Dreptul Muncii / Derecho Laboral

 Page start up on 21.11.2018_12.59 (UTC+1 / Paterna, España)

Fuente documental / Sursa documentară: Derecho laboral - Wikipedia.>35.347  bytes (versión en rumano / versiune în română = 687 bytes).


Câteva jaloane ale evoluției conținutului paginii Dreptul Muncii - Wikipedia în limba română

Algunos hitos de la evolución del contenido de la página de Derecho Laboral - Wikipedia en rumano.


Atención! Gran parte de mis artículos se desreglaron muy mal debido a una reforma interna que se hice Google (el ofrece el soporte para crear paginas web como esta). Con el tiempo... arreglare las cosas pero, hasta entonces, enseño... lo que tengo. Para mas detalles visualisa el video creado por mi sobre el Derecho laboral .

/

Atentiune! Mare parte dintre articolele mele s-au dereglat grav datorita unei reforme interne pe care si-a facut-o Google, si pe care n-am stiut sa o gestionez mai bine decat am facut-o. Cu timpul, voi aseza lucrurile la locul lor dar, pana atunci, arat... atat si cum... le am. Pentru mai multe detalii vizualizeaza acest videoclip creat de mine despre Dreptul Muncii .

Véase también / A se vedea si > 

 Reglamentos

Por lo general, los reglamentos de ejecución de las leyes laborales, dictados por el poder ejecutivo, dentro de los límites permitidos por la Constitución y las mismas leyes, complementan esas leyes en aspectos de detalle.

 Contratos de trabajo

Articulo principal: Contrato de trabajo

Contrato individual de trabajo

Articolul principal: Contrato individual de trabajo

Sienta las bases de la relación trabajador-empleador. Este contrato es especialísimo, propio de su especie, y contiene cuatro elementos principales:

.

.

- Las partes, trabajador y empleador

- El vínculo de subordinación de parte del trabajador para con el empleador,

- Los servicios personales realizados por el trabajador,

- La remuneración recibida por el trabajador.

Contratos colectivos de trabajo

Artículo principal: Contrato colectivo de trabajo

Las convenciones colectivas de trabajo constituyen acuerdos colectivos celebrados entre un sindicato o grupo de sindicatos y uno o varios empleadores, o un sindicato o grupo de sindicatos y una organización o varias representativas de los empleadores. También, en caso que no exista un sindicato, puede ser celebrado por representantes de los trabajadores interesados, debidamente elegidos y autorizados por estos últimos, de acuerdo con la legislación nacional.

Reglamento interior de trabajo

El reglamento interno, llamado en algunos países "reglamento de taller", estipula las condiciones de trabajo en una empresa u organización en particular. Supone obligaciones para el trabajador pero también las delimita evitando la arbitrariedad disciplinaria del empleador. Es de carácter unilateral, y el empleador fija en él las condiciones disciplinarias, las relativas a higiene y salud y, en ocasiones, establece principios generales de remuneración.

.

En algunos ordenamientos se exige que el reglamento interno de trabajo sea sometido a aprobación de una dependencia administrativa estatal, para verificar que no vulnere los derechos de los trabajadores.

En España, los reglamentos interiores pueden ser de dos categorias:

Extraestatutarios:

􀂄 No siguen el cauce establecido en el E.T. 

.

􀂄 Eficacia limitada. 

􀂄 Se rige por las normas sobre los contratos. 

􀂄 Obliga sólo a los empresarios y trabajadores afiliados a las organizaciones firmantes. -

.

Estatutarios:

􀂄 Siguen el cauce establecido en el E.T. 

􀂄 Tienen eficacia normativa general. 

􀂄 Son fuente del derecho. 

􀂄 Obliga a todos los empresarios y trabajadores incluidos dentro de su ámbito de aplicación.

Extra-statutare.

 -  Nu urmăresc cursul (canalul) stabilit de Statutul Lucratorilor.

􀂄 Eficacitate limitată.

􀂄 Se supune normelor privind contractele.

􀂄 Obligă numai angajatorii și lucrătorii afiliați organizațiilor semnatare. -

.

Statutare.

􀂄 Urmează cursul (canalul) stabilit în E.T.

􀂄 Au eficacitate normativă generală.

􀂄 Se constiutuie acestea in sursa dreptului.

􀂄 Obligă pe toți angajatorii și lucrătorii aflati în interiorul respectivului domeniu de aplicare.

 

Regulamentul intern de munca.

Reglementările interne, numite în unele țări "regulamente de atelier", stipulează, ca norma generala, condițiile de lucru într-o intreprindere sau organizație, . Aceasta presupune obligații pentru lucrător, dar, de asemenea, le delimitează, evitand arbitrarietatea disciplinara a angajatorului. Este de caracter unilateral, iar angajatorul stabilește în cadrul ei condițiile disciplinare, cele referitoare la igiena și sănătate și, uneori, stabilește principiile generale de remunerare.

.

În unele sisteme juridice se pretinde ca reglementările interne de lucru să fie supuse aprobării unei agenții administrative de stat, pentru a verifica dacă aceasta nu încalcă drepturile lucrătorilor.

.

 

Regulamente

În general, regulamentele de aplicare a legilor muncii, emise de puterea executiva, în limitele permise de Constituție și legislatia laborala insași, completează aceste legi în aspecte de detaliu

 

Contractul de Munca

Articolul principal: Contractul de Munca

Contractul individual de Munca

Articolul principal: Contractul individual de Munca.

Pune bazele relatiei angajat - angajator.

Acest contract este de o specificitate aparte, propriu acestei materii juridice, și conține patru elemente principale:

 - Părțile, angajat vs angajator;

 - Condiția de subordonare din partea angajatului, față de angajator;

 - Servicii "in persona" facute de respectivul angajat;

 - Remuneratia primita de angajat

Contractul colectiv de Munca

Articol principal: Contractul colectiv de Munca

Conventiile colective de munca sunt acorduri colective încheiate între un sindicat sau un grup de sindicate și unul sau mai mulți angajatori sau o uniune sau un grup de sindicate, sau intre un sindicat sau un grup de sindicate si diversi reprezentanți ai angajatorilor. De asemenea, în cazul în care nu există un sindicat, acesta poate fi incheiat de către reprezentanții lucrătorilor interesati, aleși în mod corespunzător și autorizați de acestia ultimii, în conformitate cu legislația națională.

Va urma!

În Spania, regulamentele interne pot fi de două categorii:

.

.

Notas

 La coalición es un grupo de trabajadores o de empleadores unidos de forma temporal con una finalidad especifica y hasta que ésta se lleva a cabo. Se diferencia de una agrupación sindical y de una organización de empleadores porque ésta ses constituyen con objetivos permanentes de defensa de los intereses respectivos.

Categoría: Derecho laboral 

.

De unde provine tot acest continut explicativ?

Pentru a vedea asta, de aici in jos . . . DEMO:

Columna 1)

22.10.2018_00.44

Aqui intento yo traducir, para mis compatriontas rumanos (y en principal para mis companeros del gremio, los choferes profesionales, la version del 2013 de el articulo denominado "Derecho laboral".

Este articulo tiene ya una version en mi idioma, pero es un "esbozo" y yo no lo se como se puede ampliar un esbozo sino, lo que puedo yo hacer es hacer traducciones, con el instrumento que me lo proporciona la misma Wikipedia, alla donde algun articulo español no tiene nada de version en rumano.  

 Coloana 2)

22.102018_20.08

Intentez eu (daca mi-o permite timpul) sa traduc aici, pentru compatriotii mei romani (in general) si mai ales pentru colegii mei de breasla, soferii profesionisti de transport greu (dar nu numai), aceasta "versiune 11.03.2013" a articolului in limba spaniola "Derecho laboral

Aceasta versiune, intre timp s-a metamorfozat (evoluand, involuand . . . nu asta are importanta aici, si acum) dar eu nu pot traduce tot ce se metamorfozeaza ci m-am oprit la una, la una pe care am mai inceput eu a o traduce, apoi din lipsa de timp, am lasat traducerea in paragina si . . . iata-ma aici.

Exista o versiune si in limba romana, la tema asta, este o versiune "vai mama ei", facuta parca inadins, sa incurce locul, ca si cum cineva ar fi interesat sa nu ajunga informatie la lucratorul roman.

In pagina Derecho laboral metamorfoseando, se gasesc (ca oglindindu-se una in alta), inca doua versiuni spaniole, in afara de cea de aici din coloana 1, plus o captura cu prapadita de versiune romaneasca care isi zice "Dreptul Muncii".

 Instrucciones de uso

La gran mayoria de los enlaces que conforman el articulo español (Derecho laboral) traido aqui para su traduccion en rumano, no tiene articulos corespondientes en mi idioma (el rumano), o si tiene, se trata de algun esbozo.

Por esto:

1) Con rojo o con rosa , estan indicados los enlaces españoles que no tienen correspondientes enlaces en rumano (o si tiene, conduce a algun esbozo)

.

.

2) Con amarillo, son indicados los enlaces españoles que tienen correspondientes enlaces rumanos, pero mi recomendacion (pare el lector rumano que puede leer en español) dar mas atencion a la version en español (que es mas completa, mas explicativa) que a la version en rumano, 

.

3) Con azul,  son indicados los enlaces españoles que tienen hoy en dia version en rumano gracias mis traducciones.

.

Atentie! Mod de utilizare.

Foarte multe dintre linkurile continutului explicativ al  articolului spaniol adus aici pentru traducere (Derecho laboral) nu au continut corespondent si in limba română (sau au anumite corespondente pe care, mai bine nu le-ar avea).

Astfel ca:

1) Am insemnat (in coloana 1, cea in limba spaniola) cu rosu  sau cu roz acele linkuri spaniole care nu au ca termeni corespondenti linkuri romanesti (sau daca au, conduc la vreun "ciot")

2) Cu galben sunt indicate linkurile spaniole care desi au link corespondent si in limba romana, recomandarea mea catre cititorul roman care poate citi in spaniola, este sa compare cu atentie ambele versiuni, pentru ca mie mi se pare mai completa, mai explicativa versiunea spaniola

.

3) Cu bleu sunt indicate linkurile spaniole care au la momentul actual ca linkuri corespondente linkuri care conduc catre pagini cu continut explicatv in limba romana, datorita traducerilor facute de mine.

 Las palabras marcadas en la columna 1 con algun color son enlaces. Abriendo este enlace se puede ver "in situ" si tiene o no tiene pagina correspondiente en rumano y mas, el grado de "amueblamento" del misma.

.

Así que no se olvide: los enlaces están solo en la "columna 1", en la "columna 2" solo se señala que falta parcial o totalmente el contenido explicativo en rumano.

 Cuvintele marcate in coloana 1 cu vreo culoare, sunt link-uri. Deschizand aceasta legatura externa, se poate vedea "in situ" daca respectivul termen are sau nu pagina corespondenta in română + gradul ei de - - - "mobilare".

.

Deci, nu uita: linkurile sunt numai in "coloana 1", in "coloana 2" doar sunt semnalizate ca sunt lipsite partial sau total de continut explicativ in limba română. 

Deci, cititorul roman, pentru orice cuvant colorat in rosu, in galben, in bleu sau in vreo alta culoare, trebuie sa dea clic pe cuvantul (sau sintagma) corespondenta, in coloana in spaniola, si odata deschis acel link, vede cu ochii lui daca gaseste sau nu continut explicativ la cel link, in limba română.

In coloana spaniola apar linkuri in doua nuante de rosu ( rosu , si  roz). Eu mi-as fi dorit ca toate linkurile sa apara numai in rosu aprins, avand pe fond litere albe, dar la cele mai multe, la momentul convertirii din cuvant normal in link, literele albe refuza sa ramana albe si in asa caz, cuvantul nu se distinge, devenind asa: nu se distinge.

Cand devine asa, renunt la fondul rosu aprins si folosesc rozul (desi nu e ceea ce doream), pentru ca asa se poate citi.

Cu galbenul si cu bleul nu am problemele astea.

Deci atat rosu. cat si roz, tot linkuri spaniole care nu au ca linkuri corespondente linkuri romanesti, indica. 

Columna 1  


  Derecho laboral  .             

.


   Version 11.03.2013 de el Derecho laboral


El Derecho laboral (también llamado Derecho del trabajo o Derecho social) es una rama del Derecho cuyos principios y normas jurídicas tienen por objeto la tutela del trabajo humano realizado en forma libre , por cuenta ajena , en relación de dependencia y a cambio de una contraprestación

Es un sistema normativo heterónomo y autónomo que regula determinados tipos de trabajo dependiente y de relaciones laborales .



De esta manera, el concepto de trabajo al que presta atención el Derecho laboral es la actividad realizada por un ser humano que produce una modificación del mundo exterior, a través de la cual aquél se provee de los medios materiales o bienes económicos que precisa para su subsistencia, en una actividad cuyos frutos son atribuidos directamente a un tercero.


El trabajo asalariado genera relaciones asimétricas entre las partes contratantes, en las que existe una parte fuerte (el empleador ) y una parte débil (el empleado ).

Por ello, el Derecho laboral tiene una función tuitiva con respecto al trabajador , tendiendo sus normas a poner límites a la libertad de empresa para proteger a la parte débil frente a la fuerte .





Versión 18 enero 2013

El Derecho laboral (también llamado Derecho del trabajo o Derecho social) es una rama del Derecho cuyos principios y normas jurídicas tienen por objeto la tutela del trabajo humano realizado en forma libre, por cuenta ajena, en relación de dependencia y a cambio de una contraprestación. Es un sistema normativo heterónomo y autónomo que regula determinados tipos de trabajo dependiente y de relaciones laborales.

De esta manera, el concepto de trabajo al que presta atención el Derecho laboral es la actividad realizada por un ser humano que produce una modificación del mundo exterior, a través de la cual aquél se provee de los medios materiales o bienes económicos que precisa para su subsistencia, en una actividad cuyos frutos son atribuidos directamente a un tercero.

El trabajo asalariado genera relaciones asimétricas entre las partes contratantes, en las que existe una parte fuerte (el empleador) y una parte débil (el empleado). Por ello, el Derecho laboral tiene una función tuitiva con respecto al trabajador, tendiendo sus normas a poner límites a la libertad de empresa para proteger a la parte débil frente a la fuerte.



Columna 2


Dreptul/Juridica/Legislația Muncii



  Traducere si interpretare "Ayord" de la "Derecho laboral" la "Dreptul (Juridica) Muncii"

Juridica Muncii  (numită și Dreptul Muncii sau Dreptul /Juridica Social/a) este o ramură a  Juridicii (a Dreptului)  ale cărei  principii  și  norme juridice  au ca obiect  tutela rea  muncii umane realizată in mod liberpe contul altcuivaîn relație de dependență  și in schimbul unei  contraprestații .

Este un sistem normativ,  heteronom  și  autonom , care reglementează determinate tipuri de  muncă in relație de dependenta   si de determinate  relatii laborale .



Astfel ca,  conceptul muncă  caruia ii presteaza atentie  Juridica (Dreptul) Muncii  este acea activitate desfășurată de o ființă umană, care produce o modificare lumii exterioare, prin intermediul carei modificari își pune la dispoziție  mijloacele materiale  sau  bunurile economice  de care are nevoie pentru a sa subzistență, într-o activitate al cărei rod este atribuit direct unei alte persoane 


Munca salariată  generează  relații asimetrice  între părțile contractante, relatie în care există o parte puternica, tare ( angajatorul ) și o parte slabă, fragila ( angajatul )

Din acest motiv, Juridica Muncii are o  funcțiune tuitiva  în ceea ce privește  lucrătorul , dispunând de normele necesare spre a pune limite  libertății antreprenoriale  pentru a proteja  pe cel fragil/slab  in fata  celor tari/puternici



Versión 29 septiembre 2021

El derecho laboral, derecho del trabajo o derecho social1​ es una rama del derecho cuyos principios y normas jurídicas tienen por objeto la tutela del trabajo humano realizado en forma libre, por cuenta ajena, en relación de dependencia y a cambio de una contraprestación. Es un sistema normativo heterónomo y autónomo que regula determinados tipos de trabajo dependiente y de relaciones laborales. 

Columna 1  


  Derecho laboral  .             

.


   Version 11.03.2013 de el Derecho laboral




El Derecho laboral (también llamado Derecho del trabajo o Derecho social) es una rama del Derecho cuyos principios y normas jurídicas tienen por objeto la tutela del trabajo humano realizado en forma libre , por cuenta ajena , en relación de dependencia y a cambio de una contraprestación

Es un sistema normativo heterónomo y autónomo que regula determinados tipos de trabajo dependiente y de relaciones laborales .



De esta manera, el concepto de trabajo al que presta atención el Derecho laboral es la actividad realizada por un ser humano que produce una modificación del mundo exterior, a través de la cual aquél se provee de los medios materiales o bienes económicos que precisa para su subsistencia, en una actividad cuyos frutos son atribuidos directamente a un tercero.


El trabajo asalariado genera relaciones asimétricas entre las partes contratantes, en las que existe una parte fuerte (el empleador ) y una parte débil (el empleado ).

Por ello, el Derecho laboral tiene una función tuitiva con respecto al trabajador , tendiendo sus normas a poner límites a la libertad de empresa para proteger a la parte débil frente a la fuerte .


Coloana 1


  Dreptul muncii.

.


   Versiunea 11.03.2013 a dreptului muncii




Dreptul Muncii (numit și Dreptul Muncii sau Dreptul Social) este o ramură a Dreptului ale cărei principii și reglementări juridice sunt menite să protejeze munca umană desfășurată în mod liber, în calitate de angajat, într-o relație de dependență și în schimbul unei contraprestații.


Este un sistem de reglementare heteronom și autonom care reglementează anumite tipuri de muncă dependentă și relații de muncă.



În acest fel, conceptul de muncă căruia îi acordă atenție dreptul muncii este activitatea desfășurată de o ființă umană care produce o modificare a lumii exterioare, prin care se asigură mijloacele materiale sau bunurile economice de care are nevoie pentru munca sa. subzistența, într-o activitate ale cărei fructe sunt direct atribuite unui terț.


Munca salariată generează relații asimetrice între părțile contractante, în care există o parte puternică (angajatorul) și o parte slabă (angajatul).

Din acest motiv, dreptul muncii are o funcție protectoare față de lucrător, tinzând ca reglementările sale să limiteze libertatea de întreprindere pentru a proteja partea slabă împotriva celor puternice.



Columna 2


Dreptul/Juridica/Legislația Muncii



  Traducere si interpretare "Ayord" de la "Derecho laboral" la "Dreptul (Juridica) Muncii"


Juridica Muncii  (numită și Dreptul Muncii sau Dreptul /Juridica Social/a) este o ramură a  Juridicii (a Dreptului)  ale cărei  principii  și  norme juridice  au ca obiect  tutela rea  muncii umane realizată in mod liber ,  pe contul altcuivaîn relație de dependență  și in schimbul unei  contraprestații .


Este un sistem normativ,  heteronom  și  autonom , care reglementează determinate tipuri de  muncă in relație de dependenta   si de determinate  relatii laborale .



Astfel ca,  conceptul muncă  caruia ii presteaza atentie  Juridica (Dreptul) Muncii  este acea activitate desfășurată de o ființă umană, care produce o modificare lumii exterioare, prin intermediul carei modificari își pune la dispoziție  mijloacele materiale  sau  bunurile economice  de care are nevoie pentru a sa subzistență, într-o activitate al cărei rod este atribuit direct unei alte persoane 


Munca salariată  generează  relații asimetrice  între părțile contractante, relatie în care există o parte puternica, tare (angajatorul ) și o parte slabă, fragila ( angajatul )

Din acest motiv, Juridica Muncii are o  funcțiune tuitiva  în ceea ce privește  lucrătorul , dispunând de normele necesare spre a pune limite  libertății antreprenoriale  pentru a proteja  pe cel fragil/slab  in fata  celor tari/puternici .