Eficacitate / Eficacidad

Page started at 07.07.2018 (UTC+1 / España)

Definirea eficacitătii nu-i un lucru usor, si de aceea asez aici atât textul din care am tradus cât si rezultatul acestei traduceri, pentru ca vreun mai bun interpret să aibă o bază de la care sa pornească o eventuală mai bună interpretare.

Să reamintesc si aici acest exemplu cules de mine din "literatura" spaniolă:

"Matar una mosca de un cañonazo es eficaz (conseguimos el objetivo) pero poco eficiente (se gastan recursos desmesurados para la meta buscada);

adica,

"Uciderea unei muste cu o lovitură de tun este eficace (ne atingem obiectivul), dar nu este eficientă (resursele cheltuite sunt excesive in raport cu rezultatul obtinut)".

Textul in spaniolă al subiectului "Eficacia"

En filosofía la eficacia es la causa eficiente para producir su efecto. No tenemos concepto del todo propio e inmediato de lo que es esta capacidad, de aquí que sean posibles las dudas, en algunos casos muy tenaces, de que exista y que haya por ende verdadera Causalidad.

El problema se ofrece en particular tratándose de causas inadecuadas o incorrectas que parecen tener tan sólo como de prestado un poder eficaz. Mas a poco que se considere, se ven acciones de hecho eficaces debidas a causas inadecuadas.

Dos caballos arrastran un carro que ninguno de los dos por sí solo podría arrastrar. Cada uno es causa incompleta, pero de cada uno se dice con verdad que produce un efecto superior a su fuerza de tracción.

No es tan fácil de concebir el fenómeno de la actividad de una causa de suyo insuficiente para el efecto que se produce, si se completa con otra que baste para tal efecto. Así sucede con la causa segunda, que es insuficiente sin el concurso de la primera, siendo por otra parte esta última por sí sola suficientísima.

No concebimos esto a priori, pero lo probamos partiendo de la experiencia interna que nos enseña que tenemos verdadero influjo sobre nuestras acciones.

Traducerea efectuată de admin

În filosofie, eficacitatea este cauza eficientă pentru producerea efectului. Nu avem (nu există) un concept propriu și imediat despre ceea ce este această capacitate, prin urmare, îndoielile sunt posibile, în unele cazuri foarte tenace, care există și care crează, prin urmare, adevarata Cauzalitate.

Problema se oferă în particular în cazul când tratăm anumite cauze inadecvate sau incorecte care par a fi constituite doar de o putere eficientă. Cu toate acestea, mai curând decât se consideră, vedem că se produc acțiuni efective din cauze inadecvate. Doi cai trăgând o caruță pe care nici unul dintre ei nu ar putea să o tragă singur. Fiecare dintre ei este o cauză incompletă, dar despre fiecare se poate spune cu adevărat că produce un efect superior forței sale de tracțiune.

Nu este chiar atât de ușor să concepem fenomenul activității unei cauze insuficiente pentru efectul care se produce, dacă se completeaza cu un altul care devine suficient pentru atingerea respectivului scop. Asa se intampla cu cauza secunda, care este insuficientă fără concursul primei cauze, fiind acesta din urmă, prin sine insasi, mai mult decat suficienta. Nu pornim a priori conceperea acestui lucru, dar probăm asta pornind de la experiența internă care ne învață că avem o reală influență asupra propriilor noastre acțiuni.