Decalogul febrei

 18 jun 2017 2:32

Câte bordeie, atâtea obiceie.

Important e, nu atât . . . profilaxia aplicată, ci dacă acea profilaxie aplicată salvează omul sau nu, dacă ii redă omului "starea de bine".

Citeam fetei mele din Romania, tradus în română, decalogul acesta, si se arata mirata de anumite recomandări pe care decalogul spaniol le prezintă ca . . . "contra-indicate" (alternanta paracetamol - ibuprofeno, înfășurarea în prosoape umede, frecții cu alcool, dușuri, bai . . .  etc).

Eu nu zic ca e bine nici într-un fel, nici in altul, doar traduc decalogul spaniol, un decalog pus in unde de către "Asociacion Española de Pediatria de Atencion Primaria ("Asociația Spaniola a Pediatriei de intervenție imediata")

Decalogul febrei (traducere admin)

Cu privire la febra copiilor voștri

1) Febra în sine nu este o boală, ci un mecanism de auto-apărare al organismului contra infecțiilor, atât ale acelora cauzate de vreun virus, cât și de cele ce pot fi cauzate de bacterii.

2) Febra în sine nu cauzează prejudicii cerebrale, nici de orbire, nici de asurzire și nici de moarte.

3) Parte (4%) dintre copii predispuși la convulsie pot avea convulsii însă, tratamentul aplicat febrei nu ajută la evitarea ăstor convulsii. Niciodată nu trebuie sa administrăm medicamente pentru scăderea febrei, centrați  pe ideea evitării convulsiei.

4) Febra la copii se face necesară a se trata numai dacă aceasta produce o . . . stare generală rea sau dureri.

Ibuprofenul și Paracetamolul au aceeași eficacitate  în ce privește tratarea durerilor si dozificarea lor trebuie făcută funcție de greutatea copilului și nu funcție de vârstă. Combinarea sau alternarea ibuprofenului cu paracetamolul nu este recomandata.

5) Folosirea prosoapelor umede, frecțiile cu alcool, dezbrăcarea completă, îndușarea, îmbăierea . . . cu scopul propus de tratare a febrei, nu se recomandă.

6) A nu se îmbrăca sau dezbrăca excesiv, copilul cu febră. 

7) Copilul cu febră trebuie sa fie bine hidratat. Ii trebuiesc oferite din abundenta lichide si este recomandat ca acestea sa fie cat mai bogate in hidrați de carbon (sucuri de fructe, milkshake. lapte matern).

8) Nu se recomandă (fiind contraindicata) administrarea de ibuprofen sau de paracetamol, după vaccinare, cu scopul de a preveni eventuale reacții febrile sau locale.

9) Nici volumul de febra și nici cuantumul scăderii acesteia în urma administrării de ibuprofen sau paracetamol nu ne servesc pentru a înțelege gradul de gravitate al infecției propriu-zise.  

10) Trebuiesc vigilate eventuale semne de înrăutățire clinica si consulta cu caracter urgent dacă copilul dumneavoastră prezintă:

- pete pe piele, de culori roșiatice sau maronii, care nu dispar prin întinderea pielii de primprejur.

- starea depresivă, starea de iritabilitate, plânsul excesiv si dificil de calmat.

- starea de înțepenire, de rigiditate, a gâtului.

-  convulsie sau, pierderea cunoștinței.

- dificultate în a respira (scoate în evidentă coastele pieptului și scufundarea sternului, respirație șuierată, respirație rapida, agitata, etc).

- vomări si/sau diarei  persistente sau foarte abundente, care generează deshidratare (limba uscata, absenta salivei, ochi înfundați, etc)

- absența urinării sau urinare puțină.

 - febra unui copil sub trei luni impune întotdeauna urgentă  consultare.

Cam asa sta . . . panorama.

Acuma, eu ce sa zic, dacă la noi în familie, o frecție cu oțet (oțetul fiind cel mai la îndemână alcool la casa omului, care, după ce că e alcool, mai scapă și ne-băut), a fost considerata dintotdeauna benefică, în timp ce acest decalog o specifică  drept . . . ne-recomandată?

Foarte interesant conținutul explicativ al subiectului "Febră" pe varianta spaniolă a Wikipedia ("Fiebre"), foarte sărac același conținut explicativ pe varianta în limba romană.

Volumul conținutului explicativ este generos și în engleză ("Fever"), dar eu nu cunosc atât de bine limba engleză încât sa înțeleg cu atâta acuratețe ce zice pe acolo, încât sa o recomand ca pe surata ei, varianta spaniola.