12.10. Repartizări Contabile

Repartizări Contabile

Repartizările contabile sunt utilizate pentru distribuirea sau alocarea valorilor aferente detaliilor tranzacțiilor prin contări multiple predefinite. Pot fi folosite pentru cheltuielile uzuale: Chirie, Utilități, Salarii care trebuie repartizate pe diferite Societăți, Terți sau Proiecte. 

În fereastra Repartizări Contabile, localizată în meniul Contabilitate -> Definiri Contabilitate, se definește combinația de dimensiuni contabile pentru care valoarea tranzacțiilor contabile va fi repartizată. Trebuie reținut că sunt incluse acele tranzacții contabile generate de pe documente operaționale (Facturi, Bonuri, Încasări/Plăți, Alocări, etc). Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Secțiunea Doar... se utilizează pentru a limita tranzacțiile care vor fi repartizate:

Secțiunea Selecție conține câte un câmp pentru fiecare dimensiune contabilă disponibilă în SocrateCloud și se utilizează pentru a defini combinația de dimensiuni contabile pentru tranzacțiile care vor fi repartizate:

Secțiunea Stare:

În tab-ul Detalii se definesc combinațiile de elementele contabile și procentul aferent pe care va fi repartizată tranzacția. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

 Începând cu versiunea 19.05 regula setată pe o repartizare contabilă se va aplica și pentru contările care au ca sursă setup contabil la nivel de master data (articol, tert, divers). 

Regula de aplicare este:  dacă un divers are în setup-ul contabil mentionată si o dimensiune contabilă folosită pentru o repartizare, la folosirea acestuia pe un document se va aplica repartizarea existentă, dacă pe document NU EXISTĂ valoare completată pentru aceeași dimensiune. 

Exemplul 1:

Se definește o repartizare:

Un detaliu de pe o notă contabilă a debitat cu suma de 27.800 contul de cheltuieli aferent salariilor (641). Nota contabilă a fost transferata în contabilitate

Se apasă butonul Transfer pentru a vedea contările postate. Valoarea aferentă contului 641 este distribuită conform detaliilor repartizării. Valoarea este multiplicată cu 40% şi înregistrată pentru societatea HO (11.120), iar restul este înregistrat pentru punctul de lucru PL (16.680).

Exemplul 2:

Se defineste o repartizare:

Un detaliu de pe o notă contabilă a debitat cu suma de 10.000 contul de cheltuieli aferent salariilor (641). Nota contabilă a fost transferata în contabilitate cu detaliile Societate TRX = "Soc 1" și Activitate = "Test 1"

Se apasă butonul Transfer pentru a vedea contările postate. Valoarea aferentă contului 641 este distribuită conform detaliilor repartizării. Valoarea este multiplicată cu 30% şi înregistrată pentru societatea TRX "Soc 2" și activitatea "Test 2" (3 000), iar restul este înregistrat pentru societatea TRX "Soc 3" și activitatea "Test 3" (7 000).

Obs.: Repartizările contabile se aplică atât pentru tranzacțiile contabile obținute în urma introducerii de note contabile cât și pe tranzacțiile contabile obținute de pe documentele primare. 

Asocieri în Participație

Participația este asocierea, pe un termen determinat, a două sau mai multor entități economice, numite coparticipante, pentru desfășurarea unor activități cu caracter productiv sau comercial, în baza normelor de drept comercial, economic și civil.

Pentru realizarea închiderii este nevoie a se defini dimensiunile contabile implicate în participație. Acest lucru se realizează în fereastra Seturi Participație din meniul Contabilitate -> Definiri Contabilitate prin completarea câmpurilor astfel:

Exemplu:

La sfârşitul lunii s-a înregistrat un rulaj total pe contul 6xx (cont în participaţie) de 1000 lei, din care 200 lei pe soc.trx AA (soc trx în participaţie).

Se defineşte set participaţie:

La rulare proces închidere cu selecţie:

vor rezulta 2 note contabile:

458 = 6xx      200lei*50%= 100 lei cu soc trx AA

121 = 6xx     200 lei-100lei (în participaţie)= 100 lei+ 800 lei (rulaj extra-participaţie)= 900 lei

Dacă se rulează procesul fără set participaţie selectat atunci va rezulta nota standard de închidere venituri şi cheltuieli (cu corespondenţă 121).