2.12. Fluxuri

Un flux poate fi definit ca un ansamblu de pași ce implică oameni și este folosit pentru a automatiza procese economice. Documente, informații sau sarcini sunt pasate de la un participant la altul în funcție de anumite reguli și proceduri. Un flux este compus din noduri (pași) ce conțin acțiuni. Pentru o tranziție intre noduri, opțional, pot exista condiții. Posibilitatea de definire a tranzițiilor multiple de la un nod la altul permite procesarea paralelă, ceea ce duce la modelarea de scenarii complexe folosind funcționalitatea flux de documente.

În SocrateCloud fluxurile se pot gestiona cu ajutorul ferestrelor din meniul Sys Admin -> Reguli Generale -> Workflow


Fluxuri

Fluxurile de tip document se gestionează în fereastra Fluxuri din meniul Sys Admin -> Reguli Generale. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

După completarea câmpurilor necesare, se apasă butonul Validare Flux a valida și salva fluxul.


Noduri

Un nod reprezintă un pas din fluxul unui document. Definirea unui nod se face în tab-ul Nod. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

                   Observații generale legate de responsabilii de flux: 




Observații:


Tranziții

Pentru a defini un flux sunt necesare reguli de tranziție intre noduri. Acestea se definesc în tab-ul Tranziții. Aici, Următorul Nod poate fi selectat pentru fiecare nod creat. Reguli de tranziție multiple pot fi definite, permițând procesarea în paralel. Cu ajutorul acestei funcționalități, scenarii complexe de fluxuri pot fi modelate în SocrateCloud. Câmpul Secvență din tab-ul Tranziții determină ordinea în care tranzițiile sunt procesate. Felul în care acestea sunt procesate este determinat de câmpurile Join Element și Split Element din tab-ul Noduri. Pentru tranziții definite de utilizator secvența trebuie să fie mai mică de 100 !

Căsuța Std User workflow - dacă este selectată, limitează tranziția numai pentru documente cu o stare deschisă (ex: spre aprobare, sau e-mail, dar nu către complete, void etc). Se recomandă ca pentru nodurile/tranzițiile adăugate de dvs să nu setați această bifă, mai ales pentru nodurile care se execută după DocComplete!

Tip Entitate - pentru toate tranziţiile adăugate de utilizator este obligatorie alegerea tipului "User maintained", astfel încât aceste modificări să nu se piardă în procesul de migrare la o versiune nouă.


Condiții

Pentru orice tranziție se pot seta condiții. O condiție trebuie respectata pentru ca o tranziție intre noduri sa aibă loc. Acestea sunt definite în tab-ul Condiții prin completarea câmpurilor corespunzătoare:

Exemple de condiții sql folosite în tranzițiile pentru aprobări din WF:

Audit Fluxuri

Procesele de flux reprezintă o instantă a unui flux pentru un document. Procesul începe odată cu crearea documentului și se finalizează când ajunge în nodul final. Fereastra Procese flux afișează toate instanțele unui flux de tip document pentru toate documentele din SocrateCloud. Fiecare înregistrare conține informații despre documentul pe bază, starea fluxului și data la care au fost efectuate toate înregistrările asociate procesului.

Activitățile unui proces de flux reprezintă acțiuile care au loc în cadrul procesului de flux și sunt determinate de nodurile aferente, definite pentru flux. Tab-ul Activități afișează activitățile unui proces de flux. Fereastra Activitati flux (toate) afișează acțivitațile pentru toate procesele de flux.

Pe fereastra Procese Flux, în tab-urile Activităţi şi Evenimente s-a adăugat mesajul opţional scris de aprobator in coloana UserMsg. 

Cu ajutorul butoanlelor Gestiune Proces sau Gestiune activitate este posibilă reluarea sau anularea tranziției în curs de desfașurare pentru un proces de flux. Documentul aferent procesului de flux poate fi vizualizat folosind butonul Id Înregistrare.


Procesor Fluxuri

Procesorul de flux este mecanismul responsabil de executarea acelor activităţi ale fluxurilor care ajung în starea "Suspendat". O activitate ajunge în această stare dacă nodul din definiţia fluxului are o acţiune de tipul:

Dacă în definiţia fluxului nu există astfel de noduri, atunci execuţia fluxului se realizează complet la momentul Finalizării documentului respectiv.

Procesorul de Flux este util doar pentru situaţiile în care avem (definim) fluxuri de tip document la care adăugăm noduri a căror activitate va trebui să aştepte un timp sau o acţiune umană (o aprobare).

Frecvenţa cu care se va seta rularea automată a Procesorului de Flux este dată de unitatea de măsură de timp, cea mai mică folosită, din definirea tuturor fluxurilor de tip document.

Tot la nivel de procesor se pot indica:

Acestea fiind atinse, procesorul va trimite un email către "Supervisor". Atenţie! utilizatorul indicat aici (implicit "System"), trebuie neapărat să aibă definită adresa de e-mail în fereastra de definire a utilizatorilor.

Pentru ca sistemul să poată trmite e-mail-uri, este obligatorie configurarea datelor de acces aferente serverului de e-mail, în fereastra Titular, atât pentru titularul curent cât și pentru titularul System.

În amănunt, Procesorul de Flux realizează următoarele:


Cerere definire entitate nouă

Această nouă funcționalitate (v20.09) oferă posibilitatea de a gestiona cerințele utilizatorilor cu privire la adăugarea de entități noi (ex: articole, gestiuni, terți etc), cerințe care trebuie analizate, verificate, aprobate și la final adăugate în nomenclatoarele aferente entității respective. Pentru a putea gestiona acest flux, de la cerere la aprobare și definirea finală a entității, se folosește fereastra denumită ”Cerere entitate nouă”, localizată în meniul ”Setup inițial”. Prin intermediul acesteia se gestionează documentele prin care se efectuează cererile de definire de noi entități. Funcționalitatea este în curs de dezvoltare și deocamdată suportă următoarele entități:

Prin adăugarea unui nou document se cere definirea unei noi entități. Documentul se supune unui flux standard ce include stările: Draft, In Pregătire, Finalizat. În momentul în care documentul a ajuns în starea Finalizat, entitatea cerută poate fi definită în nomenclatorul aferent acesteia.

Fluxul documentului poate fi ajustat și completat pentru a respecta regulile interne ce se impun în cadrul companiei privind definirea de noi entități. Astfel, se pot adăuga pași de verificare, de aprobare, pe unul sau mai multe nivele, astfel încât, la final, cerința să fie corectă și completă și entitatea să poată fi definită cu succes în sistem.