בית פרידמן (הולנד יוניון בנק) מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


בית גימנסיה הרצליה ידוע בחזיתו המרשימה דמויית בית המקדש בתכנון יוסף ברסקי (Braski, 1876-1943). מה שפחות ידוע הוא שברסקי תכנן גם את הבית בשדרות רוטשילד 4 וגם חזיתו של זה עוצבה כמעין מקדש קטן.


פנחס פרידמן (1866-1938) נולד בעיירה שעל גבול רומניה בסרביה. הוא היה סוחר והיה פעיל נלהב בחוגים ציוניים. הוא התחתן עם אלקה לבית ברקנפלד ונולדו להם שלושה ילדים. כסוכן מצליח של תה ויסוצקי נסע פנחס פרידמן הלוך ושוב וביקר בארץ-ישראל כמה פעמים. באחד מביקוריו ביפו היה פרידמן לאחד ממייסדי ספריית שער ציון שפעלה בבתי נבולסי. פרידמן היה קשור לסופר אחד העם (שהיה קשור לויסוצקי) ולקלונימוס ויסוצקי (בעל החברה).


אלקה, אשתו של פנחס וילדיו עלו לארץ ישראל בשנת 1905 וזאת כדי שהילדים ילמדו בגימנסיה הרצליה ויקבלו חינוך עברי. אלקה פרידמן הצטרפה לאגודת אחוזת בית, בהגרלה זכתה במגרש בשדרות רוטשילד 4 ושם בנתה את בית המשפחה. רק בשנת 1912 הצטרף אליהם פנחס והתיישב בארץ, וב-1914 קיבלה על עצמה המשפחה את הנתינות העות'מנית. לצד פעילותו כסוחר הוא עסק בפעילות ציבורית במסגרות שונות. בשנת 1936 נבחר פנחס פרידמן לעמוד בראש אגודת ותיקי אחוזת בית. הוא נפטר שנתיים אחר כך ונקבר בבית העלמין ברחוב טרומפלדור. רעייתו אלקה נפטרה בשנת 1949 ונקברה לצידו.


לאחר קום המדינה הפך המקום לביתו של 'הולנד יוניון בנק'. בבית הבנק שכתובתו שונתה לשדרות רוטשילד 6) פעלו גם גופים אחרים כמו בנק שרון לבנין ומסחר ומשרדי התאחדות הסוחרים הכללית בישראל. לצד המשרדים היה במקום גם אולם הרצאות וארועים שנקרא על שמו של יהושע שצוב (1894) ממייסדי בנק מסחרי ונשיא התאחדות הסוחרים.

רוכבי אופניים מתנועת הנוער הציוני בשדרות רוטשילד בחזית בית פרידמן. צילום (1936-1937) מתוך אלבום מנחם רוגולסקי, אוסף תל-אביב הנגלית לעין.

לאחר קום המדינה הפך המקום לביתו של 'הולנד יוניון בנק'.

.

ערכים בסביבה

.

בית ריזו-לוי ומהודר

מגרשי טניס מנורה / מעונות רוטשילד

בית משה חיינקו

בית דיזנגוף (מוזיאון ת"א)