rondkijken bij ....

kasteel Beverweerd

alles is gratis

Stadswandeling niet beschikbaar

naar alle andere stadswandelingen

InZicht video over Beverweerd

Nederlands gesproken


ZichtOp video niet beschikbaar

naar alle andere ZichtOp video's

Fotoshow van kasteel Beverweerd

understanding Dutch is not necessary


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van kasteel Beverweerd

Sinds enkele jaren torent Beverweerd weer witgepleisterd uit boven het Werkhovense groen. De buitenkant van het kasteel is teruggebracht in de toestand waarin hij midden 19e eeuw werd opgeleverd. De toenmalige eigenaar, H.J.C.E. baron van Heeckeren, liet Beverweerd vanaf 1835 ingrijpend verbouwen. Wat er restte van het middeleeuwse kasteel, stammend uit de 13e eeuw, ging op in een regelmatig gevormd landhuis. De bakstenen uit de verschillende bouwfasen werden verborgen achter een dikke pleisterlaag. Het nieuwe Beverweerd had een souterrain, twee verdiepingen en een zolderetage en telde zo’n 25 vertrekken.

De meest bekende eigenaar van kasteel Beverweerd was wel prins Maurits, de tweede zoon van  prins Willem van Oranje en zijn tweede vrouw Anna van Saksen. Na de dood van zijn oudere broer prins Filips Willem in 1618, erfde prins Maurits onder meer het kasteel Beverweerd. Hij heeft nog wel enige tijd moeten procederen voordat de erfenis in 1620 aan hem werd toegewezen. Hij zal er niet erg veel geweest zijn, want hij overleed al in 1625 en in de jaren voor zijn dood heeft hij nogal wat problemen gehad, die zich veelal in en rond Den Haag voordeden.

Hoewel Maurits niet gehuwd was, had hij acht kinderen bij verschillende vrouwen. Prins Maurits heeft er echter voor gezorgd dat ze allen goed terechtkwamen. Zo vererfde het kasteel Beverweerd op Lodewijk van Nassau, de tweede bastaardzoon van prins Maurits, een zoon van Margaretha van Mechelen. Tot 1782 bleef kasteel Beverweerd in handen van de Nassau's. Toen kwam het kasteel door vererving in handen van de familie Van Heeckeren.

Al voor het jaar 1300 is er als eigenaar van kasteel Beverweerd een ridder Van Zuylen bekend, die zich soms ook van Beverweerd noemde. Hij was gehuwd met Hillegonda van de Velde. Of het kasteel inderdaad naar bevers is genoemd is niet geheel duidelijk, hoewel enkele bevers tot op de dag van vandaag bij het kasteel voorkomen, maar dan wel als versiering onder een balkon.

Na de dood van Hillegonda kwam, door politieke omstandigheden, kasteel Beverweerd niet in het bezit van haar man, maar het kasteel werd door de bisschop van Utrecht toegewezen aan de familie Van de Velde. Na deze overgang vererfde kasteel Beverweerd vele malen via erfdochters naar andere families tot het via Maximiliaan van Egmond vererfde op zijn dochter Anna van Buren.  Anna van Buren werd de eerste vrouw van prins Willem van Oranje en zo kwam deze familie in het bezit van het kasteel Beverweerd, waarna het via prins Maurits vererfde op diens bastaardzonen, die de familienaam Van Nassau droegen. De laatste Nassau op Beverweerd was Hendrik Carel, die huwde met Margaretha Huguetan, dochter uit een gefortuneerde Amsterdamse hugenotenfamilie. Zijn tweede vrouw werd Johanna Gevaerts en met hun dochter kwam de Beverweerd in handen de familie Van Heeckeren van Enghuizen.

Tot dan toe was kasteel Beverweerd nog een echt middeleeuws kasteel. Het was omgracht, had een voorburcht met voorpoort, muren en torens. Maar de tijd van de middeleeuwse kastelen was voorbij. In het begin van de negentiende eeuw kwamen de neostijlen in de mode. Kasteel Beverweerd werd geheel verbouwd in neogotieke stijl. De torens aan de westzijde werden gelijkvormig verbouwd met daartussen een strakke gevel. Torens en gevel werden voorzien van kantelen. Het moest er allemaal netjes uitzien. Kasteel Beverweerd werd aldus een kasteelachtig landhuis. Omdat al die verbouwingen in de gevels wel sporen hadden nagelaten, werd het geheel voorzien van een rijke pleisterlaag.

Tot 1908 bleef kasteel Beverweerd in de familie van Heeckeren en toen was het weer een erfdochter die het kasteel in een andere familie bracht. Marguerite Christine van Heeckeren van Enghuizen trouwde met Adolph Zeyger van Rechteren-Limpurg en hun dochter trouwde op haar beurt met Constantin Friedrich graaf zu Castell-Castell.

Bijna zeven eeuwen lang was kasteel Beverweerd door vererving in handen gekomen van andere families, een bijzonderheid, die bij Nederlandse kastelen niet veel voorkomt. Maar in 1958 kwam aan deze traditie een einde, want toen werd het kasteel verkocht en wel aan een internationale school. Daartoe werd het kasteel ook inwendig aan een grootscheepse verbouwing onderworpen, waarmee van het middeleeuwse kasteel eigenlijk niet veel meer resteert. In 2005 werd kasteel Beverweerd gekocht door de Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum. Deze stichting kwam echter in financiële problemen.

Schilder en voormalig meestervervalser Geert Jan Jansen (1943) woont en werkt sinds 2004 in het kasteel en als het aan hem ligt blijft dat zo, ook al is het kasteel sinds kort van eigenaar gewisseld. De koper is de Hilversumse slager en vastgoedman Sjan van Ettekoven. "Koop breekt huur niet", aldus Jansen, die erop wijst dat hij een huurovereenkomst heeft uit de tijd voordat zorginstelling Philadelphia het kasteel in eigendom had (2006 tot 2017).  Afgelopen Pinksteren 2017 vierde Jansen zijn dertiende verjaardag op het landgoed met een verkoopexpositie. Die houdt hij er geregeld, ook dit weekeinde was er weer een. Van Ettekoven wil woningen bouwen in het kasteel en denkt erover om in een van die woningen te zijner tijd zelf zijn intrek te nemen.