בתי קודריאנסקי מאת דני רכט


צמד הבתים התאומים ברחוב יהודה הלוי 6-8 על גבול נווה צדק, נבנו על ידי יוסף קודריאנסקי, מקס פודליאשוק ושותפיהם בשנת 1920, ומתחרים עם בית טרכטנגוט הסמוך (ברחוב לילנבלום פינת הראשונים, רחוב התקווה לשעבר) על התואר "הבית בן שלוש הקומות הראשון בעיר". בבית שתוכנן על ידי האדריכלים הירושלמים ויליהלם הקר ואליעזר ילין גרה משפחת קודריאנסקי ושאר הדירות הושכרו.


בשנת 1942 הפך הבניין לתחנת המשטרה העברית של העיר ושנים אחר כך החליף אותה בית הדין לעבודה. בשנות התשעים ובתחילת האלף היו הבתים נטושים ושימשו בית להומלסים. אך תנופת הפיתוח בסביבה לא פסחה גם על בתים אלה ויזם נדל"ן הפך אותם בשנים 2010-2012 לשש דירות יוקרה ענקיות (200-300 מ"ר כל דירה) במחירים שהתחילו בשני מליון דולר. משרד האדריכל אמנון בר אור עסקו בשימור ובר אוריין אדריכלים בעיצוב הפנים של המבנה הייחודי. בחודש יולי 2010 נמכר פנטהאוז הזכוכית המתוכנן במחיר של 5.8 מליון דולר (18 מליון ש"ח).


הגב' פנינה ויט מוסיפה כי שותפיו של יוסף קודריאנסקי לפרויקט היו בנימין קודריאנסקי, מקס פודליאשוק ובן ציון רוחימוביץ'. האחרון אף התגורר בבניין, וקודם לכן היה ממייסדי שכונת נחלת בנימין.

תחילת רחוב יהודה הלוי עם בתי קודריאנסקי משמאל. צילום של אברהם סוסקין מאמצע שנות העשרים.

אחד מבתי קודריאנסקי בעת ששימש את בית משפט השלום. צילום (1964) מתוך יומני כרמל.

בתי קודריאנסקי ברח' יהודה הלוי. צילומים: עידו ששון, 2021.

בתי קודריאנסקי לפני עבודות השימור והבנייה, 2008.

בתי קודריאנסקי לאחר סיום השיפוץ. צילומים: הניה מליכסון, 2012.

בתי קודריאנסקי והרבה חול.

המהנדס וילהלם הקר יושב על המדרגות משמאל. צילום משנת 1913 באדיבות נדב מן, ביתמונה.

בתי קודריאנסקי בשנת 1924. צילום של אברהם סוסקין מתוך החוברת 'תל אביב וסביבותיה'.

.

ערכים בסביבה

.

המגרש המאחד

דער גרינר הויז

בית מזרחי (בית חולים פרויד)

הגן הזואולוגי של ד"ר מרגולין