11.13. Avansuri Angajați

Avansuri prin Registru de Casă/Extras de Cont

Această procedură se folosește pentru avansurile de trezorerie acordate din casierie sau prin bancă și permite urmărirea, ordinea și durata decontării lor.

Înregistrare Avans

Dacă avansul se acordă din casierie, se înregistrează în registrul de casă aferent zilei acordării lui. În fereastra Registrul Casă, tab-ul Detaliu Registru, se introduce o linie, cu următoarele elemente:

Dacă avansul se acordă prin transfer bancar, se înregistrează în extrasul de cont aferent zilei acordării lui. În fereastra Extras de Cont, tabul Detalii Extras se înregistrează avansul acordat, cu următoarele elemente:

Acordarea de avans din casierie se înregistrează ca și detaliu în registrul de casă cu tip sursă casă = 'Avansuri trezorerie'. Postarea aferentă este de forma 542 = 5311, unde aceste conturi provin din:

      - 542 provenind din tab 'Contabilitate angajați', câmpul 'Avansuri angajați (CNT)' din fereastra 'Terți', tab 'Angajați'

      - 5311 provenind din tab 'Contabilitate', câmpul 'Casa (CNT)' din fereastra 'Casierii și registre de avansuri'


Justificare Avans

Fereastra Justificări Avansuri Trezorerie, localizată în meniul Trezorerie, se utilizează pentru justificarea avansurilor acordate angajaților. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

În tab-ul Detalii Avans se înregistrează avansurile acordate unui angajat prin selectarea liniilor de extras sau de registru corespunzătoare. Se pot selecta linii și din jurnale de casă sau extrase de cont în stare "Drafted", dar doar din data curentă (altfel, dacă registrul este din altă dată, acesta trebuie să fie finalizat). 

Atentie! Pentru a putea selecta un extras trebuie respectata urmatoarea conditie: cont cheltuială de pe divers = cont "Avansuri Angajati CNT" (de pe fereastra Terti, tab Angajat, tab Contabilitate (aferent schemei contabile de bază).

Obs: La selecția liniilor din extrase de cont vor fi afișate doar acele linii de extras cont care au divers al cărui cont cheltuială este egal cu contul setat în definiția angajatului, în câmpul Avansuri Angajat CNT. Detalii în Cheltuieli.

În tab-ul Detalii Justificare se vor introduce plățile justificative (facturi, cazare, transport etc.).

Secțiunea "Referințe" conține informații despre dimensiunile contabile de analiză stabilite la nivelul schemei contabile de bază (e.g. Societate TRX, Activitate, Angajat, Proiect, Fază proiect, Campanie etc.). 

Justificarea de avansuri se înregistrează în fereastra cu același nume. Postarea aferentă este de forma ccc = 542, unde aceste conturi provin din:

      - ccc provenind din contul corespondent aferent detaliului de cheltuială din cadrul justificării și poate fi ori cont de  clasă 6, ori cont de furnizor (4011 - dacă este factură de furnizor)

      - 542 provenind din tab 'Contabilitate angajați', câmpul 'Avansuri angajați (CNT)' din fereastra 'Terți', tab 'Angajați'

Închidere Sold

Dacă valoarea diferenței dintre avans și plățile justificative nu este 0, se apăsa butonul  Închidere pentru a porni un proces care va genera:

După rularea procesului, butonul Închidere va deveni inactiv. 

În situațiile în care operațiunile de retur/suplimentare de avans de trezorerie au fost deja înregistrate prin casă/bancă, se procedează doar la completarea directă a liniei respective de pe registrul de casă / extrasul de cont bancar. În această situație nu se mai folosește procesul/butonul Închidere!

Rapoarte

           Datele afișate în raport, a căror sursă sunt linii din extrase de cont, sunt filtrate după regula: ID cont cheltuială de pe divers = ID cont "Avansuri Angajati CNT" (din Terti ->Angajat)

Avantaje:

- se folosește și se urmărește un singur cont (542)

Dezavantaje:

- documentele justificative aduse de către angajați trebuie operate de către un contabil

 - nu se pot folosi aplicații precum ExpenseApp- efortul de operare este mult mai mare față de varianta 2

- trebuie să existe definiți în sistem toți furnizorii care apar pe documentele justificative


Avansuri prin carduri de delegație/angajat

Procedura se folosește în cazurile în care avansurile de trezorerie sunt acordate prin carduri de delegație emise nominal pe angajat. În cazul decontării utilizând carduri de delegație, angajatul plătește cu cardul de delegație sau retrage numerar de pe acesta (de la ATM).

Setup inițial

Pentru avansurile de trezorerie utilizând cardurile de delegație (nominale pe angajat) se definește contul bancar de delegații în fereastra Bănci şi conturi, localizată în meniul Trezorerie -> Definiri Trezorerie. Detalii în Definiri Trezorerie.

Introducere deconturi/cheltuieli

Decontarea avansurilor se înregistrează în fereastra Decont, localizată în meniul Decont de Timp şi Cheltuieli. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Tab-ul Detalii Decont:

După introducerea tuturor detaliilor se revine în fereastra Decont, se verifică câmpul Valoare care reprezintă valoarea totală a decontului și se finalizează decontul prin apăsarea butonului Acțiune Document.

Deconturile pot fi culese prin aplicația mobilă Expense App. Angajații pot înregistra toate cheltuielile efectuate folosind aplicația de pe telefon sau tabletă, dar și dintr-un browser. Aplicația trimite datele astfel culese către SocrateCloud în fereastra ”Import Decont”. Ulterior, acestea vor fi prelucrate automat de către procesul ”Import Deconturi (Scheduler)”, proces rulat programatic prin intermediul Schedulerului. Pentru execuția acestuia se pot indica următoarele:

Documentul ”Decont” poate fi generat în starea ”În pregătire” sau ”Finalizat”, în funcție de nevoile de implementare. Pot fi activate fluxurile de aprobare în coformitate cu regulamentele interne aplicabile.

Dacă prin aplicația Expense App au fost culese și imagini ale documentelor sursă justificative, acestea se pot consulta pe decont, pe liniile acestuia, pentru fiecare cheltuială în parte, ca și fișiere atașate.

Articolele de cheltuială sunt determinate automat prin maparea pe ”SKU” din definiția articolelor.

Validare la Finalizare Decont:

Generare factură decont

Pentru a genera factura furnizor - angajat, prin care se achită cheltuielile decontate, se utilizează procesul Generare Facturi din Deconturi, localizat în meniul Decont de Timp și Cheltuieli. 

Procesele  Generează Facturi Cheltuieli din Decont după Listă Preț și Generare Facturi Cheltuieli din Decont, folosite anterior, au fost inactivate începând cu v22.09 . 

La generarea facturilor furnizor provenite din decont prin procesul Generare Facturi din Deconturi :

Factura de furnizor în numele  angajatului reprezintă cheltuielile (decontul) justificate. Postarea aferentă este de forma ccc = 54201 (542C), unde aceste conturi provin din:      

- ccc provenind din contul corespondent aferent detaliului de cheltuială din cadrul facturii       

- 54201 (542C) provenind din tab 'Contabilitate furnizori', câmpul 'Furnizor (CNT)' din fereastra 'Terți', tab 'Furnizori'

Stingere decont

După ce se generează facturile de cheltuieli, acestea trebuie conciliate cu plățile și liniile de extras corespunzătoare. În fereastra Extras de Cont, fiecare factură de decont trebuie asociată cu o linie de extras, cu următoarele proprietăți:

După salvarea liniei de extras se apasă butonul Generează Plată, prin care se va genera în sistem plata aferentă decontului și a liniei de extras:

După generarea plații, câmpul Plată pe pe linia extras se completează cu datele referitoare la plata generată.

Detalii în Extras de Cont.

Retragerea de numerar, respectiv plățile efectuate cu cardul de delegații sunt înregistrate ca și plăți în fereastra 'Încasări și plăți'. Postarea aferentă este de forma 54202 (542N) = 5125C, unde aceste conturi provin din:      

- 54202 (542N) - provenind din tab 'Contabilitate angajați', câmpul 'Avansuri angajați (CNT)' din fereastra 'Terți', tab 'Angajați'      

- 5125C provenind din tab 'Contabilitate', câmpul 'Disponibilități în curs (CNT)' din fereastra 'Bănci și conturi', tab-ul 'Cont'

Alocarea dintre plăți și facturi are postarea de forma 54201 (542C) = 54202 (542N).

Avantaje:

- documentele justificative pot fi operate direct de către angajați, prin fereastra 'Decont' sau direct de pe teren, în timp real, din aplicația ExpenseApp

- efortul de operare este distribuit

- nu trebuie să existe definiți în sistem toți furnizorii care apar pe documentele justificative, aceste informații fiind trecute doar la nivel de linii ale decontului

- contabilul trebuie doar să facă verificările și, eventual, completările necesare asupra deconturilor operate de către angajați

Dezavantaje:

- trebuie folosite și urmărite 2 conturi de tip 542, respectiv 542N și 542C, așa cum am arătat mai sus.

Rapoarte de verificare

Raport Fișă Terț” și Fișa Contului (RO)

Se filtrează angajatul și perioada (luna dorită).

Rezultatul operațional trebuie să fie comparat/comparabil cu ”Fișa Contului (RO)” pentru fiecare cont în parte: 54201 și 54202.

Setup:

Terțul trebuie să fie marcat ca și ”Angajat”, cu:

- contul 54201 (Conciliate) se setează pe terțul angajat în tab Furnizor / Contabilitate pe ”Furnizori (CNT)” - și va fi folosit la postarea facturilor din decont;

- contul 54202 (Neconciliate) se setează pe terțul angajat în tab Angajat / Contabilitate pe ”Avansuri Angajați (CNT)” - și va fi folosit la postarea plăților.

Documente și postări:

- extras/liniile cu plățile: 5125=5121 - sunt sumele plătite cu cardul sau ridicate de la ATM de către angajat;

- plata (cf. liniilor din extrasele de mai sus): 54202=5125 - aici apare utilizarea lui 54202 pe debit, reprezentând sumele trase de angajat cu cardul => deci dacă am sold debitor aici înseamnă că mai sunt bani scoși/plătiți, dar nealocați la facturi din decont/cheltuială, deci posibil să trebuiască să-i returneze dacă nu mai e nimic de conciliat.

- decont: nu are efect în contabilitate, nu se postează;

- factura angajat din decont: 6xx=54201 (4426=54201) - aici apare 54201 pe credit, reprezentând cheltuielile efectuate. Dacă am sold creditor înseamnă că am cheltuieli neachitate, dacă nu mai e nimic de conciliat (posibil să fi plătit cu banii lui), caz în care trebuie să-i dau banii sau să-i scoată el de pe cardul de delegații;

- alocare plăți-facturi (conciliere): 54201=54202 - prin care se închid cele două conturi. dacă nu mai e nimic de conciliat, ambele trebuie să aibă sold 0.

Cele de mai sus trebuie să arate la fel atât în ”Fișa Contului (RO)” pentru fiecare cont în parte: 54201 și 54202, cât și pe ”Raport Fișă Terț”.