12.1.5. Documente

Documente (Tipuri)

Fereastra Documente (Tipuri), localizată în meniul Contabilitate -> Definiri Contabilitate, se utilizează pentru a defini tipurile de documente utilizate în sistem în vederea stabilirii regulilor de procesare, numerotare și tipărire. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Începând cu v17.12 documentele asociate recepțiilor se pot stabili la nivel de tip document.

Începând cu v17.11 in tabul "Secventă Document" se pot aloca diferite formate de tiparire implicite (aferente unui tip de document) pentru fiecare societate in parte, asemanător cu secventa de numerotare. Astfel, documentele de acel tip de pe societatea respectivă vor fi printate folosind formatul selectat.

Secvență Numerotare

Secvențele de numerotare (carnete documente) se utilizează pentru numerotarea implicită a documentului. După introducerea unui document, la salvarea acestuia, dacă în câmpul Nr Document nu s-a introdus manual nici o valoare, sistemul va genera automat un număr, conform secvenței de numerotare.

Secvențele de numerotare se definesc în fereastra Numerotare documente, localizată în meniul Contabilitate -> Definiri Contabilitate. Sunt disponibile următoarele câmpuri

Pentru un tip de document, asocierea secvențelor cu societatea se realizează în tab-ul Secvențe documente, din fereastra Documente (Tipuri). Pentru tipurile de documente care au tip document bază: Sales Order, Purchase Order, Purchase Order Services, Material Receipt, Material Delivery sau Services Receipt, se pot defini carnete de documente la nivel de gestiune.

La folosirea tipului de document cu secvențe definite, documentul va fi numerotat funcție de secvența asociată societății/gestiunii emitente. Când se adaugă/șterg secvențe pe tip document și societate trebuie:

Începând cu v15.05, procesul "Resetare Cache Secvențe" se mai poate folosi și în situațiile în care, de exemplu, în urma unui import de documente, se consumă numere de document din secvența indicată pe tipul de document respectiv. În acest caz, la revenirea la introducerea manuală pentru documentul respectiv, sistemul va răspunde cu un mesaj de gen "Număr document duplicat", deoarece secvența a rămas în memorie la un anumit număr, iar între timp importul a consumat numerele respective. Pentru a resincroniza numerele se va apela la procesul "Resetare Cache Secvențe", pentru tipul de document în cauză, după care operarea manuală poate continua în mod obișnuit.

Centralizatoare

Centralizatoarele reprezintă categorii pentru documente din care rezultă tranzacții contabile (ex. Facturi Furnizori, Recepții etc). Acestea pot fi utilizate pentru grupări sau pentru perfecționarea și rafinarea raportării. Un centralizator poate fi asociat cu tip de document și va fi asociat automat cu toate tranzacțiile contabile generate de documente de acel tip.

Centralizatoarele se definesc în fereastra Centralizatoare, localizată în meniul Contabilitate -> Definiri Contabilitate. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Procese

Procesul Verificare Tipuri Documente verifică dacă există un tip document pentru fiecare document de bază și crează perioadele de control pentru toate tipurile de documente în calendarul contabil.

Procesul Redeschidere Document localizat în meniul Contabilitate -> Definiri Contabilitate se utilizează pentru a schimba starea unui document din "Închis" în "Finalizat". Parametrii de rulare proces: