12.7.1. Reevaluare Solduri Conturi în Valută

Reevaluarea contabilă este procesul prin care se obține reevaluarea soldurilor conturilor care au tranzacții în valută, așa cum este dată indicaţia prin intermediul OG 3055 din 2009 cu aplicare din 01.01.2010. 

Set Conturi

Procesul de reevaluare ia în calcul tranzacțiile înscrise în contabilitate pentru un set de conturi stabilit de către utilizator și doar pentru valori sursă în valută, alta decât valuta de bază a companiei. Setul de conturi este definibil de către utilizator, folosind fereastra Set Conturi din meniul Contabilitate. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Observații:

Recomandare: nu includeți în setul de conturi, acele conturi care au proces distinct de reevaluare (e.g. 401, 404, 411, 408)

Reevaluare Solduri Conturi în Valută

Reevaluarea contabilă este procesul prin care soldul final al conturilor supuse reevaluării, pentru tranzacțiile în valută și pentru fiecare societate în parte, se evaluează la finalul perioadei la un anumit tip de curs de schimb. Rezultatul reevaluării constă în obținerea înregistrărilor contabile aferente diferențelor de curs rezultate din reevaluare. Reevaluarea se păstrează istoric și își produce efectele în timp, de la o reevaluare la alta.

Reevaluarea pentru solduri conturi în valută se realizează printr-un document de sine stătător, cu tip document "Reevaluare contabilă" și secvență de numerotare proprie. Documentele se operează din fereastra Reevaluare Solduri Conturi în Valută, localizată în meniul Contabilitate. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Observație: pentru calcul se va utiliza doar una din cele 2 opțiuni, niciodată alternativ. Astfel, se poate decide ca începând cu o anumită lună să se facă reevaluare detaliată pe terţi dar în acest caz nu se va mai utiliza niciodată butonul de reevaluarea sintetică pentru conturile respective.

Considerente asupra procesului de calcul:

Exemplu: există reevaluare pentru luna ianuarie dar nu şi pentru luna februarie. Se face reevaluarea pentru luna martie. În acest ca reevaluarea trebuie sa cuprindă şi tranzacţiile din februarie, lună pentru care nu s-a făcut reevaluarea la momentul respectiv. Acest algoritm se aplică doar dacă reevaluarea efectuată nu este prima (adică nu se determină vreo altă reevaluare înaintea celei curente); perioada de reevaluare se stabileşte pentru fiecare cont în parte care este supus reevaluării;

Reevaluarile pentru fiecare detaliu de recepție se pot vizualiza în tab-ul Detalii Contabile. Conţinutul unei reevaluări este format din:

Procesul de reevaluare calculează diferențele de curs până la nivel de terț, fiind generate detalii grupate pe terț, valută și cont.

Regulă (conform şi cu definiția din planul de conturi):

Pentru acele conturi pentru care soldul în lei şi în valută ajunge pe 0 la finele unei perioade reevaluate, dar grupat pe societăţi, adică debit-credit nu sunt pe aceleaşi societăţi, aceste înregistrări vor fi marcate în perioada respectivă cu "Balanţă Final 0". În acest caz, la următoarea reevaluare se pleacă cu sold iniţial 0 (lei-valută). E util acest lucru pentru a nu trage prin toate reevaluările soldurile la nesfârşit, în cazurile în care aceste se soldează defapt dar pe societăţi diferite. Noile tranzacţii care apar se vor reevalua pornind de la un sold 0.

Se verifică de-asemenea şi speţa în care un cont care porneşte cu sold 0 (lei/valută), are tranzacţii în lună şi se soldează pe valută doar. În acest caz, dacă există diferenţe pe lei care nu se sting, acestea vor fi cuprinse în reevaluare şi soldate.

Alte indicaţii legate de reevaluare:

Postarea documentului

Finalizarea închide editarea pe documentul respectiv şi procesul de calcul. Un document finalizat se poate posta.

Tranzacţiile contabile rezultate în urma postării sunt doar pe schema de bază (ron), la data calendaristică ultima zi din perioada indicată pe document şi defalcate pe fiecare societate din detaliu.

Până la versiunea 13.12 regulile de contare sunt:

    a. pentru conturile Debitoare:

        a1. dacă diferenţa e "+" atunci e diferenţă favorabilă, postarea fiind de forma:

                cont D = contul reevaluat

                    cont C = 765 "Câştig realizat din reevaluare (CNT)"

        a2. dacă diferenţa e "-" atunci e diferenţă nefavorabilă, postarea fiind de forma:

             cont D = 665 "Pierdere realizată din reevaluare (CNT)"

                    cont C = contul reevaluat

             cu diferenţa în valoare absolută!

    b. pentru conturile Creditoare:

        a1. dacă diferenţa e "+" atunci e diferenţă nefavorabilă, postarea fiind de forma:

                cont D = 665 "Pierdere realizată din reevaluare (CNT)"

                    cont C = contul reevaluat

        a2. dacă diferenţa e "-" atunci e diferenţă favorabilă, postarea fiind de forma:

                cont D = contul reevaluat

                    cont C = 765 "Câştig realizat din reevaluare (CNT)",

            cu diferenţa în valoare absolută!

Începând cu versiunea 13.12 conturile folosite la postarea documentului sunt cele introduse în câmpurile Câștig nerealizat (CNT) și Pierdere nerealizată (CNT), la secțiunea General din definirea Schemei Contabile.