6.7. Redevențe

Orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de folosință a unor active corporale sau necorporale:

În România, acest tip de taxă se plăteşte de către firmele rezidente către bugetul de stat, pentru anumite tranzacţii cu firme externe, non-rezidente, pentru următoarele categorii de achiziţii (la momentul plăţii acestora):

Taxa trebuie plătită către bugetul statului până pe 25 ale lunii următoare faţă de momentul în care a survenit plata către beneficiarul extern. Pentru dividendele calculate dar neplătite până la sfârşitul anului, taxa trebuie plătită până pe 25 ianuarie, anul următor.

Fereastra Redevențe

Fereastra Redevențe, ce se găsește în meniul CRM -> Terți -> Definiri Terți, permite înregistrarea de redevențe în relația cu anumite țări partenere. Pentru a defini o redevență, apăsați pe butonul Înregistrare nouă  din bara de unelte, după care completați următoarele câmpuri:

În cazul în care doriți ca sistemul sa aplice automat redevența definită unei anumite categorii de articole, articol sau divers deschideți tabul Detalii si completați următoarele câmpuri:

În tabul Contabilitate se alege contul care se dorește a fi folosit pentru Rețineri (CNT) pentru fiecare schemă contabilă definită și activă.  


Fereastra Terți

A fost activat un nou tab pe fereastra Terți: Redevențe. Aici se poate selecta redevența deja definită în fereastra Redevențe ce va fi folosită în tranzacțiile cu acest terț.Urmați calea CRM -> Terți -> Terți și completați următoarele câmpuri în tabul Redevențe:

Tabul Beneficiari se folosește în cazul în care raportarea redevenţelor se face pe alţi terţi decât cel cu care avem tranzacţiile comerciale. Se selectează Beneficiarul, și se introduce o valoare numerică în câmpul Procent pentru a indica procentul care se va raporta acestuia. Dacă suma procentelor de pe toate liniile din acest tab este diferită de 100%, atunci restul se va duce pe terțul din master.

La înregistrarea redevenței se pot atașa fișierele scanate pentru certificatele primite (prin utilizarea butonului Atașament din bara de unelte).

Fereastra Facturi Furnizor

În fereastra Facturi Furnizor, din meniul Aprovizionare -> Facturi Furnizor, s-au adus doua câmpuri noi

Tab Redevențe -  Acest tab este ReadOnly și afișează detalii legate de redevențele asociate respectivei facturi:

Atenție: Cota definită in câmpul Procent este folosită doar dacă există o convenție cu țara și dacă terțul are un certificat valid. În cazul acesta, valoarea redevenței se scade din soldul facturii. Altfel, în lipsa unui certificat sau a unei convenții, se va aplica cota definită în câmpul Procent implicit iar soldul facturii rămâne neschimbat.

În tabul Concilieri a fost introdus un câmp nou: Valoare redevență. Acesta indică valoarea redevenței corespunzătoare cu plata respectivă. Astfel, ea este direct proportională cu valoarea plății nete.

Atenție: Dacă soldul unei facturi este acoperit de mai multe plăți, suma din câmpul Valoare redevență nu este egală cu valoarea plății înmulțită cu procentul corespunzător redevenței, ci este obținută prin înmulțirea valorii totale a redevenței cu procentul plății nete din total sold.

Fereastra Redevențe Calculate

În cadrul dezvoltării funcționlității de redevențe, a fost creată o nouă fereastră: Redevențe Calculate, care se găsește în Contabilitate -> Definiri Contabilitate -> Taxe. În această fereastră se afișează totalul de plată redevențe pentru o anumită perioadă și un anumit terț (bugetul statului). Completați următoarele câmpuri:

 Generează detalii redevențe

Procesul generează linii pentru toate taxele de redevență corespunzătoare facturilor de furnizor plătite în perioada aleasă. 

Câmpurile Total bază redevență și Total redevență se vor completa automat de sistem în urma folosirii butonului-proces  Generează detalii redevențe.

Parametri de rulare:

În tabul Detalii sunt afișate detaliile de concilieri şi facturi pentru care s-a calculat redevenţa, pe tipuri de redevenţe, ţară şi terţ, cu alocare “FIFO” dacă sunt mai multe tipuri de redevenţe pe aceeaşi Factură, iar data detaliu = data alocării = data contabilă. Deasemenea, se adaugă şi detaliile pentru care nu s-a calculat redevenţa pe conciliere (pentru că ori terţul nu are certificat valid ori nu există convenţie cu ţara respectivă), însă aceste linii se marchează distinct pentru că au regulă de postare diferită de cea a celorlalte linii!

În tabul Concilieri sunt afișate alocările de plăți corespunzătoare documentului de Redevențe Calculate.

În fluxul documentului s-a adăugat și opțiunea de ”Reactivare”. Această operațiune este aplicabilă pe documente finalizate, pentru care încă nu s-au efectuat plățile către bugetul statului și desigur, perioada din calendar este deschisă. Efectul este acela al de-postării documentului din contabilitate și repunerea sa în stare Draft. Astfel se vor putea efectua corecțiile necesare în conținutul documentului, după care se poate finaliza din nou.

S-a ajustat modul de calcul al redevențelor calculate cu următoarele:

Proces Corecție Redevențe Calculate

Procesul Corecție Redevențe Calculate se găsește în Contabilitate -> Rapoarte Financiare -> Declarații fiscale și este folosit dacă se determină că, pentru o perioadă deja închisă, au fost calculate greșit redevențele. În acest caz vor trebui corectate toate alocările și facturile, refăcute soldurile și înregistrate diferențele în contabilitate.  Pentru a rula procesul, va trebui să introduceți următorii parametri:

Rezultatul procesului constă în:

Formul Alocări Plăți-Facturi

Pentru situaţiile în care pe facturi există rânduri/scadenţe cu valoare negativă şi cu impact pe redevenţe, alocarea trebuie efectuată astfel:

OBS : Facturile , plăţile si alocările care sunt prinse într-un calcul de redevenţe nu se pot anula : în urma generării procesului de anulare va apărea mesajul "Nu se poate anula acest document deoarece este prins într-o redevenţă"

Efecte in Contabilitate

Începând cu versiunea 14.03, a fost adăugat câmpul Cheltuieli Redevențe în secțiunea Taxe din tabul Conturi Implicite al ferestrei Scheme Contabile.

În tabelul de mai jos sunt prezentate, in funcție de prezența unui certificat al furnizorului și/sau a unei convenții valide cu țara respectivă, regulile de postare a redevenței, precum și dacă soldul terțului este diminuat cu valoarea redevenței și procentul aplicat asupra soldului pentru a calcula redevența:

Toate rapoartele de sold vor afișa soldul afectat de aplicarea redevenței. 

Diferențele de curs calculate automat de către sistem la nivelul postării alocărilor ține cont de redevența calculată, diferența de curs fiind aplicată la valoarea totală (valoare plătită + redevență). Procesul de reevaluare a facturilor în sold ține de asemenea cont de redevențele de pe facturi astfel încât reevaluarea se realizează la valoarea totală în sold (sold factură + sold redevență).