בית גורל / בית גרינשבאום  מאת דני רכט

מעט יותר מעשור לאחר בניית בתי שכונת נחלת בנימין, החליף בית המידות של גרינשבאום את ביתו של מאיר גורל. במקום בית הרעפים הצנוע עם הגינה בחזית, בנה יצחק קיפניס ב-1925 עבור מר גרינשבאום מבנה בסגנון אקלקטי אשר קומת הקרקע בו הוקדשה למסחר. עוד קודם, בשנות העשרים פעל כאן, ברחוב נחלת בנימין 32 פינת קלישר 50, מטבח הפועלים הקואופרטיבי אשר היה קשור למפלגת הפועל הצעיר. כאן עבדו בנות  משק הפועלות בדרום העיר. מטבח פועלים אחר, אשר היה מסונף למפלגת אחדות העבודה  פעל בבית ספקטור (נחלת בנימין 18) אשר שימש את התנועה החדשה (מקודם, פועלי ציון). 

באותן השנים, התגוררו רוב פועלי העליה השלישית במחנות אוהלים, או הסתופפו בחדרים שהושכרו מבעלי בתים, ללא מטבח או אמצעים אחרים לבישול. לבתי אוכל עממיים אלה היה, בנוסף להזנת הפועלים, גם תפקיד כמקומות מפגש חברתים  וכבמות רעיוניות לויכוחים אידיאולוגים ולחיזוק הזהות הפרולטריונית. בבית גורל פעל משנת 1924 גם קואופרטיב פועלים אחר - קואופרטיב עתיד להלבשה. גם כיום, משמשת החזית המסחרית של הבית חנויות טקסטיל. 

בשנת 1935 הוקמה בבית זה ספריית הרמב"ם. מנהלה הראשון של הספרייה התורנית היה ראובן מרגלית. לאחר שלוש שנים הועברה הספרייה לכתובת חדשה. כיום פועלת הספריה בבית אריאלה.

רחוב נחלת בנימין. בצד שמאל נראה בית גרינשבאום. 

צילום הבית מתוך הספר עשרים השנים הראשונות, ספרות ואמנות בתל אביב הקטנה. בעריכת א.ב.יפה  (הקיבוץ המאוחד, 1980).

קלישר 50 פינת נחלת בנימין 32. צילום 2010.

צוות מטבח הפועלים של חנה מייזל.  צילום באדיבות שפרה שוורץ. 

הבית המקורי בקטע תצ"א משנת 1923 מתוך הספר תולדות יפו בעריכת שמואל טולקובסקי.תודה לשולה וידריך.

בית אוכל קואופרטיבי. מטבח צמחוני.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת נחלת בנימין 

ארבעטער רינג 

בית רזניקוב

גן גרוזנברג / חניון גרוזנברג