3.1. Roluri

Primul nivel al securizării în SocrateCloud sunt Rolurile. Când un utilizator se loghează în SocrateCloud, o face printr-un rol specific. Un utilizator poate avea mai multe roluri disponibile, dar se loghează și are asigurat accesul pe baza rolului selectat.  Există 4 tipuri de roluri generice:

Cu rolul de System Administrator se pot vedea doar înregistrări la nivel de sistem, cum ar fi unităţi de măsură şi tipuri documente. Rolul de System Administrator nu poate fi modificat. Se pot adaugă alte roluri de System Administrator, însă cel creat la definirea sistemului nu poate fi modificat.

Rolul Superuser are toate rolurile din sistem. Acest rol este destinat situațiilor de urgenţă, când e nevoie de un utilizator ce are acces peste tot în toate societăţile. Accesul la acest utilizator ar trebui restricţionat doar la câțiva utilizatori cheie.

Rolurile de tip Administrator titular şi Utilizator titular sunt destinate utilizatorilor care îndeplinesc tranzacţii. Administratorul de titular poate realiza definiri şi introduce tranzacții, iar utilizatorul de titular poate doar să adauge documente.

La logare în SocrateCloud meniul este aranjat automat bazat pe entităţile la care are acces Rolul. Utilizatorul nu vede în meniu elementele la care nu are acces. Rolurile definesc acțiunile pe care le poate efectua utilizatorul în entităţile la care are acces. Aceasta includ Vizualizare asupra informaţiilor contabile, Raportări, Exportări, Blocarea şi Vizualizarea înregistrărilor Blocate. Rolurile definesc Societăţile, Ferestrele, Procesele, Formularele, Fluxul activităţilor şi Task-urile pe care le poate accesa utilizatorul.

Roluri / Gestiune Roluri

Fereastra Roluri, localizată în meniul SysAdmin -> Reguli Generale -> Securitate se utilizează pentru a crea și modifica roluri. Începând cu 16.04 a fost înlocuită de fereastra Gestiune Roluri care pe lângă opțiunile disponibile în fereastra "Roluri", oferă și o funcționalitate de gestiune a rolurilor prin intermediul unei structuri arborescente. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

Secțiunea Workflow conține setări aplicabile pentru fluxuri de tip document. Detalii în Fluxuri;

Secțiunea Acces:

OBSERVATIE! Rolurile care trebuie să aprobe/respingă procesele de workflow să aibă obligatoriu în Acces Societăți setată societatea pentru care să aibă drept de aprobare/respingere. NU este suficientă bifa Acces la toate societățile

        Pentru a stabili drepturile corespunzătoare rolului se folosesc tab-urile din ecranul roluri, iar începând cu 16.04, se utilizează structura arborescentă din stânga ecranului.

Acces Societăți 

Tab-ul Acces Societăți se utilizează pentru a vizualiza și adăuga societățile la care utilizatorii cu acest rol vor avea acces.

Modul în care se definește accesul la societăți determină lista de societăți disponibile la autentificarea în aplicație astfel:

Observație: dacă la nivel de rol s-a selectat opțiunea Acces Utilizatori Soc, accesul la societăți se definește în fereastra Utilizatori, tab Acces Societăți, după regulile de mai sus.

Atenție! începând cu v20.08 se aplică și limitări pentru gestiunile disponibile la login prin relația ”Gestiuni - Acces utilizatori”, ce acționează astfel:

Utilizatori Asignați

Se selectează tab-ul Utilizatori Asignați pentru a adăuga sau vizualiza utilizatori cu acest rol. Pentru a asigna unui utilizator acest rol, se introduce sau se selectează utilizatorul dorit. Se poate de asemenea asigna un rol unui utilizator în fereastra Utilizatori.

ATENȚIE! Dezactivarea unui rol duce automat la dezactivarea tuturor înregistrărilor din tab-ul Utilizatori Asignați. Dacă rolul se reactivează, vor trebui reactivate manual înregistrările dorite pentru utilizatorii asignați rolului respectiv.

Începând cu versiunea 17.08 este disponibil și procesul "Utilizatori activi cu rol asignat", care poate fi folosit pentru a obtine un raport cu utilizatorii activi care au asignat un rol (și care sunt consumatori de licențe).

Pentru a genera și lista cu utilizatorii asignați la roluri care au bifa "Restrictii terț" (roluri folosite pentru a defini accesul clienților la Web Store), procesul se rulează bifând acest câmp.

Arbore Gestiune Roluri

Începând cu v15.10 SocrateCloud pune la dispoziția utilizatorilor funcționalitatea "Gestiune Roluri", prin intermediul căreia administratorii de aplicație pot defini cu ușurință rolurile și accesul acestora la ferestrele, rapoartele și procesele din SocrateCloud. 

Fereastra Gestiune Roluri, localizată în meniul Setup Inițial, conține următoarele:

Utilizare meniu arbore:

Acces Entități

Tab-urile rămase afişează toate Ferestrele, Procesele, Formularele, Fluxurile de activități şi Task-urile disponibile în SocrateCloud. Funcționalitatea, din perspectiva Securizării este aceeaşi pentru fiecare dintre tab-uri. 

Pentru tab-ul Access Ferestre: Se afişează o listă a tuturor Ferestrelor în SocrateCloud. Se poate da acces fiecărei ferestre dorite selectând fereastra şi apoi căsuţa Activă. Se poate de asemenea restricţiona accesul la Read Only prin debifarea opțiunii Read/Write.

Dacă căsuţa Manual nu este selectată în fereastra-ul Roluri, atunci toate dintre noile Ferestre, Procese, Formulare, Fluxuri de activităţi şi Task-uri adăugate în timpul migrării la o noua versiune se vor adăuga automat Rolurilor când se Actualizează Acces Roluri. Dacă s-a bifat căsuţa Manual, acestea trebuie adăugate manual.

Din acest ecran se pot controla acces la nivel de societăți, utilizatori asignați, acces ferestre, acces formular, acces procese, acces fluxuri, acces task-uri și/sau restricție acțiune document. Toate aceste tab-uri funcționează într-o manieră similară: se selectează sau deselectează o anumită societate, fereastră, formula, proces etc, în funcție de drepturile de acces pe care doriți să le aibă utilizatorii legați de rolul configurat. 

Detaliile ferestrei de definire roluri permit personalizarea restricțiilor rolului referitoare la: 

Acces API

Prin intermediul înregistrărilor din Tab-ul Acces API se pot adăuga metodele API pe care acest rol le poate accesa. Această variantă se folosește atunci când nu se dorește acordarea accesului integral (caz în care se folosește direct bifa ”Acces full API” din definiția rolului), ci metodă cu metodă.

Acces IP

Prin intermediul înregistrărilor din Tab-ul Acces IP se pot adăuga limitări în accesul la sistem doar de la anumite adrese IP, pentru acest rol. Indicațiile se pot adăuga sub formă de adrese IP fixe sau ca interval de adrese în notație CIDR. Această funcționalitate a fost introdusă ca masură suplimentară de securitate, titularii având posibilitatea de a restricționa accesul din diferite locații, astfel riscul accesarii contului de către persoane neautorizate fiind redus considerabil. (funcționalitate validă din v17.11)