de rechthoekige achterkant van de toren nog gesloopt. De fundamenten van de toren zelf liggen onder het wegdek van de N280. De vierkante ‘toren’ met het huisje erop die er nu staat is dus niet de Cattentoren zelf! 

Wat er nu staat is het gerestaureerde Heksenhuuske, in de volksmond abusievelijk ook wel de Cattentoren genoemd. Het Heksenhuuske is een eenvoudig, grof gebouwtje. Eén van de mysteries van het Cattentorencomplex is de functie van het Heksenhuuske. Mogelijk is het een wachthuisje geweest, maar concrete aanwijzingen daarvoor ontbreken. Daarbij is het heel vreemd dat het huisje op geen enkele oude kaart voor 1702 afgebeeld is, hoewel het blijkens de gebruikte bakstenen uiterlijk in de 16e eeuw gebouwd moet zijn.

Bij het vrijgraven van de taluds rond het Heksenhuuske in 2000 werden de funderingsresten gevonden van een gebouwtje dat mogelijk een kazemat is geweest. Zekerheid hierover bestaat echter niet, omdat tekeningen of geschreven bronnen (nog) ontbreken. Slechts uit een enkele kaart blijkt de ligging van de kazemat, aan de stadszijde voorzien van een nieuwe aarden wal, waar de kazemat dan deel van zou kunnen uitmaken.

De kazemat werd in 2013 in opdracht van de Stichting Rura geconsolideerd en gedeeltelijk gereconstrueerd, waarbij de oorspronkelijke situatie zo verantwoord en illustratief mogelijk werd zichtbaar gemaakt. Het kanon is geschonken door Rijkswaterstaat en is een 18/19e eeuws Engels scheepskanon afkomstig Hellevoetsluis.

foto: microtoerisme.nl

het gereconstrueerde Heksenhuske, ook wel Cattentoren genoemd

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

aan de overkant van de N280 ligt de publiekstrekker 'Designer Outlet'

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

de gereconstrueerde kazemat

foto: microtoerisme.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.