Gazpacho

11.02.2019_12.15 España

În spaniolă

El gazpacho es una sopa fría con ingredientes como el aceite de oliva, pan, vinagre, agua y otros aditamentos como almendras u hortalizas crudas: generalmente tomates, pepinos, pimientos, cebollas y ajo.

Ración de gazpacho servido en su clásica cazuela de barro para mantener la frescura.

En rumano

"Gazpacho" este un fel de "supă-crema" care se pregateste "la rece" si se serveste rece, supa-crema compusa din ingrediente precum: ulei de măsline, pâine, oțet, apă și alți aditivi (cum ar fi migdale sau legume crude) si, in mod obisnuit, roșii, castraveți, ardei, ceapă și usturoi.

Există variante vechi care adaugă la cele patru ingrediente principale, făină de fasole, portocale amare, etc. . . . citeste mai multe

Hay versiones antiguas que añaden a los cuatro ingredientes principales harina de habas, naranjas amargas, etc. . . . Leer mas

O portie de "gazpacho", servit într-un clasic vas de lut, pentru a i se menține temperatura rece, recomandata (conform traditiei) la servire.

Primera receta.

Reteta de "Gazpacho Andaluz". Ingrediente:

- 1 kg de tomates;

- 1 pepino;

- 1/2 pimiento verde;

- 1 diente de ajo;

- pan duro;

- vinagre:

- aceite de oliva;

- sal

- 1 kg de roșii;

- 1 castravete;

- 1/2 ardei capia verde;

- 1 cațel de usturoi;

- pâine tare (ne trebuie miez);

- oțet (din vin, in mod tradițional):

- ulei (de măsline, în modul tradițional);

- sare.

Mod de preparare

1) Începem prin a "dumica" miezul de pâine (așa cum se vede și în video) într-un bol, umezim cu un pic de apă si lăsăm deoparte (la îndemână).

2) Roșiile trebuie să fie bine spălate, le tăiem întâi in jumătăți, le îndepărtăm "cotoarele", apoi le tăiem în sferturi (așa cum se vede și în video).

3) Le punem intr-un vas de triturare și le triturăm (se specifică în video că daca vasul de triturare nu e suficient de încăpător, triturăm mai intâi roșiile, ca să facem astfel loc adăugarii restului de ingrediente).

3) Continuăm cu castravetele, pe care îl lăsăm fără capete si fără coajă (așa cum se vede și in video), și îl adaugăm și pe el în mixer.

4) Tăiem jumate din ardeiul capia verde, înlăturăm (ca și în video) semințele si vinele tari, îl tăiem în bucățele și îl adăugăm și pe el, în triturator.

5) Adăugăm în triturator și cățelul de usturoi. 6) Adăugăm in triturador și miezul de pâine cel anterior pus la inmuiat.

7) Adaugăm sare, otet (in video se foloseste "otet de Modena") si ulei, asa cum vedem in video.

8) Triturăm (cu cat mai mult și mai bine, cu atât mai în avantaj suntem la faza de strecurare).

9) Un vas si o strecuratoare, potrivite (ca și în video), vărsăm în strecuratoare produsul triturat și ajutăm strecurarea cu un polonic, până când nu mai rămâne aproape nimic în strecuratoare.

10) Verificăm consistența, ințelegând astfel dacă să îi mai adaugăm (sau nu) vreun pic de apă sau de ulei.

11) Băgăm la rece (la frigider) cu cel puțin două ore mai înainte de servire (se servește rece).

După gust (si după posibilități) se servește cu bucățele (tocate) de castravete, de ardei capia, de ceapă.

Legenda spune că se servește în general, cu "crutoane de pâine".

PS. Eram "mort" dupa roșiile, castraveții si celelalte fructe și legume din grădina casei mele. Aș mânca un "gazpacho" din ăsta, făcut de mâna mea (sau a soției) cu ingredientele din curtea mea.

Sa vedem acum, daca vreun beneficiar al traducerii acestei rețete, mă va invita la vară (cănd sunt legumele din gradină în toiul lor) la un "gazpacho" (sau cum o vrea sa-i zică) ca în poveste.

În limba spaniolă, conținutul explicativ de la articolul "gazpacho" este foarte bogat.

Este o reteta foarte veche, care inainte de descoperirea Americii, nu se făcea cu roșii (ci cu alte ingrediente).

Tot legenda spune că produsul ăsta ar fi un fel de "mâncare a săracului" sau ca un fel de "mâncare a cosașului". În Spania este nelipsit din galantarele magazinelor alimentare, ambalat (ca și laptele) în cutii de 0,5 sau de 1 kg.Nu mor după el, dar mie îmi place (îi simt din când în când, nevoia).

Eu nu l+am pregătit niciodată în casă, pentru că e la îndemână la alimentara, dar e clar că cel de la alimentara are adaugați conservanți, pentru că altfel nu ar avea cum să țină.

Când lucram pe camion, luam cu mine (să fie) câteva cutii, preferându-l laptelui (care se putea strica și putea deveni toxic, mult mai ușor decât . . . supa asta cremă, de legume.

Poftă bună!

"Gazpacho"-ul, are un autohton rival care se numește "salmorejo" (citit "salmoreho"). Cam atât (pe azi, 11.02.2019).

Segunda receta.

16.04.2020 Una receta mas de gazpacho.

16.04.2020 Inca o reteta care pare si mult mai rapida si mult mai la indemana.

Cantitatile se inteleg privind video-ul, dar pentru cine nu are habar de spaniola las eu aici, urmatoarele: