11.05. Alocări

Alocările (regăsite uneori sub denumirea de "Concilieri") dintre încasări sau plați și documente sursă (comenzi, facturi, redevențe sau obligații de plată) se generează în următoarele situații:

În situația în care există încasări care totalizează mai mult decât prima factură generată, atunci acestea sunt conciliate integral iar soldul facturii devine negativ. Următoarea factură generată va trebui conciliată manual cu soldul negativ al primei facturi.

Este limitată alocarea multiplă pentru cazurile în care valuta diferă între documentele de încasare/plată și facturile care se încasează/plătesc. Operațiunea trebuie efectuată 1:1 până la asocierea completă a sumelor nealocate.

Alocarea plăților pe facturi cu scadențe multiple sau pe facturi cu termene de plată de tip "Scadențar" se efectuează în felul următor:

Încasările sau plățile efectuate pentru facturi cu scadențe multiple introduse manual sau prin intermediul condițiilor de plată (termene de plată cu scadențe multiple), vor fi alocate întotdeauna cronologic pe scadențe, chiar dacă operatorul a ales o anumită scadență ! Singurul caz în care selecția contează este la scadențele multiple generate din contracte/rate sau generate la nivel de detalii, pentru fiecare rând din factură (”la nivel de articol”).

Regulă generală de stabilire a societății pentru alocări:

Vizualizare Alocări

Fereastra de Vizualizare alocări, localizată în meniul Trezorerie, se utilizează pentru vizualizarea înregistrărilor care au fost generate în momentul alocărilor de încasări sau plăți la documente sursă. Înregistrările din această fereastră sunt "read-only" și "procesate". Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Tab-ul Detalii Alocări afișează documentele la care a fost alocată plata. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

În tabelul de mai jos, se regăsește formatul câmpului Descriere, completat automat de sistem la formarea unei alocări sau cu ajutorul procesului Actualizare Alocări - Descrieri, localizat în meniul Trezorerie (procesul actualizează descrierea concilierilor plăti-facturi care nu au descriere și au un singur detaliu pe care se regăsește plata; nu sunt actualizate concilierile aflate în perioade închise).

Alocare Plăți - Facturi

Formularul Alocare Plăți - Facturi, localizată în meniul Trezorerie, se utilizează pentru a concilia plăți nealocate sau alocate parțial cu facturi în sold. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Secțiunea Filtre Suplimentare:

După ce se apasă butonul Căutare înregistrare, în funcție de filtrele selectate, secțiunile Plăți Nealocate și Facturi în sold vor fi populate:

Alocarea se realizează prin alegerea (bifarea) liniilor din zona plăţilor, în asociere cu cele din zona documentelor (facturi, redevențe sau obligații de plată). Se recomandă să se genereze alocări distincte pentru fiecare pereche Plată-Document!

Se pot ajusta valorile alocate de pe coloana Valoare aplicată pentru plăți și documente. Calculul valorii de alocat se realizează automat. 


Reguli și limitări ale formularului de Alocare plăți facturi:

Sunt blocate alocările:

Sunt permise alocările “una la mai multe”, astfel :

Încasările sau plățile efectuate pentru facturi cu scadențe multiple introduse manual sau prin intermediul condițiilor de plată (termene de plată cu scadențe multiple), vor fi alocate întotdeauna cronologic pe scadențe, chiar dacă operatorul a ales o anumită scadență ! Singurul caz în care selecția contează este la scadențele multiple generate din contracte/rate sau generate la nivel de detalii, pentru fiecare rând din factură (”la nivel de articol”).

Secțiunea de Facturi în sold se prezintă, suplimentar, pe coloane defalcate soldul bazei și soldul TVA, informații utile pentru cazurile de ”split TVA”.

Alocări Multi-Valută

Pentru alocările înregistrate în altă valută decât cea a facturilor trebuie avute în vedere următoarele:

Alocarea se generează doar dacă selecția are diferența egală cu 0 (se respectă aceleași reguli ca și pentru operarea mono-valută). Alocarea generată va avea:

Contarea diferențelor de curs valutar se face folosind conturile introduse în câmpurile Câștig realizat reevaluare ( CNT) și Pierdere realizată reevaluare (CNT), la secțiunea General din definirea Schemei contabile.

În cazul asocierii factura - plăți în valută, calculul diferențelor de curs valutar se face întotdeauna la data maximă dintre fiecare pereche de tranzacții în parte (plăți - factura), indiferent de data alocării !

Procese Conciliere Automată

Concilierea automată, în ordinea vechimii documentelor este posibilă prin intermediul a două procese:

Alocare Facturi-Registru Casă

Fereastra Alocare Facturi-Registru Casă din meniul Trezorerie -> Cash Management, se utilizează pentru a concilia plăți în numerar nealocate sau alocate parțial cu facturi în sold. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

După ce se apasă butonul Căutare înregistrare, în funcție de filtrele selectate, secțiunea Facturi în sold va fi populată cu facturi. După ce se selectează o factură, secțiunea Detalii - Registre Casă va fi populată cu plăți/încasări în numerar. Alocarea se realizează între factura și plata în numerar selectată:

Consecințe Contabile

În momentul transferului plăţii, Societatea utilizată în tranzacţiile contabile este societatea definită pentru contul bancar selectat în plăţi. Mai jos se găsesc contările generate de concilieri:

Dacă este selectată Contabilitate pe Încasări atunci contările rezultate în urma transferurilor concilierilor (alocărilor) vor avea şi conturi de venituri şi cheltuieli.

Dacă este selectată Contabilitate pe Angajament, la secţiunea contabilitate articol se va utiliza la contare contul de angajament definit în Schema contabilă şi tipul contării va fi angajament.

Începând cu v18.12 regula de postare se modifică față de cea actuală prin adăugarea în algoritm a influenței tipului de diferență de curs: ”Favorabilă” sau ”Nefavorabilă”, tratată separat pentru încasări și pentru plăți, astfel:

Contul nou implicat în postarea asocierilor este 5124 și anume este contul contabil (Banca CNT - B_Asset_Acct) al contului bancar pe care s-a înregistrat încasarea/plata. Dacă pe o asociere sunt cuprinse încasări/plăți de pe mai multe conturi bancare, diferențele se calculează și înregistrează pentru fiecare în parte.

(1) - cu excepția facturilor furnizor pe angajat, generate din decont, caz în care regula a rămas nemodificată, diferențele de curs (665) fiiind înregistrate în corespondență cu 542N (contul angajatului).