Jocul gâștei / Juego de la oca

Page start up on 12.02.2020_01.20 (UTC+1 / España

Fuente / Sursa: Juego de la oca - Wikipedia. (7.146 bytes)

Vease tambien / Vezi si: Oca - Wikipedia.

En ingles / In engleza: Game of the Goose.

Exista o versiune in limba romana a acestui joc, se numeste "Piticot", care e posibil sa fie o copie facuta de omunisti, dupa "Jocul gastei".

Texto del articulo "Juego de la oca - Wikipedia"

El juego de la oca es un juego de mesa para dos o más jugadores. Cada jugador avanza su ficha por un tablero en forma de espiral con 63 casillas con dibujos. Dependiendo de la casilla en la que se caiga, se puede avanzar o por el contrario retroceder, y en algunas de ellas está indicado un castigo. En su turno cada jugador tira dos dados (o uno dependiendo de las distintas versiones) que le indican el número de casillas que debe avanzar. Gana el juego el primer jugador que llega a la casilla 63, "el jardín de la oca".

Borrador / Ciorna

Jocul de gâscă este un joc de masă pentru doi sau mai mulți jucători. Fiecare jucător își avansează cipul printr-o placă în formă de spirală, cu 63 de pătrate cu desene. În funcție de caseta în care cade, puteți merge înainte sau dimpotrivă înapoi, iar în unele dintre ele este indicată o pedeapsă. La rândul său, fiecare jucător aruncă două zaruri (sau unul în funcție de versiunile diferite) care indică numărul de pătrate pe care trebuie să le înainteze. Primul jucător care a ajuns în pătratul 63, „grădina de gâscă”, câștigă jocul.

Traducción / Traducere... admin.

Índice

1 Historia

2 Casillas especiales

2.1 La oca

2.2 Los puentes

2.3 La posada

2.4 El pozo de bronce

2.5 Los dados

2.6 El laberinto

2.7 La cárcel

2.8 La calavera o la muerte

2.9 Casilla 63 (meta)

3 Origen

4 Juego de la oca en la televisión

5 Campeonato del mundo de la Oca

6 Versiones

7 Véase también

8 Referencias

Historia

Las primeras versiones comerciales del juego aparecieron en la década de 1880 y estaban decoradas con motivos alusivos a la época, como por ejemplo niños con vestidos del momento. Se supone que la primera versión fue un juego de mesa regalado por Francisco I de Médici de Florencia a Felipe II de España entre 1574 y 1587. El Ejemplar más antiguo que se conoce de este juego data del 1640 realizado en madera de origen veneciano.

Casillas especiales

Hay diversas versiones del juego, con casillas distintas y ubicaciones distintas, aunque la mayoría posee estas casillas:

La oca

Se encuentran normalmente ubicadas en las casillas: 1, 5, 9, 14, 18, 23, 27, 32, 36, 41, 45, 50, 54, 59 y 63 (jardín de las ocas). Cuando se cae en una de estas casillas, se avanza hasta la siguiente oca y, se vuelve a tirar el dado. Tradicionalmente se dice "de oca a oca y tiro porque me toca" (o "de oca en oca y tiro porque me toca").

En ciertas versiones también hay que fijarse en los picos de las ocas, si están hacia delante, hay que seguir hacia adelante, pero si el pico está hacia atrás, hay que retroceder. O puedes quedarte en el sitio que estás si la casilla tiene un número impar.

Los puentes

Se encuentran normalmente ubicados en las casillas 6 y 12 o en la 2 y 12

Variaciones:

Si se cae en un puente se mueve la ficha al otro puente y se vuelven a tirar los dados diciendo "de puente a puente y tiro porque me lleva la corriente", similar a lo que se dice con las ocas. Es decir si se cae en la casilla 6 se avanza a la 12 y si se cae en la 12 se retrocede a la 6, tirando de nuevo los dados en ambos casos.

Cuando se cae en una de estas casillas, se vuelve a empezar. Tradicionalmente se dice "de puente a puente y me lleva la corriente".

La posada

Se encuentra normalmente ubicada en la casilla 19. Cuando se cae en esta casilla, suelen perderse 2 turnos. En algunas ocasiones dependiendo de cuántos días aparezcan escritos en el dibujo. Cuando caes en esta casilla no puedes tirar hasta que caiga otro jugador

El pozo de bronce

Se encuentra normalmente ubicado en la casilla 31. Cuando se cae en esta casilla, suelen o bien perderse 2 turnos o bien permanecer el jugador sin jugar hasta que otro caiga en su lugar. Y si están jugando sólo dos personas y el otro jugador cae en la calavera y empieza del principio, el castigo de estar sin jugar se invalida y se sigue jugando normal, saliendo del pozo en cuanto te toque tirar.

Los dados

Se encuentran normalmente ubicados en las casillas 26 y 53. Cuando se cae en una de estas dos casillas, se suman las cifras que aparezcan en la casilla y se avanza ese número de casillas.2​ Existen otras versiones en las que se avanza o se retrocede a la otra con el mismo dibujo y se vuelve a tirar diciendo "De dado a dado y tiro porque me ha tocado", "De dados a dados y tiro porque son cuadrados" o "De dados a dados y tiro por los soldados" en las que simplemente se vuelve a tirar.

Si se juega con dos dados, se usa una regla adicional sólo al inicio de la partida, en la que si se saca una suma de 9 cuando se está en la casilla de salida, se avanza a la casilla que muestra los dados dibujados con esos mismos puntos:

si los dados son 5 y 4, se salta a la casilla 53

si los dados son 3 y 6, se salta a la casilla 26

El laberinto

Ubicado en la casilla 42, cuando se cae en el laberinto, se está obligado a retroceder a la casilla 30. Se suele decir: "Del laberinto al 30". En otras versiones, se queda atrapado y no se puede seguir avanzando hasta sacar un determinado número con los dados.

La cárcel

Ubicada en la casilla 52, cuando se cae en la cárcel, suelen perderse 3 turnos. Otra opción es que si se cae en la cárcel, la ficha queda inmovilizada hasta que otro jugador caiga y te rescate, quedando éste atrapado.

La calavera o la muerte

Ubicada en la casilla 58, cuando se cae en la calavera o muerte, se vuelve a empezar desde la casilla de inicio.

Se agrega que los últimos dos perdedores obedecerán lo que digan los dos primeros ganadores

Casilla 63 (meta)

Para poder llegar a esta casilla, hay que obtener los puntos exactos con el dado, de lo contrario retrocederás tantas casillas como puntos sobren. Si se llega a esta casilla desde la oca de la casilla 59 se debe tirar de nuevo el dado y retroceder las casillas que marque de acuerdo con la norma "de Oca a Oca y tiro porque me toca".

Si se usan dos dados durante la partida, a partir de la casilla 60 sólo se usa un dado.

Origen

Existen tres versiones sobre su origen:

Podría ser una creación de los griegos durante el asedio a Troya. Esta teoría se basa en el disco de Phaistos, procedente del 2000 a. C., que podría ser un tablero del juego.

Otros piensan que nació en la Florencia de los Médici y que luego se extendió por las cortes de Europa.

La última teoría afirma que lo crearon los templarios en el siglo XII inspirándose en el Camino de Santiago. También se le relaciona con los buenos constructores en la época de Alfonso I el Batallador.

Juego de la oca en la televisión

El gran juego de la oca fue también un exitoso programa de juegos de la televisión española.

Campeonato del mundo de la Oca

Se realiza en la localidad zaragozana de Alpartir, el primer fin de semana de octubre.

Versiones

Existe una versión relacionada con los juegos de beber, llamada: Ocalimocho.

Véase también

Disco de Festos

Senet, antiguo juego egipcio.

Index

1 Istorie

2 cutii speciale

2.1 Gâsca

2.2 Podurile

2.3 Hanul

2.4 Groapa de bronz

2.5 Zarurile

2.6 Labirintul

2.7 Închisoarea

2.8 Craniul sau moartea

2.9 Caseta 63 (gol)

3 Originea

4 Joc de gâscă la televizor

5 Campionatul Mondial de Gâscă

6 versiuni

7 Vezi și

8 Referințe

Istorie

Primele versiuni comerciale ale jocului au apărut în anii 1880 și au fost decorate cu motive aluzie vremii, cum ar fi copiii cu rochii ale momentului. Se presupune că prima versiune a fost un joc de masă dat de Francisco I de Medici din Florența lui Felipe al II-lea al Spaniei între 1574 și 1587. Cea mai veche copie cunoscută a acestui joc datează din 1640 din lemn de origine venețiană.

Cutii speciale

Există diferite versiuni ale jocului, cu diferite cutii și locații diferite, deși majoritatea au aceste casete:

Gâsca

În mod normal, sunt amplasate în cutii: 1, 5, 9, 14, 18, 23, 27, 32, 36, 41, 45, 50, 54, 59 și 63 (grădina de gâște). Când intră într-una din aceste cutii, avansează la următoarea gâscă și rostogolește din nou zarurile. În mod tradițional, se spune „gâscă de gâscă și aruncare pentru că mă atinge” (sau „gâscă de gâscă și aruncă pentru că mă atinge”).

În anumite versiuni, de asemenea, trebuie să te uiți la vârfurile gâștelor, dacă acestea sunt înainte, trebuie să continui înainte, dar dacă vârful este înapoi, trebuie să te întorci. Sau puteți rămâne pe site-ul unde sunteți dacă caseta are un număr impar.

poduri

În mod normal, sunt localizate în casetele 6 și 12 sau în 2 și 12

variante:

Dacă cade pe un pod, cipul se mută pe celălalt pod și zarurile sunt aruncate din nou spunând „de la pod la pod și aruncă pentru că curentul mă ia”, similar cu ceea ce se spune cu gâștele. Cu alte cuvinte, dacă intră în caseta 6, avansează la 12 și dacă se încadrează în 12 se întoarce la 6, aruncând din nou zarurile în ambele cazuri.

Când intră într-una din aceste cutii, începe din nou. În mod tradițional, se spune „de la pod la pod și curentul mă ia”.

Hanul

În mod normal, este localizat în caseta 19. Când intră în această casetă, de obicei se pierd 2 schimburi. Uneori, în funcție de câte zile sunt scrise în desen. Când intră în această casetă, nu poți rula până când un alt jucător nu cade

Groapa de bronz

În mod normal, este localizat în caseta 31. Când cădeați în această casetă, de obicei pierdeți 2 tururi sau rămâneți jucătorul fără să jucați până când un alt loc nu va intra în loc. Și dacă doar două persoane se joacă, iar celălalt jucător cade în craniu și începe de la început, pedeapsa de a fi fără să joci este invalidată și continuă să joace normal, părăsind groapa imediat ce trebuie să arunci.

Zarurile

În mod normal, sunt localizate în casetele 26 și 53. Când intrați într-una din aceste două căsuțe, se adaugă cifrele care apar în casetă și numărul de casete este avansat.2 Există alte versiuni în care se înregistrează progrese sau du-te înapoi la cealaltă cu același desen și rostogolește din nou spunând „De la zar la zar și aruncă pentru că m-a atins”, „Dice to dice și aruncă pentru că sunt pătrate” sau „Dice to dice și aruncat de soldați” în care pur și simplu se aruncă din nou.

Dacă jucați cu două zaruri, o regulă suplimentară este folosită doar la începutul jocului, în care dacă adăugați o sumă de 9 când sunteți în caseta de pornire, avansați în caseta care arată zarurile trase cu cele aceleași puncte:

dacă zarurile sunt 5 și 4, treceți la caseta 53

dacă zarurile sunt 3 și 6, treceți la caseta 26

Labirintul

Situat în caseta 42, când se încadrează în labirint, este obligat să se întoarcă la caseta 30. Se spune adesea: „De la labirint la 30”. În alte versiuni, te blochezi și nu poți continua să avansezi până nu obții un anumit număr cu zarurile.

temniță

Aflat în căsuța 52, când cădeați în închisoare, se pierd 3 schimburi de obicei. O altă opțiune este ca, dacă cade în închisoare, jetonul rămâne imobilizat până când un alt jucător cade și te salvează, rămânându-l prins.

Craniul sau moartea

Situat în caseta 58, când cade în craniu sau moarte, pornește din nou din caseta de pornire.

Se adaugă că ultimii doi învinși se vor supune ceea ce spun primii doi câștigători

Caseta 63 (obiectiv)

Pentru a ajunge la această casetă, trebuie să obțineți punctele exacte cu zarurile, în caz contrar, veți întoarce cât mai multe cutii ca puncte de mai sus. Dacă această casetă este atinsă din gâscă din caseta 59, zarurile trebuie să fie rulate din nou și casetele marcate în conformitate cu regula „de la Oca la Oca și aruncă pentru că mă atinge”.

Dacă în timpul jocului se folosesc două zaruri, din caseta 60 se folosește un singur zar.

sursă

Există trei versiuni despre originea sa:

Ar putea fi o creație a grecilor în timpul asediului Troiei. Această teorie se bazează pe discul Phaistos, din 2000 a. C., care ar putea fi o placă de joc.

Alții cred că s-a născut în Florența Medici și apoi s-a răspândit prin curțile Europei.

Cea mai recentă teorie afirmă că templierii au creat-o în secolul al XII-lea, inspirându-se din Camino de Santiago. De asemenea, el este legat de buni constructori din epoca lui Alfonso I Lupul.

Joaca de gâscă la televizor

Marele joc de gâscă a fost și o emisiune de succes a jocului de televiziune spaniol.

Campionatul Mondial de Gâscă

Are loc în orașul Zaragoza, în primul weekend din octombrie.

versiuni

Există o versiune legată de jocurile de băut, numită: Ocalimocho.

Vezi și

Disc de Festos

Senet, vechi joc egiptean.

Versiunea romaneasca pe care o stiu din frageda copilarie; Piticot.

În adolescență (1972, 1973, 1974... aproximativ) am citit "Testamentul unui excentric". Nu știam nimic în acele vremuri (când România părea a fi înconjurată de un zid ca Marele Zid Chinezesc) despre "Juego de la oca". Dar, de când internetul a apărut și... a explodat, când am descoperit "Juego de la oca", primul gând mi-a fugit către "Testamentul unui excentric". Aducand acum aici desenul din "Testamentul unui excentric", si vazand inscrisul in limba franceza cu "Jeu de l'oie", este pentru prima data cand stiu la ce joc facea Jules Verne referinta.

En mi la adolescencia (1972, 1973, 1974 mas o menos) leí "El testamento de un excéntrico". No sabía nada por aquellos momentos (cuando Rumanía parecía estar rodeada por una pared como la Gran Muralla China) sobre el "Juego de la oca". Pero, desde que apareció el internet y ... explotó, cuando descubrí el "Juego de la goca", mi primer pensamiento fue en "Testamento de un excéntrico". Ahora, mirando este diseño, es la primera vez cuando veo el escrito en frances "Jeu de l'oie" y no solo que lo veo sino... incluso comprendo a que se refiere.

Véase también / Vezi si: Jeu de hasard pur / Puro juego de azar / Pur joc de hazard.