Kwantitatieve verhoudingen

Een kwantitatieve verhouding is een verhouding die kan worden uitgedrukt in getallen. Bij een kwantitatieve verhouding kunnen de getallen in een verhoudingstabel gezet worden. 

 

De exacte wetenschap streeft ernaar de natuur kwantitatief te beschrijven om een hogere mate van exactheid te bereiken (precisie in de uitdrukking van wat men bedoelt) en om gebruik te kunnen maken van wiskundige methoden voor het uitwerken en toepassen van theorieën. 

 

De meeste kwantitatieve verhoudingen gaan in feite over een getalsmatige verhouding. In de uitspraak ‘De Domtoren is 112 meter hoog’ zegt eigenlijk ‘De Domtoren is 112 keer zo lang als de meter’ ofwel ‘De verhouding tussen de hoogte van de Domtoren en de meter is 112:1’. We drukken grootheden dus uit in verhouding tot eenheden.

In de wiskunde doet men ook kwantitatieve uitspraken over getallen zelf, zoals ‘De oppervlakte van een cirkel met straal 1 is 3,14159...’ of ‘De Tweede Kamer heeft 150 leden, 60% deel is aanwezig. Hoeveel leden zijn present?’.

Verhoudingen kunnen naast getalsmatig ook meetkundig van aard zijn. Zo kun je de vraag of een foto van 10 x 15 cm vergroot kan worden tot een poster van 50 x 75 cm rekenkundig oplossen, maar ook meetkundig (door bijvoorbeeld een schets op schaal te maken).