16.3. Alocare Costuri pe Resurse

Operațiunea de alocare a costurilor pe resurse este utilă atunci când se dorește analizarea rentabilității resurselor. Această operațiune are următoarele caracteristici:

Pentru a putea efectua alocările de costuri, se vor stabili mai întâi dimensiunile de analiză folosite. Acestea sunt categoriile, tipurile și sursele de costuri.

Categorii și Tipuri

Categoriile și tipurile de costuri sunt dimensiuni de analiză managerială, independente de nivelele de detaliere folosite de aprovizionare sau contabilitate. 

Categoriile și tipurile de costuri se definesc în fereastra Definiri Cost Resursă, localizată în meniul Management Utilaje/Resurse -> Definiri. Ca și structură acestea oferă două nivele de clasificare ierarhică și anume:

Categoriile și tipurile de cost se definesc după modul dorit pentru analiza de cost (comparația între mașini/resurse, brand-uri etc.). 

Exemplu:

Din perspectiva analizei de tip P&L (profit și pierdere), categoriile vor fi plasate pe liniile raportului.

Surse Cost Resursă

Sursele de costuri reprezintă cauzele care au dus la realizarea costurilor respective, din perspectiva managementului. Din modul de operare al cheltuielilor în sistem putem distinge următoarele arii care reprezintă potențiale costuri ce trebuie alocate pe resurse:

Prin intermediul surselor de cost se definesc evenimentele care au dus la apariția efectuării cheltuielilor respective, pentru a putea face ulterior analiza pe evenimente. 

Sursele se definesc în fereastra Surse Cost Resursă, localizată în meniul Management Utilaje/Resurse -> Definiri și se selectează pe detaliile documentului prin care se înregistreaza costurile.

Exemplu:

Alocare Facturi sau Plăți

Operațiunea de alocare presupune preluarea rândurilor de pe facturi furnizor, registre de casă sau extrase de cont și asocierea acestora cu o anumită resursă, indicând în același timp și celelalte dimensiuni de analiză de mai sus. 

Pentru alocarea facturilor furnizor sau a plăților se va folosi fereastra Alocări Cost-Resursă localizată în meniul Management Utilaje/Resurse. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Sectiunea Referințe:

Secțiunea Stare:

În tab-ul Detalii Alocare se completează detaliile de pe factură, extras, registru sau plată care vor fi alocate. În funcție de selecția din câmpul Tip Document Bază, sunt disponibile următoarele câmpuri:

În tab-ul Alocare se completează informații despre resursa la care este alocat detaliul. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Validări disponibile:

Alocare Bon Consum

Pentru alocările directe prin bonuri de consum, la nivel de detaliu bon, se folosesc următoarele câmpuri din secțiunea Referințe, fereastra Bonuri de Consum, tab-ul Detalii Consum:

Aceste câmpuri apar și devin obligatorii doar dacă în câmpul Resursă s-a ales o resursă legată de o Imobilizare. Această Imobilizare se autocompletează în câmpul din zona Referințe.

Pentru a finaliza alocarea se apelează la procesul Alocare Costuri BC. Înainte de execuția procesului se pot specifica următorii parametri: 

Rezultatul procesului este înscris sub formă de documente "Alocări Cost-Resursă", câte un document grupat pentru fiecare bon de consum şi tipurile de "Sursă Cost-Resursă" din detalii, deoarece informația privind sursa costului provine din detaliile bonului (pot fi diferite surse pe acelaşi bon), în timp ce pe documentul de alocare sursă, informația este la nivel de document de alocare.

Procesul ”Alocare costuri BC” poate fi rulat automat din Scheduler cu indicarea unei perioade în mod dinamic față de data rulării procesului.

Atenție: 

Alocare rate de amortizare

Pentru a aloca rate de amortizare se apelează la procesul Alocare Amortizare - Cost-Resursă. Înainte de execuția procesului se pot specifica următorii parametri: 

În procesul de alocare, valorile ratelor de amortizare luate în calcul sunt cele aferente schemei contabile de bază (indicată la nivelul definirii Titularului).

Alocarea se face pe principiul definirii 1:1 a unui mijloc fix pentru o anumită resursă, atunci când resursa se încadrează contabil în grupa mijloacelor fixe. Articolul derivat din definirea resursei trebuie să se regăsească în definirea mijlocului fix.

Rezultatul procesului este înscris tot sub formă de document "Alocări Cost-Resursă", câte un document grupat pentru fiecare Sursă Cost-Resursă.

Rapoarte

Raportul Alocări costuri - resurse prezintă centralizat costurile alocate pe resurse. În funcție de formatul de tipărire ales, gruparea se face la nivel de:

Raportul se regăsește în meniul Management Resurse/Utilaje. Datele provin din fereastra Vizualizare costuri alocate pe resurse. Raportul folosește următoarele filtre de selecție:

Raportul grupat pe surse, de format tabelar prezintă următoarele informații:

Raportul grupat pe categorii, de format tabelar prezintă următoarele informații: