Algoritme

Een algoritme is een oplossingsmethode opgebouwd uit een vaste rij elementaire rekenstappen die zeker tot het goede antwoord voert. Cijferend rekenen is een voorbeeld van een algoritme.

Er bestaan binnen rekenen-wiskunde talloze algoritmen. Wanneer men bijvoorbeeld cijferend vermenigvuldigt ("onder elkaar"), gebruikt men een of andere vorm van een vermenigvuldigalgoritme. In het geval van het vermenigvuldigalgoritme bestaan de elementaire handelingen uit het gebruiken van de vermenigvuldigtafels tot en met 10, het splitsen in eenheden, tientallen enzovoort, het noteren van getallen op de juiste plaats en het onthouden van getallen. Ook in het dagelijks leven komt men in aanraking met voorbeelden van gebruik van een algoritme. Om de gewenste koffie uit een koffieautomaat te krijgen, dient men heel precies en in de juiste volgorde de stappen te volgen die op de automaat staan aangegeven. Alleen dan krijgt men de koffie die men wenste.

Het Paasfeest wordt in het christendom in principe gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Paaszondag (Eerste Paasdag) bepaalt ook wanneer de andere kerkelijke feestdagen binnen deze cyclus vallen. Zo valt Aswoensdag, waarmee de vasten begint, altijd 46 dagen vóór Pasen (er zijn veertig vastendagen, de zondagen in deze periode tellen niet mee), Hemelvaartsdag altijd 39 dagen later, Pinksteren altijd op de 7e zondag na Pasen, de 50ste dag van Pasen. Er bestaat ook een algoritme waarmee men van elk willekeurig jaar de datum kan uitrekenen waarop Eerste Paasdag valt.