Și... pe cine bănuiești? (joc) 

Y... ¿de quién sospechas? (juego)

Page start up on 03.08.2024_23.38 (UTC+2 / Lipănești, Prahova, România).  23ºC, Humedad 50%, Viento 6 km/h  45°03'31.2"N 26°00'56.1"E

La un articol de pe net intitulat "Feminismul de la SNSPA și gândacul prădător-sexual. Cazul Miroiu" (31 iulie 2024.  Petre M. Iancu), 

compusesem un comentariu așa cum se vede în continuare:



"Persoanele acuzate, din acest "meci", sunt relativ ușor identificabile (pe net). Am încercat să identific și persoana care ocupă în această piesă (ca de teatru) rolul de victimă, și nu am reușit să găsesc nimic altceva în afară de nume ("Claudia Radu"). O fi un nume real, sau o fi vreun nume fictiv? O fi o persoana reală, sau o fi o persoana fictivă? Mânat de aceste nedumeriri (ale mele) am scris un articol de blog intitulat "Anticristul se inchina la icoane". Las linkul și aici, poate mă ajuta cineva să văd și cine e victima, pentru că cine sunt inculpații... am văzut și singur."

.............


În timp ce scriam rândurile respectivului comentariu mi-am readus aminte de un joc simplu, pe care acum peste 55 de ani, în copilaria mea,  îi jucam și eu, un joc în cadrul căruia luai bătaie, la palmă, dacă indicai că cineva era "hoț", și se dovedea că mărturia ta e mincinoasă.

Trecută atâta amar de vreme, unele din amintirile s-au estompat mai mult, altele mai puțin, astfel că nu știam cum, sau dacă, voi reuși să dau de vreun articol dedicat acestui joc, pentru că eu singur nu-mi mai aminteam cu exactitate toate amănuntele acelui joc.

Aveam nevoie de o... recapitulare.

Am încercat oceanul cu degetul, cu mai multe tipuri de "formule de căutare" (Ex.1 = "joc din copilărie cu judecătorul, hoțul, păgubitul și calul"; --Apoi mi-am adus aminte că unul dintre cele 4 personaje nu era "cal", ci "bici"-- ;. Ex 2 "judecătorul, hoțul, păgubașul și biciul (joc)"; Ex. 3 = "și pe cine bănuiești? (joc)", etc.

De-abia această ultima "formulă de căutare" ("și pe cine banuiesti? (joc)" introdusă în "bara de căutare Google", mi-a scos la suprafață un articol care vorbea chiar de jocul cautat de mine, într-un mod extrem de asemănător dar, nu la fel (diferind anumite amănunte).

Adevarul este că în mintea mea se estompase chiar și titlul acestui joc, iar vederea acestui titlu cu "Iapa chioară" nu mă convinge în totalitate (100%) că se numea așa, dar în procent de 70 - 80%, tind să cred că... chiar așa se numea.

Dar eu denumisem deja... recent construita pagină a mea web, drept "Și... pe cine bănuiești? (joc)", și m-ar costa prea mult timp pentru a rescrie o pagina web pe care să o intitulez "Iapa chioară", așa că... așa o las, la mine, cu acest nume, rămânând numele original, articolului original după care am creat eu această copie.

Așa că, menționez aici că toate drepturile revin acestui site "Itsybitsy" la care am găsit conservat acest articol, eu încercând doar să ii dau (traducându-l și în spaniolă) și mai multă vizibilitate acestui articol, pe care site-ul respectiv îl are în portofoliul său sub denumirea de "Iapa chioară".

În mod sigur acest joc nici nu era o invenție locală, nici nu a murit ca invenție locală. 

Om vedea.


A un artículo en la red titulado "El feminismo del SNSPA y la cucaracha sexualmente depredadora. El caso Miroiu" (31 de julio de 2024. Petre M. Iancu), había compuesto un comentario como se ve a continuación:


"Las personas que juegan papel de acusados, en este "partido", son relativamente fácil de identificar (en la red). También intenté identificar a la persona que hace el papel de víctima en este "juego" (como en una obra de teatro), y no pude para encontrar algo más que el nombre ("Claudia Radu"). ¿Será un nombre real o será una persona ficticia? Bajo estos pensamientos escribí un artículo de blog titulado "El anticristo adora los iconos". Dejo el enlace y aquí, tal vez alguien pueda ayudarme a ver quién es la víctima, porque quiénes son los acusados... encontré yo mismo."

.............


Mientras escribía las líneas de ese comentario, recordé un juego sencillo al que jugaba hace más de 55 años, en mi infancia, un juego en el que te golpeaban, te abofeteaban, si indicabas que alguien era "ladrón", y se demostraba que tu testimonio era falso.

Después de tanto y tanto tiempo, algunos recuerdos se desvanecieron más, otros menos, así que no sabía cómo, o si, lograría encontrar algún artículo dedicado a este juego, porque yo mismo ya no recordaba con precisión cada detalle de ese juego.

Necesitaba un... resumen.

Probé el océano con el dedo, con varios tipos de "fórmulas de búsqueda" (Ej.1 = "juego infantil con el juez, el ladrón, el dañado y el caballo"; --Entonces recordé que uno de los 4 personajes no era "caballo", sino "látigo"--; Éx. 2 "el juez, el ladrón, el dañado y el látigo (juego)"; Éx. 3 = "¿y de quién sospechas? (juego)", etc.

Sólo esta última "fórmula de búsqueda" ("¿y de quién sospechas? (juego)" introducida en la "barra de búsqueda de Google") me saco a la superficie un artículo que hablaba precisamente del juego que estaba buscando, de una manera extremadamente similar, pero no exactamente igual (quedando diferente en ciertos detalles).

La verdad es que incluso el título de este juego se había desvanecido en mi mente, y al ver este título con "Yegua ciega" no me convence del todo (100%) de que se llamaba así, pero en porcentaje de 70-80%  tiendo a creer que si... así se llamaba.

Pero ya había nombrado mi... página web recién construida "Y... ¿De quién sospechas? (juego)", y me costaría demasiado tiempo reescribir una página web para titularla "Yegua ciega", así que... así lo dejo, con este nombre, quedando el nombre original al artículo original tras el cual creé esta copia.

Entonces, menciono aquí que todos los derechos pertenecen a este sitio "Itsybitsy" donde yo encontré conservado este artículo, yo sólo estoy tratando de darle (incluso por traducirlo al español) aún más visibilidad a este artículo, que ese sitio tiene en su portafolio bajo el nombre "Yegua ciega".

Ciertamente, este juego no fue una invención local ni murió como invención local.

Veremos.

Și... pe cine bănuiești? (joc)


Iapa chioară (de la 7 ani)

Când ramâneți în pană de idei pentru timpul liber, încercați jocurile noastre! Copiii vor fi foarte încântați să încerce ceva nou. Astăzi va propunem jocul ''Iapa chioară”. Să pornim la joacă!


Materiale necesare:

Un pix și o foaie de hârtie. 


Pregătirea jocului:

Acest joc se joacă de patru copii. Se împarte hârtia în patru bilețele. Pe fiecare bilețel este scris câte un nume: Împăratul, Jeluitorul, Hoțul, Bătăușul. Biletele se împăturesc în așa fel încât să nu se vadă ce scrie pe ele.


Desfășurare:

Se aruncă biletele în sus și fiecare copil prinde unul, deschizându-l făra ca ceilalți să vadă cine este. Doar Împăratul și Jeluitorul recunosc cine sunt și încep să-și spună rolurile :


Jeluitorul: Împărate-luminate, avusei și eu o iapă, chioară-chioară cum era, îmi făceam treaba cu ea. Și mă dusei la moară și hoții mi-o furară!

Împăratul : Pe cine bănuiești ?


Acum Jeluitorul trebuie să se uite cu atenție la ceilalți doi copii și să încerce să-și dea seama care din ei este Hoțul. El îl va indica pe cel pe care îl bănuiește. Dacă l-a ghicit, atunci Împaratul trebuie să pedepsească Hoțul. Dacă nu l-a ghicit și l-a desemnat pe Bătăuș, atunci Jeluitorul va primi pedeapsa, pentru că e mincinos.

Pedepsele sunt date de Împărat și sunt executate de Bătăuș. Pedepsele pot fi ușoare: «Două (sau trei, etc) ca fulgul» sau grele : «Una (sau două, trei, etc) ca trenul pe linie!», depinde cum dorește Împăratul. Bătăușul va aplica pedepsele lovindu-l la palma pe Hoț sau pe Jeluitor, dupa caz. Apoi jocul se reia și rolurile se schimbă.

Iapa chioară (de la 7 ani)

Când ramâneți în pană de idei pentru timpul liber, încercați jocurile noastre! Copiii vor fi foarte încântați să încerce ceva nou. Astăzi vă propunem jocul ''Iapa chioară”. Să pornim la joacă!


Materiale necesare:

Un pix (sau un creion) și o foaie de hârtie. 


Pregătirea jocului:

Acest joc se joacă de patru copii. Se împarte hârtia în patru bilețele. Pe fiecare bilețel este scris câte un nume: Împăratul, Pagubașul, Hoțul, Biciul. Biletele se împăturesc în așa fel încât să nu se vadă ce scrie pe ele.


Desfășurare:

Se aruncă bilețelele în sus și fiecare copil prinde unul, deschizându-l fără ca ceilalți să vadă cine este. Doar Împăratul și Păgubașul recunosc cine sunt și încep să-și spună rolurile :


Păgubașul: Împărate-luminate, avusei și eu o iapă, chioară-chioară cum era, îmi făceam treaba cu ea. Și mă dusei la moară și hoții mi-o furară!


Împăratul : Și... pe cine bănuiești ?


Acum Păgubașul trebuie să se uite cu atenție la ceilalți doi copii și să încerce să-și dea seama care din ei are bilețelul pe care scrie "Hoțul". El îl va indica pe cel pe care îl bănuiește. Dacă l-a ghicit, atunci Împaratul trebuie să pedepsească Hoțul. Dacă nu l-a ghicit și l-a desemnat pe Bici, atunci Păgubașul va primi pedeapsa, pentru mărturie mincinoasă.

Pedepsele sunt dictate de Împărat și sunt executate de Bici. Pedepsele pot fi: 1) ușoare: «Două (sau trei, etc) ca fulgul» sau 2) grele : «Una (sau două, trei, etc) ca trenul pe linie!», depinde cum dorește Împăratul. Biciul va aplica pedepsele lovindu-l la palma pe Hoț sau pe Păgubaș, după caz. Apoi jocul se reia și rolurile se pot schimba dupa cum decid bilețelele care s-au amestecat din nou, și s-au aruncat din nou în sus.

Yegua de caballería (a partir de 7 años)

Cuando no tengas ideas para tu tiempo libre, ¡prueba nuestros juegos! Los niños estarán muy emocionados de probar algo nuevo. Hoy te proponemos el juego "Mare Chioara". ¡Empecemos a jugar!


Materiales necesarios:

Un bolígrafo y una hoja de papel.


Preparación del juego:

Este juego lo juegan cuatro niños. El documento se divide en cuatro tiras. Cada nota tiene un nombre escrito: El Emperador, El Daño, El Ladrón, El Látigo. Los billetes están doblados de tal forma que no se puede ver lo que está escrito en ellos.


Despliegue:

Se tiran las tiras y cada niño coge una y la abre sin que los demás vean quién es. Sólo el Emperador y los Pest reconocen quiénes son y comienzan a decir sus roles:



The Wrecker: Emperador Iluminado, yo también tenía una yegua, como era ella, solía hacer mis trabajos con ella. ¡Y me llevaste al molino y los ladrones me lo robaron!


Emperador: Y... ¿de quién sospechas?


Ahora el Pervertido deberá mirar atentamente a los otros dos niños e intentar descubrir cuál de ellos tiene la nota que dice "Ladrón". Señalará al que sospecha. Si lo adivinó, entonces el Emperador debe castigar al Ladrón. Si no adivinó y designó a Bici, el Travieso será castigado por perjurio.

Los castigos los dicta el Emperador y los ejecuta el Látigo. Los castigos pueden ser: 1) leves: "Dos (o tres, etc.) como un copo" o 2) fuertes: "¡Uno (o dos, tres, etc.) como un tren en la vía!", depende de como quiera el Emperador. El látigo aplicará los castigos abofeteando al ladrón o al malhechor, según el caso. Luego, el juego se reanuda y los roles pueden cambiar según lo decidan los boletos barajados y volteados nuevamente.

Yegua ciega (a partir de 7 años)

Cuando no tengas ideas para el tiempo libre, ¡prueba nuestros juegos! Los niños estarán muy encantados de probar algo nuevo. Hoy te proponemos el juego "Yegua ciega". ¡Empecemos a jugar!


Materiales necesarios:

Un bolígrafo (o un lápiz) y una hoja de papel.


Preparación del juego:

Este juego lo juegan cuatro niños. El documento se divide en cuatro tiras. Cada nota tiene un nombre escrito: El Emperador, El Dañado, El Ladrón, El Látigo. Los billetes están doblados de tal forma que no se puede ver lo que está escrito en ellos.


Despliegue:

Se tiran los billetes y cada niño coge uno y lo abre sin que los demás vean quién es. Sólo el que tiene billete como Emperador y el que tiene billete como "Dañado" reconocen quiénes son y comienzan a decir sus roles:


El Dañado dice: "Emperador Iluminado, yo tenía una yegua, ciega como era, solía hacer mis trabajos con ella. ¡Y me fui con ella al molino y los ladrones me la robaron!


El Emperador dice: Y... ¿de quién sospechas?


Ahora El Dañado deberá mirar atentamente a los otros dos niños e intentar descubrir cuál de ellos tiene el billete que dice "Ladrón". Señalará con el dedo al que sospecha. Si lo adivina, entonces el Emperador debe castigar al Ladrón. Si no lo adivina y designa al Látigo como Ladrón, el Dañado será castigado por perjurio.

Los castigos los dicta el Emperador y los ejecuta el Látigo. Los castigos pueden ser: 1) leves: "Dos (o tres, etc.) como un copo" o 2) fuertes: "¡Uno (o dos, tres, etc.) como un tren en la vía!", depende de como quiera el Emperador. El látigo aplicará los castigos abofeteando a El Ladrón o a El Dañado, según el caso. Luego, el juego se reanuda y los roles pueden cambiar según lo decidan los boletos barajados y volteados nuevamente.