Positioneel getallenstelsel

De manier waarop wij de getallen schrijven gebeurt volgens een positioneel getallenstelsel. Dit betekent dat de plaats (positie) van een cijfer de waarde van het cijfer in het getal bepaalt.

Bovendien is ons getallensysteem ook nog eens gebaseerd op de tien-structuur en dat betekent dat de waarde wordt vastgelegd in machten van 10: 100 = 1, 101 = 10, 102 = 100, 103 = 1000, enz. We zeggen ook wel dat ons getalsysteem een decimaal (positioneel) getallensysteem of talstelsel is.

Overigens bestaan er ook getalsystemen die niet volgens een positiestelsel werken. Zo is de manier waarop de oude Romeinen hun getallen noteerden, gebaseerd op een additief stelsel (additief betekent eraan toevoegend of erbij optellend). Hier is de plaats van de gebruikte cijfersymbolen niet van belang voor de waarde. Het getal CCCLXIII staat hier voor 363. Voor 100 werd een speciaal symbool gebruikt, alsook voor 50, 10 en 1. Je ziet dat de plaats van de cijfersymbolen geen invloed heeft op de (totaal)waarde van het getal.

Opgave(n) bij dit kernbegrip:

Verkeerd positioneren