בית דיסקין מאת דני רכט

בית החולים הדסה החל לפעול בעשור השני של המאה הקודמת מדירה באיזור מנשייה / נווה שלום בקרבת מלון בלה ויסטה. ב-1919 פתח בית החולים קליניקה נוספת בבית משפחת אהרון ודבורה דיסקין ברחוב גרוזנברג 14 אותו בנה הקבלן שמואל וילסון. הרחוב שהתפתח באותו העשור נקרא על שמו של הפרקליט היהודי אוסקר גרוזנברג שהותיר רושם עצום ברחבי העולם היהודי עם זיכויו של מנדל בייליס במשפט המתוקשר. בית דיסקין שימש את בית החולים הדסה בתקופה של שנה וחצי, עד לחודש נובמבר 1921. אחר כך נדד שוב בית החולים, אל בית מלון ספקטור ברחוב נחלת בנימין 18.

פרופ' גדעון ביגר מוסיף כי "ארגון הדסה החל לפעול בארץ לאחר כיבוש ירושלים ויפו על ידי הבריטים. נציגי משלחת רופאים יהודיים מארצות הברית הגיעה לארץ בשנת 1918 ופעל בירושלים וביפו. התחילה לפעול מבניין במנשייה-נווה שלום, ומשם לבית דיסקין. פעולתה שם הייתה כמרפאה ולא כבית חולים. רק כשעברו למלון החלו גם לאשפז חולים"

במקום בו היה בעבר בית דיסקין ניצב כיום בית א. יצחקי שנבנה באמצע שנות השמונים ונקרא על שם הקבלן אליהו יצחקי (1911-1986). מבנה זה הוא מהבתים האחרונים שבנה הקבלן.

בית דיסקין. צילום היסטורי באדיבות שולה וידריך.

חזית בית דיסקין בתקופה בה שימש את בית החולים הדסה.תודה לשמואל גילר.

מבט מפינת רחובות שפ"ר ונחלת בנימין לכיוון דרום-מזרח. הבית השני מימין (רחוב גרוזנברג 27) הוא בית ד"ר זיינפלד (1884-1958). בצד שמאל נראה בית דיסקין (גרוזנברג 14). צילום של יוסף לויתן משנת 1922 (אלבום רחל ריקה הטשואל לבית לויתן, פרוייקט תל-אביב הנגלית לעין).

בית א. יצחקי. צילום: GSV 2011

.

ערכים בסביבה

.

מלון נורדאו

גן גרוזנברג / חניון גרוזנברג

קולנוע אופיר

בית ד"ר זיינפלד / בית לוריה ובירנבוים