Întrebari frecvente

Corecţie articol definit eronat ca şi stocabil

Am definit greşit un articol cu bifa "stocabil" şi am generat factura şi aviz client. Vreau să nu mai fie stocabil şi să pot transfera Avizul şi MatchShip. Cum procedez?

R: pentru corecţie se urmează paşii de mai jos:

Corecţie Recepţie generata pe gestiune eronată

Am operat greşit un NIR pe o altă gestiune decât cea pe care era făcut avizul de expediţie (cu forţează). Toate documentele sunt postate, costurile fiind la nivel "societate". Cum procedez pentru corecţia stocului între gestiuni?

R: pentru corecţie se urmează paşii de mai jos (răspuns valabil doar pentru nivel costuri "societate" şi articole cu lot):

Logică afişare date în Verificare costuri- coadă

Raport Verificare Costuri Coadă - returnează date. Cum se pot corecta aceste date?

R: Raportul afișează cantitățile existente în momentul rulării raportului din coada cost comparativ cu cantitățile calculate din detalii cost. Procesul Sincronizare Costuri poate corecta doar o parte din aceste desincronizări. Nu se vor putea corecta acele situații din care rezulta ca s-au consumat mai multe din liniile de detalii cost (adică merge pe valori negative). Toate acele situații trebuie analizate distinct și aplicate măsuri de corecție în funcție de caz. 

Raport "Diferenţe Cantităţi Stocuri vs Costuri"

Cum pot verifica dacă toate documentele care afectează stocurile au afectat corect şi costurile?

Raportul cel mai des folosit pentru a determina diferenţele dintre cantităţile înscrise pe documente şi cantităţile ajunse în contabilitate şi în costuri este "Raport Diferenţe Cantităţi vs Costuri". Se recomadă verificarea regulată a acestui raport, cel puţin odată pe săptămână.

Se recomandă rularea acestuia pe varianta de prezentare doar a diferenţelor. Aceasta elimină (începând cu v15.02) şi documentele anulate, astfel încăt lista prezentată să fie cât mai concludentă. Parametri de rulare sunt prezentaţi în imaginea următoare:

Este necesară indicarea contului contabil (pentru stoc) pentru articolul verificat, pentru a se putea determina corect cantitatea din contabilitate. Raportul rezultat prezintă datele în forma de mai jos. Dacă raportul nu afişează nimic atunci înseamnă că nu există diferenţe între stocuri şi costuri, ceea ce este de dorit.