אל-קלעה/ מנזר וכנסיית סנט פטרוס  מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


בראש גבעת יפו העתיקה ניצב המתחם הלטיני (רומי-קתולי) ובו מנזר וכנסייה פרנציסקנית. מגדל הפעמונים של הכנסייה משקיף על כל הסביבה והמקום הוא אחד מסמליה המובהקים של יפו. המתחם המבנה בשנים 1888-1894 במקום בו ניצבה במשך דורות מצודת העיר, ומכאן כינויו אל-קלעה (המצודה בערבית). בחצר המתחם נמצא פסלו של לואי מלך צרפת שהגיע לארץ באחד ממסעות הצלב, שהה זמן מה ביפו, ייסד בה מנזר קתולי וביצר את העיר. על שמו נקרא גם בית החולים הצרפתי


עם הכיבוש הממלוכי נהרסה המצודה אבל המקום נבנה בהמשך מחדש וניתן לראות אותו בצילומים ישנים קודם לבניית המתחם הלטיני. בפינה הצפון-מזרחית נראה מגדל מעוגל - שריד למצודה - ששולב במבנה המנזר. המקום הקדוש נקרא על שם פטרוס הקדוש, הבכיר מבין שנים עשר השליחים המוזכרים בברית החדשה ומי שנחשב לאפיפיור הראשון. שמו נמצא מעל דלת הכניסה למנזר בעוד מעל שמעל דלת הכניסה לכנסיה נקבע סמל המסדר הפרנציסקני. אולם הכנסיה עוצב בסגנון הבארוק הספרדי ופניו לכיוון מערב (רומא). 


באוקטובר 2021 הוצב בכניסה לכנסיית סנט פטרוס ארונו של  יעקב גרינר, האב גרגור, יהודי יליד פולין שהוסמך לכמורה ושירת בכנסיה משנת 1970. האב גרגור התייחס לזהותו הכפולה: "לא רציתי לחיות בשקר. לא רציתי להתכחש לשורשַי, לאמי, לאבי, לעמי. רציתי להיות אמיתי. ובכן, יש לי מולדת שהיא פולין ואני משתייך לעם שהם הפולנים. אבל יש לי עם ראשון — העם היהודי. עשו לי ברית מילה ביום השמיני לחיי. אני שייך גם לפולין וגם לישראל. אני לא יכול לדבר נגד הפולנים כי הם הצילו אותי ואני לא יכול לדבר נגד היהודים כי אני אחד מהם".

המצודה של יפו בתחריט של ההולנד קורנליוס דה-ברוין שביקר בארץ ב-1681.

בתאריך 5 בינואר 1964, הגיע לראשונה האפיפיור לביקור לישראל. אך לקח עוד כמעט שלושים שנה (30 בדצמבר 1993) עד לכינון יחסים דיפלומטים בין ישראל למדינת הוותיקן. מאז, פועלת נציגות הכנסיה הקתולית בישראל במתחם כנסיית סנט פטרוס בפסגת גבעת יפו העתיקה. צילום של וילהלם ואן דה-פול.

מבט אל כנסיית סנט פטרוס וחוף תל אביב. צילום של ליאון גולדשמיד, 1969.

.

ערכים בסביבה

.

חצר היהודים (דאר אל-יהוד)

בית ספר כי"ח ביפו 

בית המכס בנמל יפו

מסגד הים