13.2. Configurare Costuri

Setări Titular

Titularul este cel mai înalt nivel la care se poate defini metoda de descărcare stocuri. În fereastra Titular, în câmpul Descărcare se selectează metoda de descărcare implicită: "FIFO" (primul intrat, primul ieșit) sau "LIFO" (ultimul intrat, primul ieșit). Metoda de descărcare determină modul în care vor fi descărcate articolele stocabile dintr-o gestiune (e.g. în urma procesării unui aviz de expediție sau bon de consum).

Setări Schemă Contabilă

Schema Contabilă conține regulile și parametrii utilizați pentru transferul transferul consecințelor contabile pentru fiecare document. Setările se realizează în fereastra Schema Contabilă, localizată în meniul Contabilitate -> Definiri Contabilitate

Detalii în Metode de urmărire, evaluare și descărcare gestiune.

Setări Categorie Articol

La nivel de categorie de articol se pot defini setări de costuri specifice, altele decât cele definite la nivel de schemă contabilă sau titular. 

În fereastra Categorii Articole, în câmpul Descărcare se poate selecta o metodă de descărcare: FIFO sau LIFO. De exemplu, se poate avea o metodă de descărcare de tip LIFO definit pentru Titular, iar pentru o categorie care conține articole perisabile se poate folosi metoda de descărcare FIFO. 

Dacă se dorește, se poate suprascrie metoda costurilor și nivelul costurilor implicit selectat pe schema contabilă În tab-ul Contabilitate se poate selecta o Metodă Costuri și Nivel Costuri care va fi folosit de articolele din această categorie. Dacă "Metoda Costuri" și "Nivel Costuri" sunt identice cu cele definite în "Schema Contabilă", atunci aceste câmpuri pot fi lăsate goale.

Reguli de formare a instanțelor în funcție de categorie articol:

Element Cost

Fereastra Element Cost, localizată în meniul Contabilitate -> Costuri, permite definirea diferitelor elemente care vor forma costul. Se pot defini elemente cost adiționale pentru urmărire și asociere costuri, cum ar fi: cheltuieli întreținere, resurse, etc. dar trebuie avut în vedere faptul că unele trebuie menținute manual. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Costuri Produs

Pentru un articol se pot defini și aloca elemente de cost adiționale. Acestea pot fi, dar nu sunt limitate la: costuri de manipulare, risipă și costuri de achiziție. Costurile adiționale pot fi definite ca și o valoare fixă sau un procentaj. Pentru a putea utiliza costuri adiționale, acestea trebuie mai întâi definite ca "elemente cost" după care se adaugă la articol. 

Pentru a aloca un element de cost la un produs se deschide fereastra Costuri Produs, localizată în meniul Contabilitate -> Costuri. Informațiile afişate în fereastră sunt "read only" și reprezintă un subset al informațiilor definite în fereastra "Articole". Sunt disponibile următoarele ferestre secundare:

Tab-ul Costuri Produs se utilizează pentru a adăuga un element la costurile unui articol. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Observații:

Sugestii și Sfaturi