8.5.1. Introducere Facturi

Facturi Furnizor

Fereastra Facturi Furnizor, localizată în meniul Aprovizionare -> Facturi Furnizor permite generarea, menținerea, introducerea și procesarea facturilor de la furnizori. Pentru a introduce o factură se apasă butonul Înregistrare nouă 

. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Sectiunea Referințe - sunt afișate dimensiunile contabile de analiză stabilite la nivelul schemei contabile de bază (e.g. Proiect, Campanie, Activitate etc.). Detalii în Scheme Contabile.

Secțiunea Raportare Intrastat - se preiau informațiile adăugate pe Recepție sau se completează manual. Aceste informații vor fi folosite în raportarea Intrastat. Detalii în Intrastat.

Sectiunea Stare prezintă informații despre starea documentului (conform fluxului documentului). Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Creează linii din 

Procesul permite completarea automată a facturii pe baza unui alt document (comandă, recepție sau contract):

Păstrează societatea de pe doc sursă - începând cu versiunea 13.11 se oferă posibilitatea păstrării societății de pe documentul sursă (util atunci când master-ul se introduce pe societatea mamă, iar detaliile pe societăți subordonate - puncte de lucru).

Set Proprietăți -  sunt afișate numai detaliile ce au in componenta articole cu un anumit set de proprietăți.

Următoarele reguli de completare automată a câmpurilor sunt în vigoare (v14.11):

Începând cu versiunea 18.12, la Creează linii din se afisează cu rosu detaliile care conțin articole inactive, pentru atenționarea utilizatorului (factura se poate opera, nu există limitare in acest sens).

Detalii Factură

Detaliile unei facturi se pot introduce manual sau automat folosind procesele Creează linii din sau Copiază detalii. În tab-ul Detalii Factură se va introduce câte o linie pentru fiecare articol facturat. Pentru a introduce o linie se apasă butonul Înregistrare nouă 

. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Secțiunea Cantități:

Sectiunea Valori - câmpurile din această secțiune sunt completate automat în funcție de lista de preturi a articolului, dar pot fi modificate. Valorile prețurilor sunt exprimate în valuta documentului:

Secțiunea Contabilitate - sunt afișate dimensiunile contabile de analiză stabilite la nivelul schemei contabile de bază (e.g. Proiect, Campanie, Activitate etc.). Detalii în Scheme Contabile.

Sectiunea Referințe se auto-completează la salvarea liniei cu informații despre structura din care face parte articolul (SCP, Componenta, Cantitate Structură, Preț Structura);

Tab-ul Valori Valuta Ref (v.21.12) afișează valori ale unor câmpuri de pe detaliile documentului, exprimate în valuta de referință, doar pentru documente procesate, aflate în una din stările finalizat/anulat/stornat/închis. Un document care nu este încă procesat, nu va avea valori în acest tab.

Taxe Factură

Pentru a afișa informații despre taxele de pe o factură, în fereastra Facturi Furnizor se deschide tab-ul Taxe Factură. Sunt afișate taxele asociate cu articolele introduse în tab-ul Detaliu Factura. Pentru fiecare cota sunt disponibile următoarele câmpuri:

Obs! Pentru cotele de taxă compuse (taxare inversă) indiferent de tipul listei de preț (cu sau fară TVA inclus) de pe factura furnizor în tab Taxe factură informațiile sunt afișate astfel:

Deductibilitate - automatisme calcul TVA și cheltuieli nedeductibile

Atenție!!!

Pentru cotele de TVA cu bifa de "TVA la încasare" este obligatoriu crearea de cotă distinctă în cazul în care se utilizează tipul de deductibilitate = Nedeductibil.

    ex. cota TVA 19% la încasare  se va utiliza numai pentru tip_deductibilitate = Deductibil,

          cota TVA_19%_la_încasare_neded se va utiliza pentru tip_deductibilitate = Nedeductibil (se creează cotă nouă în fereastra Cote taxe)

Recomandăm crearea de cote de TVA distincte și pentru celelalte tipuri de deductibilitate care sunt în relație cu cote de TVA fără TVA la încasare pentru a putea fi configurate în jurnalele de cumpărări coloanele specifice TVA nedeductibilă.

 Conform art.25 din Codul fiscal există o serie de cheltuieli cu deductibilitate limitată, de exemplu:

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile se efectuează după aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, respectiv aceasta se aplică și asupra taxei pe valoarea adăugată pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreținerea și reparațiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice:

- cheltuielile cu întreținerea și reparațiile - 2.000 lei

- TVA - 380 lei

-> TVA deductibilă - 190 lei

-> TVA nedeductibilă - 190 lei

- baza de calcul a valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreținerea și reparațiile -> 2.190 lei (2.000 + 190)

- valoarea nedeductibilă a cheltuielilor cu întreținerea și reparațiile -> 2.190 x 50% = 1.095 lei.

Monografie contabilă:

În vederea automatizării calculului de cheltuieli și TVA nedeductibile parțial sau integral, în funcție de cele mai întâlnite spețe conforme Codului fiscal, versiunea 19.10 aduce următoarele modificări:

Pentru a activa această funcționalitate sunt necesare următoarele setări:

La selecția unui tip de deductibilitate din cazurile a,b,c, dacă nu sunt completate conturile de deductibil/ nedeductibil la nivel de articol/ diverse cheltuieli/ cote taxe pe toate schemele contabile utilizate se va returna mesajul de eroare “Eroare la postare: Cont cheltuiala deductibila/nedeductibila necompletat (Contabilitate Articol/Categorie Articol)” sau “Eroare la postare: Cont TVA nedeductibilă necompletat” în funcție de caz. Nu se va posta documentul până nu vor fi completate câmpurile indicate.

    Noua funcționalitate nu se aplică pentru cotele de TVA compuse (tip taxare inversă). La selecția unei astfel de cote de TVA în corespondentă cu un tip de deductibilitate diferită de cea implicită (pct. d), se va returna eroare și linia de factură nu se va putea salva!

    Pentru cotele de TVA la încasare se poate utiliza numai Tip_deductibilitate = Deductibil sau Nedeductibil. 

Obs.:

    În cazul cotei de TVA la încasare și Tip_deductibilitate=Nedeductibil valoarea TVA-ului aferent devine exigibil în aceeasi luna indiferent dacă factura este plătită sau nu.

Cadru legal: Persoanele impozabile care se află în situațiile prevăzute la art. 145 alin. (1 indice 1) și (1 indice 2) din Codul fiscal și achiziționează bunuri/servicii pentru care taxa nu este deductibilă conform art. 145 alin. (2)-(5), art. 145 indice 1 și 147 din Codul fiscal nu vor reflecta ca taxă neexigibilă taxa nedeductibilă, indiferent dacă taxa aferentă este sau nu achitată

    Începând cu versiunea 20.05 există posibilitatea de a reîntregii costul de achiziție al bunurilor cu suma de TVA care nu poate fi dedusă. Acest mod de lucru este specific societăților care nu au drept de deducere pentru achizițiile destinate activității pentru care nu are calitatea de persoana impozabila (de ex. fundațiile).

    Pentru articolele de tip produs cu TVA nedeductibilă trebuie înregistrată mai întâi recepția și abia apoi factura furnizor apelând procesul de "Creeză linii din".

    După selecția tipului de deductibilitate "Nedeductibil" va fi disponibil pe linia de factura procesul numit "Repartizează TVA" care trebuie apelat. 

Se apelează procesul de "Repartizează TVA" se apasă pe "Start" și dacă există o asociere între linia de factură furnizor și recepție acesta va repartiza TVA-ul aferent produsului ca și costuri adiționale cu un element cost numit "TVA nedeductibilă". Pentru TVA-ul nedeductibil va fi scrisă o linie de element cost numită "TVA nedeductibilă" în fereastra Costuri produs.

Atenție: Procesul nu poate fi rulat dacă nu există asocierea dintre linia factură furnizor și recepție.

    Regulă la postare:

Partea de ”LandedCost” aferentă TVA nedeductibilă nu generează nicio postare (pentru acest caz). Aceasta este necesară doar pentru a încărca suplimentar costurile cu valoarea tva și pentru a se descărca apoi la ieșiri (funcționalitate standard).

Valori Valuta Ref

Tab-ul Valori Valuta Ref (v.21.12) afișează valori ale unor câmpuri de pe header-ul documentului, exprimate în valuta de referință, doar pentru documente procesate, aflate în una din stările finalizat/anulat/stornat/închis. Un document care nu este încă procesat, nu va avea valori în acest tab.