בית ד"ר חיסין מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


ד"ר חיים איסר חיסין (1865-1932) הרופא הראשון בתל-אביב נולד ברוסיה. פאניה ארוסתו (1862-1920) גם כן נולדה ברוסיה. שניהם הצטרפו לתנועת ביל"ו. בשנת 1882 חיים חיסין עלה לארץ ישראל. פאניה הגיעה לארץ ישראל אחריו, ברוסיה רצתה להיות זמרת אופרה אך בארץ נאלצה לוותר על החלום. הם עברו לראשון לציון שם נישאו. התנאים היו קשים ופרנסה לא היתה בנמצא. כתוצאה מכך הם חזרו לרוסיה וחיסין למד רוקחות ועבד עשר שנים באודסה. בגיל 33 החל ללמוד רפואה בשוויץ. בזמן לימודיו עסק בפעילות ציונית והיה נשיא האגודה הציונית באקדמיה.


בשנת 1905 עלו פאניה וד"ר חיסין לארץ ישראל בפעם השניה. הם הצטרפו לאגודת אחוזת בית ובנו את ביתם בשדרות רוטשילד 14. בית חיסין נבנה במקור עם קומה אחת. בשנות השלושים נוספו קומה שניה ושלישית וחזיתו שונתה כליל, לבד מגרם מדרגות היורד מדלת הכניסה לשלושה צדדים במפלס המדרכה.


דמותו של ד"ר חיסין רוכב על חמורו בבגדים לבנים כפי שהונצחה בציורו של נחום גוטמן היא מסימניה של תל-אביב הקטנה. גם בארץ הוא הרבה בפעילות ציבורית וציונית, הוא היה בוועד השכונה, הקים את הוועדה הסניטרית ועמד בראשה ועוד. בזמן מלחמת העולם הראשונה, היתה פאניה בביקור ברוסיה וחזרה רק בשנת 1919, ד"ר חיסין ובנו היו בין המגורשים מתל אביב, הם התיישבו ביבניאל והדוקטור עבד כרופא בגליל. אחרי המלחמה התמקד ד"ר חיסין ברפואה בלבד וזאת עד יומו האחרון. חיים ופאניה קבורים בבית העלמין ברחוב טרומפלדור. לזכרם רחוב יפה שבחלקו המזרחי נבנו בשנות השלושים בתי שכונת בוגרי הגימנסיה.


בראשית שנות השלושים יזם המהנדס אלכסנדר חיסין (1891-1946), בנם היחיד של פאניה וחיים, הקמה של התיישבות חדשה ממזרח לתל-אביב. משרדי ההתיישבות היו צמוד לדירתו בקומה השניה בבית חיסין והנקודה המבודדת (כיום שכונה בעיר) נקראה תל חיים על שמו של ד"ר חיים חיסין. בית חיסין איכלס במשך השנים עסקים, בנקים ופירמות מסחריות. בין השאר פעל בו משרד עורכי הדין זמורה רוזנבליט קרונגולד ובר-שירה. לימים יכהן עו"ד משה זמורה (1888-1961) כנשיא הראשון של בית המשפט העליון. ושותפו עו"ד פליקס רוזנבליט (1887-1978) שעיברת את שמו לפנחס רוזן, יהפוך לשר המשפטים הראשון של מדינת ישראל.

בית חיסין בשדרות רוטשילד בין בית פוגל לבית דיזנגוף. צילום של אברהם סוסקין (1913) מגג בית גימנסיה הרצליה.

מסדר צבאי בחזית בית חיסין ביום הכרזת העצמאות. לימינו נראה בית פוגל. צילום: פאול גולדמן, 1948.

.

ערכים בסביבה

.

בית רבקה ואברהם פוגל

בית משה חיינקו

בית קורקידי/ בית מורדכיוף

בית דיזנגוף (מוזיאון ת"א)