בית ד"ר זיינפלד / בית לוריה ובירנבוים מאת דני רכט

גדוד העבודה על־שם יוסף טרומפלדור הוא אחד מהאתוסים החשובים בתולדות כיבוש העבודה, ההגנה וההתיישבות. הגדוד מזוהה עם סלילת כביש צמח-טבריה ועם הקמת הקיבוצים עין חרוד ותל יוסף בעמק יזרעאל, אולם פלוגות הגדוד עבדו לפרנסתם במהלך שנות העשרים ברחבי הארץ. חברי אחת מהקומונות של הגדוד התגוררו בצריפים שהוקמו ליד חוף הים (בשטחם נבנה בהמשך בית מועדון זבולון) ובנו בסמוך לצריפיהם את הבית האדום, כמו גם בתים נוספים בעיר.

כתובת אחרת בעיר הקשורה לגדוד העבודה היא רחוב גרוזנברג 27. בצילום של יוסף לויתן (1922) מפינת רחובות שפר ונחלת בינימין לכיוון דרום-מזרח נראה בכתובת זאת (בית שני מצד ימין) מבנה בן שתי קומות. בשנות העשרים והשלושים ניצב בכתובת זאת הבית שבנה ד"ר יאיר זיינפלד (1884-1958), מרופאיה הידועים של תל-אביב בימי המנדט ומי שכונה "הרופא של גדוד העבודה". ד"ר זיינפלד נולד בעיירה סטניסלבוב (Stanisławów) במזרח גליציה, אך עבר בגיל צעיר לוינה הבירה בה הוסמך לרופא. במלחמת העולם הראשונה היה זיינפלד הרופא הצעיר ביותר בצבא הקיסרות האוסטרו-הונגרית. ב-1919, עם עלייתו לארץ (בפעם השניה) שימש כרופא לפלוגות גדוד העבודה.


עם המעבר לתל-אביב, שימש ד"ר זיינפלד במשך תקופה קצרה כמנהל המחלקה הפנימית של בית החולים הדסה אשר פעל אז בבית ספקטור (ברחוב נחלת בנימין, בסמוך לביתו) והיה בין רופאיה הראשונים של קופת חולים הכללית של ההסתדרות העובדים, שמרפאתה הראשונה, לימים מרפאת מנדלברג, פעלה בהמשך רחוב גרוזנברג (לימים רחוב מזא"ה 3). ד"ר זיינפלד המציא את ה-APC (א.פ.צ.) תרופה נפוצה בימי הישוב - תערובת של התרופות אספירין, פנציטין וקפאין, שאת הזכויות עליה העביר ללא תמורה לקופת חולים. בעיתון הארץ (27.6.1932) נכתב: "על שפת הים אבדה חגורת כלב נקובה במספר. המוצא מתבקש להחזירה לנהג של ד"ר זיינפלד, רחוב גרוזנברג 29". בקליניקה שבביתו טיפל הרופא גם במטופלים תושבי שכונות כרם התימנים, קרטון ומחנה ברנר מעוטי יכולת שלא היה באפשרותם לשלם עבור טיפול רפואי. בספר 'מעגלות' (הוצאת עם עובד, 1945) כינה המחבר דוד מלץ את זיינפלד ד"ר שלום. זאת מאחר שהיה מברך את כל רואיו בברכת שלום. ד"ר זיינפלד נפטר בחודש ספטמבר 1958 בבית החולים הדסה והובא לקבורה בבית העלמין קריית שאול.


הבית נמכר בראשית שנות השלושים ובעלת הבית החדשה דבורה כהן השכירה בו דירות. בשנת 1936 שכרה הגב' כהן את המהנדס חיים מוניה סוקולינסקי שהיה פעיל מאוד בבנייה בעיר באותה התקופה. זאת במטרה לבנות בניין חדש במקום בית ד"ר זיינפלד. הבית נהרס אך במקום לממש את תכנית הבנייה, מכרה הגב' כהן את המגרש ב-1937 ליזמים השותפים לואיס (אליעזר) לוריה ואליעזר בירנבוים שרכשו את המגרש לצורך הקמת בית מגורים גדול (33 חדרים) - מבנה הבנוי בסגנון הבנייה הבינלאומי ובו שני גרמי מדרגות. את הבית החדש תכנן בשנת 1938 האדריכל ד"ר אלכסנדר פרידמן (1905-1987) אשר נולד בטרנסילבניה ולמד אדריכלות באוניברסיטת פדובה באיטליה והתגורר באותה התקופה ברחוב אלנבי 42 (לימים מלון אירופה). ד"ר פרידמן בנה בעיקר בירושלים, אולם שלוש שנים קודם לכן תכנן בעיר את בית בנק המזרחי ברחוב לילינבלום.

מבט מפינת רחובות שפ"ר ונחלת בנימין לכיוון דרום-מזרח. הבית השני מימין (רחוב גרוזנברג 27) הוא בית ד"ר זיינפלד (1884-1958). בצד שמאל נראה בית דיסקין (גרוזנברג 14). צילום של יוסף לויתן משנת 1922 (אלבום רחל ריקה הטשואל לבית לויתן, פרוייקט תל-אביב הנגלית לעין).

המרפאה במחנה פלוגת גדוד העבודה הסוללת את כביש עפולה נצרת, 1920. ד"ר יאיר זיינפלד עומד בצד ימין. צילום באדיבות נדב מן, ביתמונה.

בית לוריה ובירנבוים. צילום: GSV 2015.

פרטי אדריכלות בבית לוריה ובירנבוים. צילומים מתוך גנזך מנהל ההנדסה.

.

ערכים בסביבה

.

מלון נורדאו

גן גרוזנברג / חניון גרוזנברג

קולנוע אופיר

בית דיסקין