בית אשריקי/ תחנת דלק סוקוני וואקום / שגרירות אנגולה מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


עו"ד אהרון מני (1877-1961) היה בן לאחת מהמשפחות המיוחסות בעדה הספרדית. הוא נולד בחברון לאביו, הרב סלימן מנחם. והיה נכדו של המקובל אליהו מני, רב העיר חברון שעלה לארץ מעיראק. מני כיהן כשופט בית המשפט המחוזי העות'מני והיה חבר במועצה הממשלתית העליונה בירושלים. בהמשך היה לעורך דין מבוקש שהתמחה בדיני קרקעות. כמומחה בתחום, היה מעורב ברכישת אדמת כרם בדראני (לימים, מגרשי מכבי ושוק בצלאל) ואדמת מטרי (עליה הוקמה שכונת תל נורדאו). עם שותפיו לחברת 'קדמת הארץ' רכש מני את הקרקע לשכונת בנק אפ"ק (אופק הים). בשנת 1936 הוציא לאור את הספר 'זכרונות אליהו' ובו אוסף דינים וחידושי הלכות של סבו המקובל.


גם חיים אשריקי (1884-1948) היה בן למשפחה מיוחסת. הוא נולד בירושלים לאביו, הרב שמעון אשריקי, אב בית הדין של עדת הספרדים בירושלים שעלה בילדותו ממארוקו. ולאמו בוליסה סול בתו של העשיר חכם אברהם פינטו. מגיל 18 לימד אשריקי בבתי ספר בירושלים. בשנת 1921 היה למורה ראשי לשפה הערבית בגימנסיה הרצליה ובהמשך לימד גם בבית הספר התיכוני למסחר ברחוב גאולה. לעתים שימש שליח-צבור בבית-הכנסת של הספרדים. אשריקי נשא לאשה את רבקה (1886-1973) בת הרב סלימן מנחם מני מחברון, ואחותו של עו"ד אהרון מני. בשנת 1922 רכש אשריקי מגיסו, עו"ד אהרון מני את מגרש מספר 99 בשכונת חברה חדשה שהיה בבעלותו. רוב מגרשי השכונה נשקו לרחוב אלנבי, שכבר אז תוכנן שיהפוך לרחוב ראשי בעיר. אך מגרשו של אשריקי היה בסמטה שתיקרא בעתיד "בית השואבה". במסמכי העיריה נרשם המגרש כ"ליד המוטור" כשהכוונה היא למנוע מכון המים "השני" הסמוך. וכאן בנה בית בן שתי קומות וגג רעפים.


בשנת 1933 הושכרה הקומה השניה של הבית לתלמוד התורה החרדי תורה ודעת, באמצעות ר' יוסף פטר (1871-1951), תעשיין עשיר ובעל ביח"ר פטר לתנורים, ממציא פטנטים, חבר מועצת העיריה (מטעם הרשימה העממית של התאחדות עולי פולניה) ופעיל ציבור חרדי. פטר שהתגורר בבית רומנוב המפואר ברחוב נחמני, היה מקורב לראשי תנועת פועלי אגודת ישראל, ונחשב לפטרון החינוך החרדי בעיר. תלמוד התורה החרדי תורה ודעת, הוקם על ידי ר' יצחק אלברט. ראשיתו ברחוב יעבץ בגבול מחנה ברנר. בתלמוד תורה זה לימדו בשפה העברית, מה שהביא לנהירת תלמידים אליו מתלמוד תורה שארית ישראל שפעל בפינת הרחובות שבזי וכנרת בפיקוח ועד החינוך של אגודת ישראל, וששפת הלימוד בו היתה אידיש. מלחמת השפות הובילה לסגירתו של האחרון. אך בהתערבותו של ר' פטר, אוחדו בהמשך שני המוסדות תחת חסות הסתדרות החרדים. אשריקי בנה את ביתו השני בשכונת מאה שערים בפינת הרחובות אלנבי והכובשים.


בשנת 1933 נבנה בגב מגרשו של אשריקי בית דיוויס (נחלת בנימין 39, סמטת בית השואבה 14א') בתכנון האדריכל יהודה מגידוביץ'. בעליו, האחים דיוויס, הקימו בקומת הקרקע שבבית החדש פסאג' קצר המחבר בין הרחובות הראשים נחלת בנימין ואלנבי, דרך סמטת בית השואבה. ר' פטר הבין היטב את היתרונות הטמונים במיקום בית אשריקי ובהמשך רכש את הבית. במכתב ששלח (10.2.1936) ביקש מהמחלקה הטכנית בעיריה "להוציא לי תעודה המוכיחה שהרסתי את ביתי שנמצא ברחוב סמטת בית השואבה מס' 14". אלא במקום בית חנויות ומשרדים שתיכנן הוקמה במקום תחנת שירות ודלק של חברת סוקוני וואקום. תחנה זו פעלה "באופן זמני" במשך עשרות שנים, בהמשך תחת המותג סונול. בראשית שנות התשעים החליף אותה בית משרדים מודרני המשמש כיום את שגרירות אנגולה. חניון המבנה נחפר גם מתחת לשטח הציבורי שחיבר בעבר (דרך פסאג' בית דיוויס) את סמטת בית השואבה עם רחוב נחלת בנימין.

בית אשריקי מסומן ע"ג תצלום אוויר מאמצע שנות השלושים.

אהרון מני (1877-1961), חיים אשריקי (1884-1948), תחנת סונול שפעלה בשטח הבית לשעבר על שער ירחון 'ברכב' ובצילום עתונות (1961).

רשיון מתאריך 1.7.1938 לתחנת שירות ודלק של חברת סוקוני וואקום.

תחנת הדלק ה"זמנית" (צילום של זולטן קלוגר, 1938) פעלה משנת 1937 ועד שנת 1989.

תלמידי תלמוד תורה בבית אשריקי (שנות השלושים). בית שגרירות אנגולה בימינו (GSV 2015).

.

ערכים בסביבה

.

אולם יאשה חפץ (קולנוע מתמיד)

מכון המים "השני" / הבניין המרכזי

בית ויצ"ו (קרן היסוד)

חברה חדשה