1.0 Introducere (Dreptul Muncii)

01.11.2018_21.33

Importante: Indicații de uz/Instrucciones de uso

Español

Română

Juridica Muncii (numită și Dreptul Muncii sau Dreptul /Juridica Social/a) este o ramură a Juridicii (a Dreptului) ale cărei principii și norme juridice au ca obiect tutelarea muncii umane realizată in mod liber, pe contul altcuiva, în relație de dependență și in schimbul unei contraprestații.

Este un sistem normativ, heteronom și autonom, care reglementează determinate tipuri de muncă in relație de dependenta si de determinate relatii laborale.

.

Astfel ca, conceptul muncă caruia ii presteaza atentie Juridica (Dreptul) Muncii este acea activitate desfășurată de o ființă umană, care produce o modificare lumii exterioare, prin intermediul carei modificari își pune la dispoziție mijloacele materiale sau bunurile economice de care are nevoie pentru a sa subzistență, într-o activitate al cărei rod este atribuit direct unei alte persoane

.

Munca salariată generează relații asimetrice între părțile contractante, relatie în care există o parte puternica, tare (angajatorul) și o parte slabă, fragila (angajatul).

Din acest motiv, Juridica Muncii are o funcțiune tuitiva în ceea ce privește lucrătorul, dispunând de normele necesare spre a pune limite libertății antreprenoriale pentru a proteja pe cel fragil/slab in fata celor tari/puternici.

El Derecho laboral (también llamado Derecho del trabajo o Derecho social) es una rama del Derecho cuyos principios y normas jurídicas tienen por objeto la tuteladel trabajo humano realizado en forma libre, por cuenta ajena, en relación de dependencia y a cambio de una contraprestación.

Es un sistema normativo heterónomo y autónomo que regula determinados tipos de trabajo dependiente y de relaciones laborales.

.

De esta manera, el concepto de trabajo al que presta atención el Derecho laboral es la actividad realizada por un ser humano que produce una modificación del mundo exterior, a través de la cual aquél se provee de los medios materiales o bienes económicos que precisa para su subsistencia, en una actividad cuyos frutos son atribuidos directamente a un tercero.

.

.

El trabajo asalariado genera relaciones asimétricas entre las partes contratantes, en las que existe una parte fuerte (el empleador) y una parte débil (el empleado). Por ello, el Derecho laboral tiene una función tuitiva con respecto al trabajador, tendiendo sus normas a poner límites a la libertad de empresa para proteger a la parte débil frente a la fuerte.

.