5.6. Structuri / BOM

Structuri/Rețete

Structurile sunt folosite pentru a specifica componentele unui produs. Pentru a putea defini o structura si a introduce componentele acesteia, articolul trebuie sa aiba bifa Structuri/Retete. Dupa ce setup-ul unei structuri e finalizat, aceasta trebuie verificată pentru a putea fi folosită.  Acestea se definesc în tab-ul Structuri din fereastra Structuri/Rețete și se pot vizualiza în tab-ul BOM din fereastra Articole.

Începând cu v15.02 se poate copia o structură pornind de la o altă structură, a aceluiași articol sau a altui articol. Pentru aceasta se folosește butonul "Creează linii din". 

Din forma care se deschide se poate indica articolul sursă dorit (câmpul Articol) şi respectiv structura dorită (câmpul SCP). Se poate indica copierea pentru toate componentele din structura indicată sau doar pentru cele marcate. Se vor copia atât componentele cât şi cantitățile indicate în structura sursă. După copiere, cantităţile pot fi modificate astfel încât să corespundă noii structuri  în tab-ul Componente Structuri.

Componente Structuri

Tab-ul Componente Structuri este folosit pentru a defini componentele unei structuri și cantitatea acestora.

Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Pentru a folosi o structură, aceasta trebuie verificată:

Observații: 

Proces Expandare Structură 

Fereastra Expandare Structură, localizată în meniul Stocuri, oferă posibilitatea de a insera structura unei liste de componente a unui articol, într-un document de tip: Comandă Client, Comandă Furnizor, Factură Client, Factură Furnizor, Proiecte. Procesul poate fi rulat doar pentru documente aflate în stare "Drafted".

Liniile create pe documentul selectat vor avea cantitatea introdusă in dreptul fiecărei componente.

Utilizarea direct pe Comanda Client

Articolele nestocabile de tip Produs, cu bifa Structuri/Rețete, (denumite și "coș nestocabil"), pot avea în rețetă articole de același fel (adică fără bifa de Stocabil, de tip Produs, cu bifa Structuri/Rețete) și care au la rândul lor în rețetă articole stocabile.  Aceste articole "coș nestocabil" care conțin în rețetă alte articole nestocabile se pot folosi doar pe comanda client unde, la finalizarea comenzii, prin explozie, rezultă o structură expandată formată din liniile cu articolele nestocabile, cu titlu informativ, urmate de liniile cu articolele stocabile din componența, cu cantitățile și prețurile corespunzătoare.

Începând cu v21.04, articolele nestocabile de tip Produs, cu bifa Structuri/Rețete (denumite și "coș nestocabil"), pot avea în componența rețetei și articole stocabile, cu sau fără bifa de Structuri/Rețete și cu aria de utilizare a structurii rețetei de tip master sau producție. Când este folosit pe o Comandă Client un astfel de "coș nestocabil", care conține în rețetă articole stocabile, la finalizarea comenzii, prin explozie, rezultă o structură formată din liniile cu articolele stocabile, cu cantitățile și prețurile corespunzătoare. Dacă, la rândul lor, aceste articole stocabile au rețetă, componența acesteia nu va fi afișată pe detaliile de comandă.

Articole Legate 

Exista și posibilitatea de legare a articolelor, astfel încât la lansarea unei comenzi utilizatorul să poată vizualiza și selecta, dacă este cazul și articolele legate. Specificarea articolelor legate se realizează în tab-ul Articole legate din fereastra Articole. Articolele legate vor fi vizibile în momentul în care se selectează un articol, în fereastra Info Articole, tab-ul Articole legate.

Observații: