rondkijken in ....

Den Haag

alles is gratis

Stadswandeling in Den Haag

InZicht Koninkrijksstadswandeling

Een wandeling in Den Haag - 4,8 km.

In 2013 was het 200 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan. Als aandenken hieraan heeft InZicht deze stadswandeling / audiotour in Den Haag vervaardigd. U komt langs oude en nieuwe ministeries, paleizen, monumenten en standbeelden en een magnifiek hotel. Tijdens de wandeling komt u alles te weten over onze koninklijke familie, onze staatsinrichting en het landsbestuur.

download kies: print (pdf) of audiotour (zip)


InZicht video niet beschikbaar

naar alle andere InZicht video's

Fotoshow van Den Haag

understanding Dutch is not necessary

regeringsstad Den Haag

Station Den Haag Centraal


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van Den Haag

Den Haag kent een lange geschiedenis. In 1242 wordt in een bron voor het eerst melding gemaakt van 'Die Haghe', als de verblijfplaats van de Hollandse graven. In 1248 begon graaf Willem II met de bouw van een kasteel in Den Haag, dat door zijn zoon Floris V werd voltooid met onder meer de Ridderzaal. Sinds 1358 was Den Haag voor de vorsten de belangrijkste verblijfplaats in Holland en als zodanig kwamen hier alle bestuursinstellingen te zitten. Door de status als bestuurscentrum groeide de bevolking van ’s-Gravenhage gestaag en kreeg zij meerdere ‘stedelijke’ rechten. Al in de late middeleeuwen had het dorp de vorm van een stad. Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.

Toen Holland onderdeel werd van de Bourgondische Nederlanden, werd Den Haag voor lange tijd ondergeschikt gemaakt aan bestuurscentra in Mechelen en Brussel. Dankzij de Opstand verkreeg Den Haag, als bestuurscentrum van het machtigste gewest in de Republiek, opnieuw een centrale status. De Staten-Generaal vergaderen hier sinds 1588 tot op de dag van vandaag. Den Haags hernieuwde status als belangrijkste bestuurscentrum betekende dat veel rijke en machtige lieden uit de Republiek en daarbuiten er een woning bezaten.

In de Franse tijd verloor Den Haag zijn centrale positie, maar na de instelling van het Koninkrijk in 1813 ging koning Willem I er weer wonen en maakte hij de stad wederom tot bestuurscentrum. De economische situatie, vroeger grotendeels afhankelijk van het de aanwezigheid van het hof, was echter in het slop geraakt. De economie verbeterde pas weer met de komst van industrie (ca. 1830).

In de tweede helft van de negentiende eeuw moest het groeiende Den Haag zich buiten de oude singels uitbreiden. De opname van Loosduinen en andere uitbreidingen zorgden voor de nodige ruimte om de bevolking te huisvesten. Dankzij de bouw van het Vredespaleis (1907-1913) en aanwezigheid van internationale instellingen als het Internationaal Strafhof (sinds 2002) heeft Den Haag een internationale uitstraling.