12.6.6. Declarația Intrastat

    Intrastat este denumirea sistemului de colectare a datelor statistice privind comerţul cu bunuri Între ţările din Uniunea Europeană. În momentul în care o ţară devine membră a Uniunii Europene (UE) şi parte a Pieţei Unice, controlul vamal asupra mişcării bunurilor între această ţară şi celelalte state membre UE dispare, iar comercianţii nu mai au obligaţia completării declaraţiilor vamale pentru aceste bunuri. Pentru a înlocui această sursă de date, la nivelul UE a fost creat şi dezvoltat sistemul statistic Intrastat, pentru colectarea informaţiilor direct de la operatorii economici din ţările membre UE care realizează schimburi de bunuri cu alte state membre UE. Acest sistem statistic este operaţional de la 1 ianuarie 1993 la nivelul Uniunii Europene şi are la bază o serie de Regulamente care se aplică În toate statele membre UE. În prezent sunt în vigoare Regulamentul Consiliului nr. 638/2004 privind statisticile de comerţ Între statele membre UE, modificat prin Regulamentul (CE) 222/2009 şi Regulamentul Comisiei nr. 1982/2004 de implementare a Regulamentului Consiliului nr. 638/2004 (cu modificările ulterioare).

    Declaraţia statistică INTRASTAT este completată de toţi operatorii economici ale căror introduceri şi/sau expedieri de bunuri din/către statele membre ale Uniunii Europene depăşesc pragurile valorice stabilite pentru anul de referinţă.

    Obligaţia furnizării datelor pentru sistemul statistic Intrastat revine operatorilor economici care îndeplinesc următoarele condiţii:

    Pragurile valorice Intrastat reprezintă valori maxime a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiţi să transmită declaraţia Intrastat. Pragurile valorice Intrastat se stabilesc separat pentru fiecare flux şi pot avea valori diferite pentru introduceri şi respectiv expedieri intracomunitare de bunuri.

    Informaţiile privind pragurile valorice INTRASTAT se publică anual, în Monitorul Oficial al României, la sfârşitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt în vigoare.

Informaţiile privind pragurile valorice Intrastat se publică anual, în Monitorul Oficial al României, la sfârşitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt în vigoare. Pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2020 sunt:

Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie să transmită lunar la INS, în format electronic, o declaraţie statistică în care sunt folosite următoarele noţiuni specifice:

    Începând cu versiunea 20.03 SocrateCloud pemite colectarea de informații referitoare la introducerea de bunuri (sosirea bunurilor în România din Statele Membre ale Uniunii Europene) necesare completării declarației "Intrastat", informații centralizate în Raport centralizator Intrastat.

Modalitate obținere centralizator Intrastat:

    Obținerea documentului "Raport centralizator Intrastat" presupune completarea în prealabil a câmpurilor necesare raportării de pe factura furnizor, atât pe master cât și pe detalii.

    Pe masterul de factură furnizor informațiile se vor completa în secțiunea "Raportare intrastat" astfel:

3. Termeni livrare - se referă la termenii comerciali acceptați care definesc rolurile furnizorului și cumpărătorului în transportul bunurilor precum și alte responsabilități. Se definesc în fereastra "Termeni livrare" conform "Anexa 5. Codificarea termenilor de livrare" site Intrastat. Pentru fiecare termen de livrare trebuie indicat tipul de termen de livrare aferent Intrastat.


4. Categorie transport - se va preciza modul de transport al bunurilor la frontira națională a României. Se definesc în fereastra "Categorii transport" conform "Anexa 4.Codificarea modurilor de transport" site Intrastat. Pentru fiecare categorie de transport trebuie indicat tipul de categorie transport aferent intrastat.


 Pe detalii de factură furnizor informațiile se vor completa în secțiunea "Raportare intrastat" astfel:

1.Cod NC8 - reprezintă codul bunului la nivel de 8 cifre din Nomenclatorul Combinat (NC 8), specific anului pentru care se face declarația crearea/actualizarea declarației Intrastat. Se va păstra istoricul versiunilor, cea mai veche versiune va fi inactivată.

Se definesc în fereastra "Coduri NC8" utilizând procesul "Import Coduri NC8" și versiunea xml a codurilor NC actualizată pe site http://www.intrastat.ro/di2.php

    Acestea pot fi definite si manual în fereastra "Coduri NC8"

!!! Importul de Coduri NC8 trebuie realizat pentru fiecare an în parte.

2.Greutate netă - reprezintă masa reală a bunurilor în Kilograme fără ambalajele aferente transportului. 

3. Cantitatea (UM supl) în unitate de măsură suplimentară – solicitarea unității de măsură suplimentară se aplică numai anumitor bunuri (poziții din NC8) care pot fi exprimate din punct de vedere cantitativ și în alte unități de măsură decât kilogramele. Natura unităților de măsură suplimentare depinde de fiecare bun; pot fi bucăți, volum în litri, suprafețe în metri pătrați etc. Pentru informații detaliate consultați Manualul pentru furnizorii de informații statistice Intrastat, partea I, Capitolul 6.3.4. - Unități de măsură suplimenatre și Anexa 6 Lista Unităților de măsură suplimentare disponibil pe site-ul www.intrastat.ro

- Raportarea  UM suplimentara nu presupune scutirea de la raportarea masei nete in KG

4.Țara de origine - se va selecta țara din care bunul este originar, respectiv țara în care a fost produs sau a suferit ultima transformare substanțială. Informațiile aduse spre selecție sunt cele care se regăsesc în fereastra "Ţări, Localităţi şi Regiuni"

Raport centralizator Intrastat cuprinde următorii parametrii obligatorii de rulare:

Raportul este de tip master – detail si conține urmatoarele coloane:

În cazul în care într-o perioadă de referinţă (luna raportare Intrastat) sunt realizate schimburi intracomunitare de bunuri încadrate la acelaşi cod de 8 cifre din NC, cu

Master raport:

Codul NC8 se autocompletează la nivel de detalii factură furnizor și factură client și datele sunt prezentate în raport.

În raport apar și documentele ”Recepții” și ”Avize Expediție Clienți” care nu sunt facturate

Declarația Intrastat

SocrateCloud pune la dispoziția utilizatorilor posibilitatea generării complete și automate a declarației statistice ”Intrastat” astfel încât să se reducă timpul de completare manuală a acesteia și eroarea umană de operare. 

Accesul la Declarația Intrastat este condiționat de achiziția cotei ''Acces Declarația Intrastat''!

În vederea obținerii declarației INTRASTAT trebuie să existe setate următoarele informații: 

Fluxul de lucru pentru obținerea declarației

Generarea Declarației Intrastat

Operațiunea se realizează din meniul Contabilitate -> Rapoarte Financiare -> Declarații Fiscale -> Declarația Intrastat

Pe master se completează:



Detalii