6.3. Reguli aplicare cote TVA

Pentru a respecta prevederile legale trebuie definite categorii şi cote de TVA pentru fiecare speță prevazută în Codul Fiscal aplicabil în țara dumneavoastră. Pentru România se recomandă următoarele definiri: 

Sunt aplicate reguli ale cotelor asupra zonelor UE și NON-UE (fiind preluate din adresele de livrare) și sunt separate cotele aferente în cote de bunuri și de servicii, cu posibilitatea preluării în mod automat pe documente.

Acest automatism necesită următorul setup: 

Aplicabilitatea la nivel de document derivă din determinarea ţării terţului de pe document şi a valorii din câmpul ”UE/NONUE” din definirea locaţiei terţului de pe document. Dacă în definirea cotei s-a indicat ”Utilizează Adresa de livrare” atunci se va utiliza adresa de livrare dacă există pe document (ex: pentru comenzi).  

OBS

Câmpurile ”Cod Poștal” (pentru livrări) și ”Cod Poștal la” (pentru achiziții) se vor completa cu prima cifră a codului poștal al societății.

!!! Pentru setup-ul corect, codul poștal al societății trebuie completat obligatoriu, în intregime atât în fereastra ”Societăți”, tabul ”Info Societăți”, câmpul ”Adresă” cât și în fereastra "Gestiuni și locații" în câmpul ”Adresă”.

Dacă există tranzacții pe mai multe societăți, se pot adăuga mai multe linii pe cote taxe în tab Taxe ZIP.

În tabelul următor sunt indicate majoritatea cotelor de TVA aplicabile conform ultimului Cod Fiscal, inclusiv corespondența pe coloanele Jurnalelor de TVA de cumpărări şi vânzări:

Definire Taxare inversă pentru achiziţii

Se defineşte o taxă care se aplică tuturor situaţiilor în care un articol este achiziţionat dintr-o ţară membră UE sau non UE, fără a fi nevoiţi să definim câte o taxă pentru fiecare ţară în parte, astfel: 

În definirea locaţiilor terţilor există câmpurile numite UE/NONUE şi În Uniunea Europeană

În definirea taxelor există tab-ul Taxe ZIP. Acesta va fi folosit pentru indicarea codului poştal pentru care se aplică taxa respectivă. Valorile folosite vor fi doar "UE" şi "nonUE". 

Aplicabilitatea la nivel de document derivă din determinarea ţării terţului de pe document şi a valorii codului poştal din definirea locaţiei terţului de pe document. 

Definire TVA la Încasare

Pentru a răspunde legislației în vigoare referitoare la TVA la încasare se vor efectua următoarele setări:

    A. Pentru societățile care sunt înregistrate în Registrul operatorilor cu TVA la încasare (ANAF), se va aplica bifa de la nivel de tab Info Societate din definire Societăţi, denumită "TVA la încasare" (Tax Delayed). Aceasta se va pune şi întreţine manual de către contabil. Se ridică bifa, manual, din a doua perioadă fiscală de după depăşirea pragului de 2.250.000 ron.

    B. Pentru celelalte societăți care au doar tranzacţii de aprovizionare de la firmele înregistrate în Registrul operatorilor cu TVA la încasare (ANAF), se va aplica bifa de la nivel de Terţi, denumită "TVA la încasare". Aceasta se va pune şi întreţine manual de către contabili, care în fiecare lună verifică registrul ANAF cu înregistraţii pentru TVA la încasare. Pentru rapiditate, se poate folosi procesul denumit "Actualizare status Terţi "TVA la Încasare"", ce se regăseşte în meniul Contabilitate / Definiri Contabilitate / Taxe. Pentru acesta, operatorul trebuie să descarce fişierul pus la dispoziţie pe site-ul ANAF la adresa: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/TVA_incasare/ultim_aaaallzz.zip, unde "aaaa" se înlocuieşte cu anul, "ll" cu luna şi "zz" cu ziua curentă, reprezentând momentul la care se face verificarea. Fişierul în formă arhivată .zip trebuie dezarhivat, iar în procesul "Actualizare status Terţi "TVA la Încasare"" se va folosi doar fişierul denumit "istoric.txt". Procesul admite două variante de rulare, "Simulare" sau execuţie. În situaţia de simulare procesul returnează doar un raport cu eventualele modificări pe care le-ar realiza. Dacă se consideră corecte, procesul se poate rula fără bifa de "Simulare". caz în care va ridica sau pune bifa "TVA la încasare" în definiţia terţilor pe care îi regăseşte sau nu după CUI în fişierul "istoric.txt".

    C. Se definesc Cote noi de TVA, separat de tip Cumpărare şi de tip Vânzare, cu bifa TVA la încasare.

Atenţie: articolele au în definiţie o Categorie TVA, deci definiţia noilor cote şi apartenenţa la o categorie sunt foarte importante.

În tab-ul Contabilitate contul “TVA neexigibilă” se va completa cu contul 4428 din planul de conturi. Contul trebuie definit dacă nu exista până acum în planul de conturi. Restul conturilor rămân nemodificate. Contul nou va fi definit şi pe Schema contabilă la conturi implicite.

Limitare: începând din 01.01.2013 NU mai trebuie setată schema contabila cu "TVA neexigibilă" (cea care se aplica la NIR), pentru ca e incompatibilă cu noul sistem. → Setup-ul pe schema contabilă va fi modificat astfel încât să fie util pentru acei clienţi mici (sub 500K) care vor aplica TVA la încasare.

    D. La nivel de Tip Document, pentru Factură Furnizor (AP Invoice) şi respectiv Factură Client (AR Invoice) se va defini un câte un tip nou, distinct de factură strict pentru tranzacțiile pentru care se aplică “TVA la încasare”. Acest tip de document răspunde la următoarele:

Definire TVA marginală

TVA marginală - se folosește în definiția cotelor de tva speciale, aplicate în conformitate cu regimul special. Regimul special reprezintă reglementările speciale prevăzute de art.312 din Legea nr.227/2015, privind Codul Fiscal, pentru taxarea livrărilor de bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități la cota de marjă a profitului. În SocrateCloud se recomandă definirea a două astfel de cote, distincte:

Pe partea de vânzări, atât pe comenzi cât și pe facturi, în tab ”Taxe…” se înscriu două înregistrări, cu spargerea bazelor astfel:

Aceasta are efecte și asupra postării facturii client, baza fiind înregistrată pe rânduri separate, pentru valoarea fără tva și separat marja asupra căreia se aplică tva. Idem și pentru cotele de tva.

Regula de aplicare cote tva pe Factura Furnizor

Dacă Terţul (Furnizorul) are pusă bifa TVA la încasare, automat, pe toate articolele de pe factura terţ-ului respectiv se va aplica prioritar cota cu aceeasi bifă, din Categoria TVA din definiţia articolelor respective (9% sau 20% la încasare). Aceeaşi regulă se aplică şi dacă Societatea pe care se operează documentele are pusă bifa TVA la încasare

Excepţie: dacă există articole pe factură care au în definiţie o Categorie TVA care NU conţine nicio cotă cu bifa "TVA la încasare", atunci se va aplica cota de TVA ca şi până acum (implicit din categorie). Este speţa articolelor scutite de TVA (au categorie TVA distincta), sau articolelor pentru care se aplică taxarea inversă (au categorie TVA distinctă). 

Cotele se înscriu în tab-ul Taxe. Subordonat tab-ului Taxe de pe Factura Furnizor, se vor putea vizualiza înregistrările din ecranul "TVA exigibilă". Aici se vor înscrie înregistrări în urma rulării unui proces nou, specific, de calcul deductibilitate tva la facturile cu TVA la încasare.

Postarea Facturii Furnizor

Doar pentru taxele cu cotele de TVA marcate cu TVA la încasare se va folosi pe Debit contul definit în "TVA neexigibilă/Tax Expense" din definiţia cotei (4428). 

Regula de aplicare cote tva pe Factura Client

Dacă Societatea are pusa bifa TVA la încasare, automat, pe toate articolele de pe factura clientului respectiv se va aplica prioritar cota cu aceeaşi bifă, din Categoria TVA din definiţia articolelor respective (9% sau 20% la încasare). 

Excepţie: dacă există articole pe factură care au în definiţie o Categorie TVA care NU conţine nicio cotă cu bifa "TVA la încasare", atunci se va aplica cota de TVA ca şi până acum (implicit din categorie). Este speţa articolelor scutite de TVA (au categorie TVA distincta), sau articolelor pentru care se aplică taxarea inversă (au categorie TVA distinctă). 

Cotele se înscriu în tab-ul Taxe. Subordonat tab-ului Taxe de pe Factura Client, se vor putea vizualiza înregistrările din ecranul "TVA exigibilă". Aici se vor înscrie înregistrări în urma rulării unui proces nou, specific, de calcul deductibilitate tva la facturile cu TVA la încasare. 

Postarea Facturii Client

Doar pentru taxele cu cotele de TVA marcate cu TVA la incasare se va folosi pe Credit contul definit în "TVA neexigibilă/Tax Expense" din definiţia cotei (4428). 

Pentru modul de calcul al TVA exgibilă consultaţi secțiunea Definire TVA la încasare.