מגרש כהנא (בית פלמן)  מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


למי שעומד ברחוב יהודה הלוי נוכח שורת בתי ומגדלי בנק לאומי קשה לדמיין את שורת הבתים הקטנים שניצבה כאן בראשית ימי תל-אביב. בין בית אלכסנדר כהן (26) לבית דוד סמילנסקי (30) ניצב בעבר (בכתובת רחוב יהודה הלוי 28) ביתם של אסתר וחייקל פלמן. 


חייקל פלמן (1874-1912) נולד ברוסיה ועלה לארץ ישראל בגיל צעיר. זוגתו אסתר (1881-1953) נולדה גם היא ברוסיה ובשנת 1882 עלתה עם משפחתה לארץ. חייקל פלמן התחתן עם אסתר לאחר שנולד בנו הראשון ואשתו הראשונה נפטרה. פלמן ההחליט להפסיק להתקיים מכספי החלוקה ולמד לפרנסתו כובענות. משפחתו החרדית החרימה אותו למרות שהמשיך לשמור מצוות. חייקל פלמן היה פעיל בקהילה והיה ממייסדי בית הכנסת הגדול. הוא נפטר בגיל 38 ונקבר בבית העלמין ברחוב טרומפלדור. אסתר המשיכה להתפרנס מחנות הכובעים שפתח חייקל ביפו. היא היתה מכניסת אורחים וביתה היה מקום התכנסות והתארגנות. אסתר נפטרה בגיל 72 ונקברה לצד בעלה. בן הזקונים של הזוג פלמן הוא יהושע (ג'וש) פלמון (1914-1994), שכיהן כיועץ לענייני מיעוטים לראש הממשלה וכראש המחלקה לענייני ערבים במשרד החוץ. 


מכיון שחייקל פלמן רכש את המגרש מכהנא הוא לא חתום על אמנת הערבות ההדדית עליה חתמו רוב חברי אחוזת-בית. אליהו אהרון כהנא נולד בשנת 1875 בפולין ובגיל 5 עלה עם הוריו לירושלים. בהיותו בן 17 נשא לאישה את חיה-רישקה זאקס. הוא עבר ליפו ועבד כשכיר בבית מסחר לבגדים ולאחר זמן פתח בעצמו בית מסחר לבגדים. הוא היה פעיל באגודת אחווה החרדית-מודרנית, ובית המסחר שלו שימש מקום מפגש לחבריה ולעסקניה. בשנת 1899 היה בין מייסדי שכונת שערי אחווה. בשנת 1907 הצטרף לאגודת אחוזת-בית, הגריל מגרש אך לא בנה בו את ביתו, אלא מכר את המגרש לחייקל פלמן.

בית חייקל פלמן ברחוב יהודה הלוי 28 מסומן על גבי תצ"א משנת 1917.

.

ערכים בסביבה

.

בית פלמן / בנק אפ"ק / מגדל בנק לאומי

בית דוד סמילנסקי

בית אלכסנדר כהן

בית פרנק (בית שיף)