Página 005

27.02.2019_22.32 España

Pagina 5

1. Caminos para una nociòn provisional de la filosofia.

En el umbral de la ciencia nueva, que no ha sido enseñada de las primeras letras ni anteriormente en el bachillerato, es natural que el estudiante se le ocurra preguntar: ¿Que es la filosofia? Una respuesta cabal y precisa ha de ser diferida para el final del ciclo, a manera del fruto del mismo; entretanto cabe intentar una nociòn provisional, aunque suficiente para servir de punta en el estadio que ahora comienza.

Pagina 5

Por varios caminos se puede obtener esa noción provisional de la filosofía. Uno de ellos es la significación etimologica de la palabra, referida a su origen historico.

El vocablo castellano fué tomado, hace unos siglos, del latino philosophia (con solo la modificación ortografica del ph), el cual, a su vez, es una transcripción del griego φιλοσοφία. Los griegos, en efecto, crearon la palabra originaria mediante la composición de dos vocablos más simples: αγάπη, amar, y σοφία, sabiduria. Asi, etimológicamente, filosofia quiere decir: "amor al saber sau aspiración a sabiduría. Pero . . .

1,Căile catre dobândirea unei noțiuni provizorii cu privire la conceptul de filozofie.

La inceput de materie nouă, materie care nu a fost predată încă de la inceperea primelor clase de litere, si nici anterior în bacalaureat, este firesc ca elevul să se întrebe: Ce este aceea, filosofia? Un răspuns complet și precis trebuie să il amânam până după sfârșitul ciclului, concluzionând abia atunci; Între timp, trebuie încercată o noțiune provizională, dar suficientă pentru a servi drept început, de la stadiul la care ne aflăm acum.

Prin mai multe modalităti se poate obține această noțiune provizorie a conceptului de filozofie. Una dintre ele este semnificația etimologică a acestui cuvânt, referința la originea sa istorică. În spaniolă acest cuvânt a fost luat cu câteva secole în urmă, din latinescul filosofia (modificându-se doar forma ortografică a lui ph), care, la rândul său, este o transcriere a grecescului φιλοσοφία. De fapt grecii, au creat cuvântul original prin compunerea a două cuvinte mai simple: αγάπη, a iubi și σοφία , înțelepciune. Astfel, din punct de vedere etimologic, filosofia înseamnă: "Placerea, dragostea de a ști, sau, aspirația spre înțelepciune". Dar . . .

>>>>>>> pagina 6.