12.03. Procese Contabilitate

Reluare Transfer

Procesul Reluare Transfer, localizat în meniul Contabilitate -> Definiri contabile, se utilizează pentru a ridica indicatorul de eroare la transfer la nivel de document, astfel încât la următoarea rulare a procesorului de contabilitate documentele vor fi din nou postate. Procesul poate fi rulat pentru toate documentele sau explicit, precizând tabela dorită.

Procesul a fost optimizat astfel încât să parcurgă minimul de înregistrări necesare ce trebuie actualizate din punct de vedere al statusului postării. Va parcurge doar înregistrări din perioade deschise și va modifica statusul doar pentru documentele în eroare de transfer. Dacă se găsește cel puțin o perioadă închisă procesul nu va rula deloc! Procesul primește parametrul de ”Data start” - obligatoriu, pentru a putea limita rulările lansate din scheduler la ultimele x zile. (recomandăm maxim 30 zile pentru acest parametru, pentru rulările programate).

Resetare Contabilitate

Procesul Resetare Contabilitate, localizat în meniul Contabilitate -> Definiri contabile, se utilizează pentru ștergerea tuturor înregistrărilor contabile care corespund criteriilor de rulare a procesului. 

Anterior rulării este obligatorie oprirea serverului de contabilitate. Titularul și Societatea trebuie selectate în mod obligatoriu. Procesul poate fi rulat precizând pentru ce tipuri documente, tabelă sau interval de timp se dorește ștergerea notelor contabile. Procesul are două variante de execuție și anume:

În urma rulării procesului va fi afișat un mesaj de detaliere al operațiilor de ștergere.

Obs: 

Re-Transfer Documente

Procesul Re-Transfer Documente, localizat în meniul Contabilitate -> Definiri Contabilitate, se utilizează pentru a posta/re-posta documentele indicate în filtre. Este util în special pentru re-postarea alocărilor plăților în valută efectuate ante-reevaluare facturi în sold, pentru a posta corect diferențele de curs valutar. 

ATENȚIE ! Procesul trebuie folosit cu mare atenție, pe un set restrâns de documente! NU PE TOATE DOCUMENTELE și cu SERVERUL DE CONTABILITATE OPRIT !!! 

Translatare Note Contabile

Procesul Translatare note Contabile, localizat în meniul Contabilitate, se utilizează pentru a genera note contabile pe o schemă contabilă destinație, pe baza notelor contabile de pe o schemă contabilă sursă. Începand cu v15.12 se pot translata în mod similar și notele contabile pe egalități, folosind procesul Translatare Note Contabile - pe Egalități.

Procesul folosește tipul de curs indicat pentru genera notele contabile în valuta schemei contabile destinație. Dacă notele contabile sursă aparțin unei note contabile calup, atunci notele contabile simple rezultate în urma procesului de copiere vor fi legate de aceeaşi notă contabilă în calup.

The following selection filters are available:

Documentele contabile rezultate vor fi obţinute cu următoarele date:

Procesul este indicat a fi utilizat în situaţiile în care există foarte multe note contabile introduse direct în sistem. Aceasta pot fi note manuale sau pot fi note obţinute prin automatisme externe de SocrateCloud (ex: notele contabile de salarii).

Obs: dacă o notă a fost translatată pe o altă schemă contabilă, la încercarea de anulare / stornare se va afișa un mesaj de atenționare de tip pop-up care va menționa faptul ca nota a fost translatată și că acțiunea nu va avea efect și asupra translatării.

Stornare notă contabilă la data

Este un proces prin care se poate storna (stornare în roşu) o notă contabilă calup la o dată indicată de operator. Procesul poate fi folosit şi rulează corect în următoarele condiţii:

Închidere Venituri și Cheltuieli

Procesul Închidere Venituri și Cheltuieli, localizat în meniul Contabilitate, se utilizează pentru a genera o notă contabilă în calup prin care se închid veniturile și cheltuielile înregistrate. Aceasta va conţine două note contabile simple, una pentru închiderea veniturilor şi una pentru închiderea cheltuielilor. În cazul în care există doar conturi de același tip care au rulaj/sold în lună, cu aceeași sumă cu plus și minus, nota generată va fi 121 în corespondență cu toate conturile implicate cu sume cu plus sau cu minus.

Ex. 121 = %

               6071 cu 100

               6072 cu -100

Rularea procesului de închidere venituri şi cheltuieli se poate executa de mai multe ori pentru aceeaşi perioadă! O nouă rulare va genera note contabile numai pentru diferenţe, adică pentru acele conturi, solduri, care nu au fost închise complet până la momentul rulării procesului. Este foarte important ca notele contabile rezultate să fie finalizate şi postate înainte de a rula încă odată procesul, altfel vor apărea închideri dublate.

Se vor introduce parametri necesari pentru rularea raportului, în funcție de societatea sau structura de societăți pentru care se dorește închiderea conturilor de venituri și cheltuieli. Sunt obligatoriu de indicat tipul de transfer, perioada și contul prin care se face închiderea, cât şi tipul de document, centralizatorul şi starea în care doresc să se genereze nota contabilă.

Observații:

Atenție! Procesul va completa societatea de logare pe nota contabilă calup generată!

Notă : Dacă se dorește închiderea unui anumit cont de cheltuială sau venit printr-un alt cont de 121 decât restul conturilor, se va face o notă contabilă manuală cu această închidere, apoi se va rula procesul de închidere de mai sus pentru restul.

Închidere Conturi de TVA

Procesul Închidere de TVA, localizat în meniul Contabilitate, este destinat operațiunii de închidere a conturilor de TVA, acțiune ce se execută de obicei lunar, după întocmirea decontului de TVA. 

Pentru execuție se vor completa parametrii procesului, respectând următoarele reguli:

Procesul va genera o notă contabilă în calup, adică notă centralizatoare ce cuprinde o notă simplă, care la rândul ei cuprinde tranzacţiile de închidere conturi de TVA. Regulile sunt următoarele:

OBS: În cazul generarii notelor calup prin Închidere de TVA, tipul de document completat și la nota calup și la notele simple de sub ea este cel completat la parametri:

În situația lucrului pe nivel multi-societate, nota contabilă se completează cu translatarea rulajului curent +/- Debit/Credit de pe societățile pui pe societatea mamă (entitatea juridică), iar închiderea finală a conturilor de TVA se realizează doar la nivelul societății mamă.

Tranzacții fără Documente Sursă

Procesul Tranzacții fără Documente Sursă, localizat în meniul Contabilitate, afișează și eventual șterge (bifă Șterge Tot) acele tranzacții contabile care nu mai au documente sursă.

Pentru verificarea incidentelor de acest gen (tranzacții contabile fără document sursă) atunci procesul trebuie rulat FARA bifa "Șterge tot".

Dacă opțiunea "Șterge tot" este bifată, atunci procesul va șterge toate tranzacțiile contabile și începând cu versiunea 16.01, va șterge și tranzacțiile cont-cont corespondent identificate ca fiind "orfane", adică fără document sursă.  

ATENȚIE, acest proces șterge tranzacțiile contabile indiferent de calendar. Completare proces Tranzacţii fără Documente Sursă cu:

Se pot completa următoarele filtre de selecție: Societate, Perioada, Tabela, toate optionale.

Note Contabile Invalide

Procesul Note Contabile Invalide, localizat în meniul Contabilitate, caută și trimite prin email toate notele contabile care:

Incepand cu v16.03 procesul trimite prin email lista cu notele contabile invalide cate utilizatori care le-au creat. Daca se completeaza campul Utilizator/Contact, pe langa mailurile trimise fiecarui utilizator in parte, va fi trimis un mail cu toate notele contabile invalide catre acest utilizator. De asemenea a fost adaugat filtrul de selectie Perioada (de la - pana la), emailulrile trimise vor contine doar notele contabile cu perioada cuprinsa in intervalul selectat.

Actualizare Divers pe Documente

Este procesul prin care se poate modifica diversul de pe un detaliu al unui document finalizat, anulat sau stornat, în vederea modificării înregistrării contabile a detaliului respectiv. Pentru a funcţiona corect, calendarul pentru perioada respectivă trebuie să fie deschis. Procesul actualizează diversul de pe linia selectată cu cel selectat şi Re-Postează documentul !!! Documentele care pot fi modificate prin acest proces sunt:

Repartizare pe proiecte

Procesul Repartizare pe proiecte se regăsește în meniul Contabilitate. Acesta este util tuturor beneficiarilor sistemului SocrateCloud care doresc să țină evidența financiară detaliată a proiectelor cu finanțare externă (și nu numai), fără a mai fi nevoiți să complice structura planului de conturi prin adăugarea de conturi distincte pentru fiecare proiect în parte. În SocrateCloud, ”Proiectul” este o dimensiune contabilă în baza căreia se pot obține analizele financiare dorite în baza înregistrărilor contabile ale documentelor primare. Procesul vine și distribuie valorile pe proiecte în situațiile în care documentele primare fac referire la mai mult de un proiect, aplicând algoritmul de repartizare ponderată pe întreg lanțul de documente de aprovizionare și de vânzare, pe operațiunile de trezorerie aferente acestora, cât și pe efectele ulterioare ale acestora (exigibilitate, reevaluare, închidere de tva, închidere cheltuieli/venituri). Astfel, având datele detaliate la acest nivel se pot obține ușor balanțe de verificare pe proiect, fișe de cont pe proiect, multiple analize de venit/cheltuială pe proiect, practic orice raportare necesară pe proiect atât pentru analiză cât și pentru audit.

NU se aplică asupra schemelor contabile cu ”Reguli contabile specifice - fără tranzite” !

Pentru a putea rula acest proiect trebuie îndeplinite următoarele condiții:

Procesul poate fi rulat atât manual cât și automat (variantă recomandată prin setarea acestuia în cadrul unui scheduler).

Singurul parametru care trebuie indicat este ”Data Start” - se recomandă ca aceasta să fie transmisă/setată funcție de politica internă relativă la închiderea perioadei contabile. (ex: data curentă - offfest 30 zile). Atenție la perioade închise!

La fiecare rulare a procesului Repartizare pe proiecte se va aplica algoritmul de repartizare astfel:

Generare note contabile pentru venituri 

În cadrul contractelor de închiriere se poate acorda o perioadă de grație, exprimată în luni, perioadă în care nu se emite factura de chirie. Din punct de vedere contabil însă, în lunile de grație se înregistrează venit care se stornează în lunile următoare. Prin intermediul acestui proces se realizează calculul și înregistrarea în contabilitate a valorilor veniturilor din proiecte pentru chirii, aferente perioadelor de grație din cadrul contractelor.

Procesul poate fi lansat manual sau rulat programatic din Scheduler. 

Parametri proces:

Premize:

Exemplu:

Generare note contabile pentru venituri:


Provizioane

Pentru valorile aferente stocurilor sau soldurilor cu o anumită vechime se constituie provizioane, care se urmăresc ulterior și funcție de mișcările existente se intervine și asupra provizionului constituit. Cum datele referitoare la vechime solduri există în sistem este util ca aceste tranzacții contabile, de tip provizion să fie generate automat.


Reguli constituire provizion


Pe ”Grup Terți”, tab ”Contabilitate”, se adaugă următoarele conturi:

Idem se definesc și pe ”Terți”, tab ”Client”, subtab ”Contabilitate Clienți”. Se moștenesc prin copiere de pe grup sau la definirea unui nou terț din grupul respectiv.

 Fereastra ”Ajustări pentru deprecierea creanțelor

Master:

Detalii: 

SubDetalii:


     Pe ”Categorii Articole”, se adaugă un tab nou ”Praguri Provizioane


   Pe ”Categorii Articole”, tab ”Contabilitate”, se adaugă următoarele conturi:

Idem se definesc și pe ”Articole”, tab ”Contabilitate”. Se moștenesc prin copiere din categorie sau la definirea unui nou articol din categoria respectivă.

Fereastra ”Ajustări pentru deprecierea stocurilor

Master:


Pentru calculul valorilor pe intervalele de vechime se folosește exact același algoritm ca în procesul/raportul: Raport Stoc - Intervale Vechime (Istoric), pentru fiecare dintre intervalele definite la nivel de Categorie Articole - atenție că sunt date în Ani ! (nu în zile)

Detalii

SubDetalii: