Fotbal de maidan / Futbol callejero

Page start up on 11.07.2021_20.19 (UTC+1 / Paterna, España)

Fuente documental / Sursa documentară: Fútbol callejero - Wikipedia.> 5.830 bytes (versión en rumano / versiune în română = non-existent).

Véase también / De vazut si:

-

El fútbol callejero es el término que abarca un número de variedades informales del fútbol. Esta variante informal no utiliza necesariamente los requisitos de un juego formal, tal como un campo grande, marcas del campo, once jugadores por equipo u oficiales de campo (árbitro y asistentes).

Básicamente el juego dispondrá apenas de un balón y una pared o una cerca usada como meta, o artículos tales como ropa que es utilizada para los postes.​ La facilidad de jugar que tienen estos juegos informales en las calles y espacios abiertos hacen que el fútbol sea el deporte más popular por todo el mundo.​

En el fútbol callejero se puede puntuar la competición siguiendo tres criterios: adaptaciones que dan menor importancia a las reglas, los juegos basados en puntos por gol y juegos basados en asociación de movimientos.

Este fenómeno ha incrementado su popularidad gracias a la saga de videojuegos FIFA Street, aparecida en febrero de 2005 para PlayStation 2, Xbox y Nintendo GameCube.

“Fútbol callejero”. El mismo se inscribe como herramienta de transformación social, que promueve valores como la integración, la tolerancia, el respeto, la solidaridad, el trabajo en equipo, la participación y cambia la competencia por la colaboración y co-construcción de las normas de juego a través de los acuerdos y la participación.

Contribuye enormemente a desarrollar las 10 Habilidades para la Vida (según OMS, son comportamientos aprendidos que las personas usan para enfrentar situaciones problemáticas de la vida diaria) factores de protección claves en el desarrollo de la personalidad en etapas complejas como lo son la adolescencia y juventud. Las 10 habilidades para la vida son:

A diferencia del fútbol tradicional, las reglas del callejero se basa en los siguientes puntos:

1) Se constituyen 3 (tres) tiempos

2) Es MIXTO

3) NO hay árbitros

TIEMPOS

  1. En el 1° Tiempo se construyen las reglas y las condiciones del partido. Las reglas las establecen los y las mismas jugadoras. Para este momento son necesarios 10 (diez) minutos.

  2. En el 2° Tiempo se juega el partido. Para ello se destinarán 20 (veinte) minutos.

  3. En el 3° Tiempo se evalúan los resultados en relación a la cantidad de goles, el compañerismo, el compromiso con los acuerdos preestablecidos de manera colectiva, la solidaridad para con el otro equipo.

EQUIPOS MIXTOS

Se incentiva a que los equipos se conformen con las múltiples expresiones de género, para que su práctica no sea privilegio del varón.

MEDIADORES

Esta figura en el juego, es un concepto innovador y necesario para que garantice que la dinámica y los conflictos que surjan durante juego sean resueltos de manera autogestiva por quienes participen dentro de la cancha.

Acompaña el proceso de reflexión y evaluación que se da en el 3° Tiempo.

A modo de conclusión, es una metodología replicada en diferentes lugares que aprovecha los valores del potrero para reinstalar el diálogo en barrios y comunidades en las cuales la poca accesibilidad a clubes, espacios deportivos y recreativos, y la presencia de consumos se convirtió en una preocupación mayúscula. Una de los elementos fundamentales es que propicia el diálogo y el abordaje de los conflictos mediante el diálogo, empleando un novedoso método que intenta aprovechar la cooperación y el compañerismo propio del potrero, con estrategias de intervención que apunten a generar condiciones de encuentro, de disfrute y de compartir con otros, sin presencia de consumos, y donde se pueda tomar contacto con la alegría, el placer, donde se puedan desarrollar vínculos y relaciones que contribuyen al crecimiento y fortalecimiento de la personalidad.

Fotbalul de stradă este termenul care cuprinde o serie de varietăți informale de fotbal. Această variație informală nu folosește neapărat cerințele unui joc formal, cum ar fi un teren mare, marcaje pe teren, unsprezece jucători pe echipă sau oficiali de teren (arbitru și asistenți).

Practic, jocul va avea doar o minge și un perete sau un gard folosit ca obiectiv sau obiecte precum haine care sunt folosite pentru stâlpi. Ușurința de joc pe care aceste jocuri informale o au pe străzi și spații deschise fac ca fotbalul să fie cel mai popular sport din întreaga lume.

În fotbalul de stradă, competiția poate fi marcată în funcție de trei criterii: adaptări care acordă mai puțină importanță regulilor, jocuri bazate pe puncte pe gol și jocuri bazate pe asociere de mișcare.

Acest fenomen a crescut în popularitate datorită saga jocurilor video FIFA Street, lansată în februarie 2005 pentru PlayStation 2, Xbox și Nintendo GameCube.

„Fotbal de stradă”. Este înregistrat ca un instrument de transformare socială, care promovează valori precum integrarea, toleranța, respectul, solidaritatea, munca în echipă, participarea și schimbă competiția pentru colaborare și co-construcție a regulilor jocului prin acorduri și participare.

Contribuie enorm la dezvoltarea celor 10 Abilități de viață (conform OMS, acestea sunt comportamente învățate pe care oamenii le folosesc pentru a face față situațiilor problematice din viața de zi cu zi) factori cheie de protecție în dezvoltarea personalității în etape complexe, cum ar fi adolescența și tineretul. Cele 10 abilități de viață sunt:

  • Cunoașterea de sine

  • Empatie

  • Comunicarea afectivă

  • Relații

  • Luarea deciziilor

  • Rezolvarea problemelor și conflictelor

  • Gândire creativă

  • Gândire critică

  • Gestionarea sentimentelor și emoțiilor

  • Gestionarea tensiunilor și a stresului

Spre deosebire de fotbalul tradițional, regulile străzii se bazează pe următoarele puncte:

1) Se constituie 3 (trei) ori

2) Este MIXT

3) NU există arbitri

TIMP

  1. În prima repriză, regulile și condițiile meciului sunt construite. Regulile sunt stabilite chiar de jucători, pentru acest moment sunt necesare 10 (zece) minute.

  2. În a doua jumătate se joacă jocul. Pentru aceasta, vor fi alocate 20 (douăzeci) de minute.

  3. În a 3-a jumătate, rezultatele sunt evaluate în raport cu numărul de goluri, camaraderia, angajamentul față de acordurile prestabilite colectiv, solidaritatea cu cealaltă echipă.

ECHIPE MIXTE

Echipele sunt încurajate să se conformeze multiplelor expresii de gen, astfel încât practica lor să nu fie privilegiul bărbaților.

MEDIATORI

Această figură din joc este un concept inovator și necesar pentru a garanta că dinamica și conflictele care apar în timpul jocului sunt rezolvate într-un mod autogestionat de cei care participă pe teren.

Însoțește procesul de reflecție și evaluare care are loc în a treia oară.

Ca o concluzie, este o metodologie replicată în diferite locuri care profită de valorile pășunii pentru a reinstala dialogul în cartiere și comunități în care accesibilitatea slabă la cluburi, spații sportive și recreative și prezența consumului au devenit o majusculă de îngrijorare. Unul dintre elementele fundamentale este că încurajează dialogul și abordarea conflictelor prin dialog, utilizând o nouă metodă care încearcă să profite de cooperarea și compania pășunii în sine, cu strategii de intervenție care urmăresc să genereze condiții de întâlnire, de plăcere. și să împărtășești cu ceilalți, fără prezența consumului, și unde poți lua contact cu bucurie, plăcere, unde poți dezvolta legături și relații care să contribuie la creșterea și consolidarea personalității.

Fotbalul de stradă este termenul care cuprinde o serie de varietăți informale de fotbal. Această varianta informală nu folosește neapărat cerințele unui joc formal, cum ar fi un teren mare, marcaje pe teren, unsprezece jucători pe echipă sau oficiali de teren (arbitru și asistenți).

Practic, jocul dispune doar o minge și de vreun perete sau de vreun gard folosit pe post de poarta sau ceva obiecte cum ar fi haine care sunt folosite pentru stâlpi (bare). Ușurința cu care se pot injgheba aceste jocuri informale in stradă sau in alte spații deschise fac ca fotbalul să fie cel mai popular sport din întreaga lume.

În ce priveste fotbalul de stradă (sau de maidan), se poate creiona competiția funcție de trei criterii: adaptări care acordă mai puțină importanță regulilor, jocuri bazate in puncte marcate prin gol și jocuri bazate pe asocierea mișcarilor.

Acest fenomen a crescut în popularitate si datorită saga jocurilor video FIFA Street, lansată în februarie 2005 pentru PlayStation 2, Xbox și Nintendo GameCube.

„Fotbal de stradă”. El insusi se înscrieca un instrument de transformare socială, care promovează valori precum integrarea, toleranța, respectul, solidaritatea, munca în echipă, participarea și inlocuirea competiției cu colaborarea și co-construcția regulilor jocului prin acorduri și participare.

Contribuie enorm la dezvoltarea celor 10 Abilități strict necesare in Viață (conform OMS, acestea sunt comportamente învățate pe care respectivii le folosesc pentru a face față situațiilor problematice din viața de zi cu zi) factori cheie de protecție în dezvoltarea personalității în etape complexe, cum ar fi adolescența și tineretea. Cele 10 abilități strict necesare in viață sunt:

  • Cunoașterea de sine

  • Empatie

  • Comunicarea afectivă

  • Relații nterpersonale.

  • Luarea deciziilor

  • Rezolvarea problemelor și conflictelor

  • Gândire creativă

  • Gândire critică

  • Gestionarea sentimentelor și emoțiilor

  • Gestionarea tensiunilor și a stresului

Spre deosebire de fotbalul tradițional, regulile străzii se bazează pe următoarele puncte:

1) Se constituie 3 (trei) faze

2) Este MIXT

3) NU are arbitri

FAZE

  1. În prima fază, se stabilesc regulile și condițiile jocului. Regulile sunt stabilite chiar de jucători, pentru asta fiind necesare cam vreo 10 (zece) minute.

  2. Faza a doua este faza disputarii propriu zise a partidei. Pentru asta, sunt necesare cam vreo 20 (douăzeci) de minute.

  3. Faza a 3-a , este faza cand se evalueaza rezultatele, functie de numărul de goluri, de camaraderie, de angajamentul față de acordurile colectiv prestabilite, de solidaritatea cu cealaltă echipă.

ECHIPE MIXTE

Echipele sunt încurajate să se conformeze multiplelor expresii de gen, astfel încât practica lor să nu fie un privilegiu exclusiv bărbatesc.

MEDIATORI

Această figură din joc este un concept inovator și necesar pentru a garanta că dinamica și conflictele care apar în timpul jocului sunt rezolvate într-un mod autogestionat de cei care participă pe teren.

Însoțește procesul de reflecție și evaluare care are loc în a treia fază.

Ca o concluzie, este o metodologie replicată în diferite locuri prin care profită de valorile islazului pentru a reinstala dialogul în cartiere și comunități în care accesibilitatea slabă la cluburi, spații sportive și recreative și prezența consumului au devenit o majusculă de îngrijorare. Unul dintre elementele fundamentale este că încurajează dialogul și abordarea conflictelor prin dialog, utilizând o nouă metodă care încearcă să profite de cooperarea și compania pășunii în sine, cu strategii de intervenție care urmăresc să genereze condiții de întâlnire, de plăcere. și să împărtășești cu ceilalți, fără prezența consumului, și unde poți lua contact cu bucurie, plăcere, unde poți dezvolta legături și relații care să contribuie la creșterea și consolidarea personalității.

(3.881 bytes)

(3.618)

De la fotbalul de maidan (de la fotbalul informal), am tanjit (cei din generatia mea) spre fotbalul formal (spre fotbalul legislat, dar mie unul, nu mi-a placut nicicand altfel de fotbal, mai mult decat joaca cu mingea pe care o faceam noi, copii acelui colt de lume, intre noi.

In aceasta poza avem un islaz, iar in partea centrala un loc de pe islaz unde noi, copii satului, bateam mingea. Vezi si pe Google Maps.

Intamplarea face ca sa traduc articolul din pagina de fata, chiar in timp ce se disputa "EuroCopa".

Partido de fútbol callejero en Argentina

Partido de fútbol callejero en Egipt

Joc de fotbal de maidan, in Argentina

Joc de fotbal de maidan, in Egipt

Va urma / Seguira!