gepubliceerd:  20-01-2022

Fotoblog 1166

Duits huis in Nederlands Utrecht

een oase in de binnenstad van Utrecht

Het Duitse huis is een ware oase in de Utrechtse binnenstad. Het dankt z’n bestaan aan de Derde Kruistocht die in het jaar 1189 begon ter ‘bevrijding’ van Jeruzalem. Het doel van de Duitse Orde hospitaalorde was in eerste instantie om gewonden te verzorgen. Teruggekomen in Europa hebben zij op veel plaatsen in Europa gewerkt. De orde streefde het bekeren van vijanden na. Een een enkele keer ook strijden, zoals tegen de Pruisen. Het Duitse Huis in Utrecht is het eeuwenoude en monumentale hoofdkwartier van de Duitse Orde in haar Nederlandse Balije. 

Het was en is de residentie van de Landcommandeur (= bestuurder) van de Orde. Het eerste huis met deze naam werd in 1345 vervangen door een nieuw complex aan de Springweg. De Ridderlijke Duitse Orde in de protestantse Balije Utrecht is een liefdadige ridderlijke orde die alleen Nederlandse protestantse edellieden toelaat. De orde is in de Reformatie afgesplitst van de katholieke Duitse Orde.

Na aandringen van koning Lodewijk Napoleon verkocht de Balije in 1807 het complex voor 50.000 florijnen aan de Staat. Het werd een Rijks Militair Hospitaal. In 1992 kon de Balije een deel van het inmiddels grondig verkrotte rijksmonument weer terugkopen van de Staat. Na een grondige restauratie betrok de Duitse Orde in de protestantse Balije Utrecht in 1995 opnieuw haar oude Huis. Een ander deel van het grote gebouwencomplex stond in die tijd nog steeds te verkrotten. In 1997 werd dat deel verbouwd tot het "Grand Hotel Karel V". Het hotel is vernoemd naar Keizer Karel V die onderdak zou hebben gevonden in het gebouw, samen met zijn zuster Maria van Hongarije, voor het bijwonen van de kapittelvergadering van de Orde van het Gulden Vlies in 1546.

Tijdens de verbouwing werd in 2007 een Romeins grafveld (40-275 n.Chr.) ontdekt. Met onder meer gecremeerde resten in urnen van mogelijk bouwers van het Utrechtse castellum Traiectum die hier zijn begraven. Het zijn de eerste Romeinse graven die in de Utrechtse binnenstad gevonden zijn. 

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

foto: Pehuyghe op wikimedia

foto: De Utrechtse Internet Courant
foto: De Utrechtse Internet Courant

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.