gepubliceerd:  15-07-2023

Fotoblog 1256

 Roermond - het Prinsenhof

een eeuwenlange zorgfunctie vanaf 1738

Tot 1665 stond op deze plek het Hof van Gelre met de Kanselarij, het bestuurscollege van het Overkwartier. Dat gebouw werd verwoest door de grote stadsbrand van dat jaar. Tussen 1681 en 1700 werd hier een nieuw gouvernementshuis gebouwd dat het Prinsenhof werd genoemd. Hier zetelden de stadhouders van het Overkwartier van Gelre. Na 1702 verviel deze functie.

Het gebouw werd in 1741 verkocht aan kanunnik Goswinus de Bors. Die had in 1738 het Hospitaal-Generaal gesticht en gebruikte dit gebouw om in Roermond behoeftige wezen en bejaarden te huisvesten. In 1856 werd deze instelling omgedoopt tot r.k. Godshuis, met in 1858 een ziekenafdeling: het Louisahuis. Later, in 1911-1913, uitgebouwd met een ziekenhuis vleugel.

Toen in 1931 de ziekenzorg naar het Sint-Laurentiusziekenhuis verhuisde werd het complex steeds meer ingericht voor de bejaardenzorg onder de naam Louisapaviljoen. In 1965 werd het gebouw gerestaureerd. In een gevel van het Prinsenhof zit een bijzondere wapensteen. In 1641 werd deze wapensteen mogelijk aangebracht in het voormalige Minderbroedersklooster van Roermond. In 1935 werd deze wapensteen teruggevonden en kwam in het bezit van mevrouw A. Goossens - Hendrickx. In 1983 schonk zij deze aan de gemeente Roermond. En nu dus ingemetseld in het Prinsenhof.

Anno nu is het complex een unieke en exclusieve woonlocatie voor senioren met een (toekomstige) zorgvraag. De Louisastichting (gelieerd aan zorginstelling Proteion) beheert onder andere negen servicewoningen in het monumentale Prinsenhof. De appartementen munten uit in comfort en exclusiviteit. Verder is het Prinsenhof ook is het een trouw locatie. De Regentenkamer kan voor €175, exclusief catering, gehuurd worden :))

foto: microtoerisme.nl

Entree Pollartstraat

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: Michiel 1972 op wikimedia

Entree Pollartstraat

foto: Kleon3 op wikimedia

Entree binnenhof en torentje

foto: microtoerisme.nl

Wapensteen in gevel

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.